30 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 14:36

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | MFK en PNP slaan gesprek COHO af

De coalitiepartijen MFK en PNP willen niet met Knops in gesprek over het COHO. Dat zegt PNP-leider Ruthmilda Larmonie in de Amigoe. Al eerder gaf de nieuwe...

ParadiseFM | Laatste kans om tweede Pfizer prik te krijgen

Dit weekend is de laatste kans om een tweede Pfizer vaccinatie te krijgen. Dat kan alleen nog aanstaande zondag tussen twaalf en vijf ‘s middags bij het...

ParadiseFM | “Akkoord met Corc nog deze maand”

Refeneria di Korsou (RDK) en potentiële nieuwe uitbater Corc zijn er bijna uit. Ze verwachten deze maand nog tot een akkoord te komen. Dat schrijft het Antilliaans...

ParadiseFM | Knops zet lening voor St. Maarten stop

Sint-Maarten krijgt voorlopig toch geen coronasteun, dit keer omdat de regering van het eiland nog steeds niet het wanbestuur van het vliegveld heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair...
- Advertisement -spot_img

Constructieve samenwerking

HomeMediaConstructieve samenwerking

In evaluatieperiode alleen vluchten van USFOL op Hato

USFOL-medewerkers zetten zich ook met regelmaat in voor goede doelen op Curaçao. FOTO ARCHIEF
USFOL-medewerkers zetten zich ook met regelmaat in voor goede doelen op Curaçao. FOTO ARCHIEF


Willemstad – In de periode oktober 2011 tot en met september 2012 werden door Amerikaanse vliegtuigen van de Forward Operating Locations (FOL’s) 524 vluchten uitgevoerd. Alle vluchten waren vanaf het vliegveld Hato op Curaçao; vanaf vliegveld Reina Beatrix op Aruba werden geen vluchten uitgevoerd.

Advertentie

Dit staat in de jaarlijkse evaluatie van het FOL-verdrag dat gisteren mede namens de (Nederlandse) minister van Defensie door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Het verslag is tevens toegezonden aan de ministers- presidenten van Aruba en Curaçao met het verzoek om doorgeleiding aan de Staten van hun landen.
De evaluatie betreft een verslag over de doeltreffendheid en de effecten in de praktijk van het Verdrag inzake samenwerking tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de regering van de Verenigde Staten van Amerika betreffende toegang tot en gebruik van faciliteiten op Aruba en Curaçao voor drugsbestrijding vanuit de lucht, dat werd goedgekeurd bij Rijkswet van 18 oktober 2001.
De evaluatie heeft geen meer recente gegevens dan het jaar voorafgaande eind september 2012.
Het totale aantal vlieguren vanaf de FOL van Curaçao in die periode bedraagt 4.370.

,,De vluchten hebben bijgedragen aan de onderschepping van 152.389 kilogram cocaïne, 9.747 kilogram marihuana en 1 kilogram heroïne”, aldus het verslag.

De Verenigde Staten (VS) houden de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) in Willemstad conform de verdragsafspraken op de hoogte van vluchten die vanaf de FOL’s worden uitgevoerd.
Dit betreft aantallen, type vluchten, operationele vluchtgegevens zoals de duur van de vlucht, het patrouillegebied en type vliegtuig.
De FOL-commandant staat volgens de evaluatie overigens in direct contact met CZMCARIB en de consul-generaal van de VS die gestationeerd is op Curaçao.

,,Het bestaande nauwe samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Marine, de lokale autoriteiten, de FOL-leiding en het consulaat van de VS is ook gedurende deze rapportageperiode voortgezet. Deze samenwerking wordt door allen als zeer constructief ervaren.”

CZMCARIB wordt door de VS onder andere stelselmatig over het meevliegen van zogenaamde ‘host nation riders’ (HNR’s) geïnformeerd.
Deze waarnemers moeten meevliegen op vluchten die de grenzen met derde landen overschrijden.
Zij vertegenwoordigen hun regering gedurende het overvliegen van het soevereine gebied van een derde land en verschaffen expertise over het gebied waarboven wordt gevlogen. In de periode 2011-2012 werden vanaf de FOL op Hato in totaal 317 missies (van de 524) uitgevoerd waarbij HNR’s nodig waren.
Het aantal missies boven Colombiaans grondgebied bedroeg 115; het aantal missies boven Colombiaanse territoriale wateren en internationale wateren was 202.
De HNR’s hadden allen de Colombiaanse nationaliteit.
Op luchthaven Hato hebben verschillende kleine (onderhouds-) projecten plaatsgevonden.
In de rapportageperiode zijn geen problemen of incidenten aan de autoriteiten in Willemstad en/of Oranjestad gemeld die te maken hebben met de interpretatie en/of implementatie van het FOL-verdrag.
De contacten van het FOL-personeel met de lokale en militaire instanties zijn, waar het gaat om zaken van gezamenlijk belang, evenals in de voorgaande evaluatieperiodes ‘uitstekend’. Aldus de jongste evaluatie.
De operaties van de FOL’s hadden geen noemenswaardige gevolgen voor de civiele luchtvaartactiviteiten op de vliegvelden Hato en Reina Beatrix of de vliegoperaties van CZMCARIB.

Naschrift:

Verdrag
Op grond van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten inzake samenwerking op het gebied van drugsbestrijding vanuit de lucht (FOLverdrag, 2000) maken Amerikaanse vliegtuigen gebruik van de zogenaamde ‘Forward Operating Locations’ op de luchthavens van Curaçao (Hato) en van Aruba (Reina Beatrix). Het verdrag geeft toestemming voor het uitvoeren van vluchten ten behoeve van surveillance, monitoring en het opsporen van drugstransporten.
De vluchten worden onbewapend uitgevoerd.
Na het aflopen van de eerste 10- jarige termijn is het FOL-verdrag voor een periode van vijf jaar verlengd met ingang van 2 november 2011 conform de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen.
Het Koninkrijk is, zo staat er in de evaluatie, ‘gebaat bij de Amerikaanse luchtverkenningen op grond waarvan drugstransporten kunnen worden opgespoord en onderschept’.
Dat laatste gebeurt in een groot aantal gevallen in samenwerking met de Koninklijke Marine.

,,Bestrijding van de drugsproblematiek in de Caribische regio is van mondiaal belang. Dit is eveneens het geval binnen Europees verband, waarbij het principe van gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt onderschreven en daaraan ook daadwerkelijk door het Koninkrijk uitvoering wordt gegeven.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties