28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 07:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Consulaten ABC dicht

Venezuela spreekt van ‘aanslag’ op consulaat Aruba

Willemstad/Oranjestad – De consulaten van buurland Venezuela op Aruba, Curaçao en Bonaire worden per direct voor onbepaalde tijd gesloten.

Advertentie

auto venezulaanse consulaatDat gebeurt volgens de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elías Jaua, in opdracht van president Nicolás Maduro, die momenteel kampt met veel onrust en massale protesten in eigen land.
Aanleiding voor de sluiting van de diplomatieke posten op de Benedenwindse Eilanden is wat Jaua noemt ‘de aanslag’ met een personenauto op het consulaatgebouw op Aruba.
Overigens veroorzaakt door een Venezolaan.
Caracas wil nu zijn uitlevering.
Consulaat Aruba in VenezuelaDe minister wijst erop dat de ABC-eilanden onderdeel zijn van het Nederlandse Koninkrijk en dat de regering Rutte in Den Haag via de ambassade van Venezuela in Nederland officieel op de hoogte is gesteld.
Jaua benadrukte vrijdag in een telefonische verklaring voor staatszender VTVcanal8 dat de sluiting van de consulaten ook komt omdat het Koninkrijk in de ogen van Caracas kennelijk niet in staat is de veiligheid en integriteit van Venezolanen en Venezolaanse bezittingen op de eilanden te garanderen.
De politie op Aruba bevestigt dat het consulaatkantoor in de nacht van donderdag op gisteren is geramd en dat de dader een Venezolaanse burger is.
De man was net vanuit zijn thuisland gearriveerd op Aruba.
Hij is na het incident direct aangehouden.
Het gebouw liep schade op.
Vooral de glazen voorzijde, waarachter zich de wachtruimte voor bezoekers bevindt met daarbinnen een groot portret van onafhankelijkheidstrijder Simón Bolívar, is vernield.
De politie kon gisteren nog niet bevestigen of het hier inderdaad om ‘een aanslag’ of om een ongeval gaat, maar houdt voorlopig alle opties open.
Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt het Koninkrijk om uitlevering van de aangehouden Venezolaan.

,,Op bevel van de president sluiten wij onze consulaten op Aruba, Curaçao en Bonaire en halen ons personeel in deze consulaten terug zolang het Koninkrijk de veiligheid van onze eigendommen en onze mensen niet kan garanderen”, aldus Jaua.

- Advertentie -

De minister riep verder meer in het algemeen op de campagne van haat en intolerantie die is ontketend tegen zijn land en regering te stoppen.
Gisteren is opnieuw geprotesteerd in Venezolaanse steden.
Voor vandaag is een grote manifestatie aangekondigd in Caracas.

Dodental onduidelijk
Het dodental van de afgelopen week is niet precies duidelijk; de cijfers verschillen tussen de zes en acht, ook zijn er ruim honderd gewonden gevallen.
Betogers vinden dat president Maduro – door de overleden Hugo Chávez, die jaren achtereen aan de macht was, aangewezen als zijn opvolger – de oppositie onderdrukt en niet genoeg doet tegen corruptie, misdaad en vooral de voelbare en zichtbare schaarste.

Een oproep die wereldwijd klinkt voor Venezuela: Save our souls. Venezolanen willen hiermee de aandacht vestigen op de situatie in hun land. Ook vanuit Curaçao waar deze foto werd gemaakt.
Een oproep die wereldwijd klinkt voor Venezuela: Save our souls. Venezolanen willen hiermee de aandacht vestigen op de situatie in hun land. Ook vanuit Curaçao waar deze foto werd gemaakt.

Regering en oppositie houden elkaar verantwoordelijk voor het geweld.
Ondertussen schreeuwt de Venezolaanse gemeenschap op Aruba en Curaçao om hulp.
De nood is hoog, laat de Venezolaanse vereniging Venex Curaçao in een open brief aan het Corps Consulair Curaçao weten.
Elke dag, sinds 12 februari, worden de mensenrechten geschonden.

,,Als Venezolanen wonend op Curaçao, zijn we bezorgd over ons land en het gebrek aan een formeel en sterk standpunt van internationale leiders dat het geweld, de doden en de terreur in Venezuela veroordeelt. Wij geloven in de vrijheid van meningsuiting, vrede, tolerantie, diversiteit en de ontwikkeling van mensen en landen, waardes die worden gedeeld door alle democratische landen. Helaas bestaan deze democratische waardes op dit moment niet in ons land. Daarom vragen we u vriendelijk om uw aandacht en de ondersteuning van de inwoners van Venezuela in deze moeilijke tijden van rouw en verdriet”

- Advertisement -

, schrijft Venex aan Helga Mensing van het Corps Consulair.
Consul-generaal Sonia Alvarado Rossel van Venezuela in Willemstad was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -