Cougar-helikopter oefent met Bambi Bucket

bambi-bucket-oefening-kustwacht

Cougar-helikopter oefent met Bambi Bucket

WILLEMSTAD — Menig bewoner van het eiland heeft gistermiddag tussen 13.00 en 14.00 uur de transporthelikopter Cougar tijdens de vlucht kunnen observeren met een uitklapbare zak, een zogenoemde Bambi Bucket, waarmee geoefend werd.

De training concentreerde zich voor het strand van Sea Aquarium Beach boven zee. De Bambi Bucket is een grote zak die onder de helikopter hangt en die voor bluswerkzaamheden gevuld wordt met zeewater.

Behalve dat de helikopter in het Caribisch gebied ondersteunende taken uitvoert bij drugsbestrijdingsoperaties, Search and Rescue (SAR) en het leveren van militaire bijstand, kan de helikopter met de bucket naar een plek vliegen waar bijvoorbeeld een brand woedt om zo de brandweer en andere hulpdiensten te assisteren.

Om deze procedure goed uit te kunnen uitvoeren, dient dit een aantal maal per jaar getraind worden. De uitklapbare zak werd 31 jaar geleden door de Canadees Don Arney uitgevonden die het prototype al bungelend aan zijn balkon testte.

Arney kon op dat moment niet vermoeden dat dit wereldwijd door helikoptereenheden zou worden overgenomen als blusmethode. Geruchten dat de uitklapbare zak vernoemd zou zijn naar een serveerster die in een bar, in Boise (Idaho) werkte waar doorgaans brandweerlieden naartoe gingen, worden door Arney ontkracht.

Hij zou tijdens een interview, op de vraag hoe hij de zak zou noemen, voor de grap ‘Bambi Bucket’ hebben geantwoord. De journalist zou daarop verrukt hebben gereageerd en bij de uitvinder hebben aangedrongen om daadwerkelijk deze naam te gebruiken.

De producent die de Bambi Buckets met uiteenlopende inhoud produceert van tussen de 273 en 9842 liter, stelt dat deze wereldwijd in meer dan 110 landen gebruikt worden.

De oefening en de manoeuvres van de Cougar werden vanuit de lucht, aan boord van de transporthelikopter, door Defensie-fotografe Bea Moedt op beeld vastgelegd.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *