27 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 07:36

Laatste reacties

- Advertentie -

Controle op overheids-nv’s blijft

DEN HAAG — Het College financieel toezicht behoudt het recht om de financiële situatie van overheids- nv’s mee te nemen in zijn beoordeling van het begrotingsbeleid door de regering. Als de Curaçaose regering onvoldoende inzage biedt in die cijfers, zal de Rijksministerraad de regering daarop aanspreken. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar aanleiding van het oordeel van de Raad van State over de aanwijzing.

door correspondent Otti Thomas

De Tweede Kamer vroeg minister Plasterk om opheldering, omdat de Raad van State de Curaçaose regering deels gelijk gaf in haar bezwaren tegen de aanwijzing.
Verschillende Tweede Kamerleden waren bang dat de controle hierdoor zou verzwakken.
Plasterk benadrukt dat de belangrijkste vereisten overeind zijn gebleven na het oordeel van de Raad van State, dat ongewijzigd is overgenomen in een aangepaste aanwijzing.

De Curaçaose regering moet compensatie zoeken voor het tekort van 55 miljoen gulden over de jaren 2010 en 2011, de regie op de uitvoering van de maatregelen moet worden versterkt en tekorten voor 2012 en de jaren daarna moeten worden opgevangen.
Er is geen specifiek bedrag meer genoemd voor die tekorten, maar ze zijn hoe dan ook toegenomen sinds de afgelopen zomer.

- Advertentie -

In 2012 zal er bij ongewijzigd beleid een tekort van 196 miljoen gulden zijn, een bedrag dat oploopt tot:

  •  321 miljoen in 2013,
  • 370 miljoen in 2014 en
  • 430 miljoen in 2015.

Met betrekking tot de overheidsvennootschappen schrijft Plasterk dat er geen juridische basis was voor de eis dat er een plan van aanpak voor gemaakt moest worden, maar dat de financiële situatie wel van belang is.

“Ik merk hierbij op dat dit onverlet laat dat het Cft in zijn oordeel omtrent het voldoen aan de normen uit de Rijkswet alle relevante risico’s voor de begroting mee dient te nemen, dus ook de risico’s die voortvloeien uit de financiële situatie van de overheids-nv’s. (…) Uit de begroting dient te blijken op welke wijze de risico’s worden beheerst. Het Cft is gerechtigd te verzoeken om informatie, welke maatregelen zijn of nog worden getroffen”

, aldus Plasterk.
De minister merkt op dat het Cft zich vooral baseert op de jaarrekeningen van de overheids-nv’s, die echter vaak te laat beschikbaar of onvolledig zijn, waardoor het Cft zijn taak niet kan uitoefenen.

“Indien de Rijksministerraad signalen ontvangt die duiden op onvoldoende transparantie of aanpak door de regering van Curaçao inzake de risico’s voor de begroting in het algemeen en van overheidsnv’s in het bijzonder, dan zal ik ervoor pleiten dat in het verband van de Rijksministerraad Curaçao hierop alsnog zal worden aangesproken”

, schrijft hij.
De Rijksministerraad kan het Cft ook altijd vragen om extra informatie en het Cft is gerechtigd om alle relevante informatie bij de landen op te vragen.
Als de Curaçaose regering de aanwijzing niet opvolgt en ook niet op de vingers wordt getikt door de Staten, dan is er in de praktijk sprake van een onhoudbare situatie en kan de waarborgfunctie worden toegepast.

“Op grond daarvan kunnen tijdelijk verderstrekkende maatregelen worden genomen; deze maatregelen moeten proportioneel zijn en ze moeten zijn gericht op herstel naar de normale situatie”

- Advertisement -

, aldus Plasterk.

Nog steeds zorgelijk
De minister sluit af door te stellen dat de financiële situatie op Curaçao nog steeds zorgelijk is, ondanks de inspanningen van de interimregering om die te verbeteren.

“Het oppakken van de vraagstukken en effectuering in de begrotingscyclus is een behoorlijke opgave, want de afgelopen maanden is er op Curaçao teveel tijd verloren gegaan. De inmiddels vergrote financiële opgaven zijn de afgelopen tijd niet effectief en adequaat bestreden. Maatregelen die de bevolking raken zullen niet uitgesloten kunnen worden”

, schrijft hij.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -