29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 20:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Voor eind van de maand transitiekabinet

Na 3 tot 6 maanden opvolging door politiek kabinet

WILLEMSTAD — Voor het eind van deze maand moet er een transitiekabinet aangesteld worden. Hierover zijn de formerende partijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran het eens geworden. Dit transitiekabinet moet functioneren volgens het principe van een ‘takenkabinet’, zoals dat door PS-leider Helmin Wiels enkele weken geleden werd gelanceerd.

Onder takenkabinet wordt een kabinet verstaan dat bestaat uit experts die niet op de kandidatenlijst van een politieke partij voor de afgelopen verkiezingen hebben gestaan.
Het kabinet moet drie tot zes maanden aanblijven en zal een aantal specifieke taken meekrijgen om de huidige problemen van het land aan te pakken.
Het is de bedoeling dat dit takenkabinet na haar aftreden opgevolgd zal worden door een politiek kabinet.

Het is nog niet bekend wat voor gevolgen dit transitiekabinet zal hebben voor de huidige leden van het interimkabinet, dat sinds eind september aan de macht is.
Leden van het interim-kabinet, onder leiding van inmiddels demissionair premier Stanley Betrian, werden voorgedragen door de meerderheid van twaalf leden van het vorige parlement, die de toenmalige regering middels moties van wantrouwen naar huis had gestuurd.

Deze twaalf leden waren de leden van de fracties van:

  •  de PAR,
  • PNP,
  • FOL en
  • de onafhankelijke leden Eugène Cleopa – nu lid van Pais – en Dean Rozier,
- Advertentie -

die de politiek vaarwel heeft gezegd.

Iedere fractie moest een kandidaat naar voren schuiven.

Dit uitkomst was:

  • Stanley Betrian en
  • Stanley Bodok (Cleopa en Rozier),
  • Cornelis ‘Chucho’ Smits (PNP),
  • José Jardim (PAR) en
  • Dominique Adriaens (FOL).

Gedeelte interim-kabinet
Het is niet bekend wie er in het takenkabinet zitting zullen nemen, noch hoe de verdeling tussen de verschillende coalitiepartijen zal zijn.
Een beslissing hierover is nog niet gevallen. Wel is er gesproken over een mogelijke taakverdeling. Het is dan ook niet bekend of dezelfde gezichten uit het interim- kabinet terugkeren, of dat er nieuwe leden bij zullen komen.
Wel is de verwachting dat het geheel een aanvulling zal zijn van (een gedeelte van) het bestaande interimkabinet.
Logisch zou ook zijn dat kandidaten die door fracties zijn voorgedragen die niet meer in de nieuwe Staten zijn vertegenwoordigd, plaatsmaken voor anderen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -