28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 04:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Positie van BESgezant versterkt

logo-nederlandDen Haag – De opvolger van Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte krijgt meer bevoegdheden en vooral ook meer gezag.
De nieuwe man of vrouw krijgt onder meer het recht om aan de noodrem te trekken als ministeries met plannen komen waar Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet op zitten te wachten of een te groot beslag leggen op het uitvoerend vermogen van de eilanden.

Advertentie

- Advertentie -

Die toezegging deed minister Ronald Plasterk (PvdA) gisteren in het debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties naar aanleiding van twee kritische rapporten over het falend optreden van het Rijk in Caribisch Nederland.
De bewindsman honoreerde ook de wens van de commissie om de Rijksvertegenwoordiger in het vervolg vooraf te consulteren over alle nieuwe wet- en regelgeving en projecten die de ministeries willen uitvoeren.
Daarmee is de herpositionering nog niet compleet: de nieuwkomer krijgt geen apart kantoor, maar wordt gehuisvest bij RCN waarmee de status als hoogste bestuurder van het Rijk en baas van de rijksdienst wordt geaccentueerd.
Voorts zal hij of zij worden betrokken bij de aanstelling van de liaisons die namens de departementen op de eilanden worden gestationeerd.
Dat moet tegengaan dat deze verbindingsofficieren, zoals nu het geval is, hun eigen gang gaan.
Tegelijkertijd wordt in Den Haag de coördinatie sterker ingevuld: de zogeheten CN-tafel waaraan alle ministeries maandelijks deelnemen en de Eilandbesturen hun inbreng hebben, gaat als eerste meerjarenplannen opstellen die duidelijk moeten maken in welke volgorde en tempo naar welk voorzieningenniveau wordt gestreefd.
Het is aan de Rijksvertegenwoordiger om ervoor te waken dat departementen activiteiten ontplooien die vanuit het perspectief van de eilanden geen prioriteit verdienen.
Daarvoor wordt, zoals Plasterk het noemde, een noodremprocedure ingevoerd.

,,De Rijksvertegenwoordiger krijgt het gezag om tegen een minister te zeggen: ‘Hoho, is dat wel verstandig?’ Dat meldt hij ook aan mij.
Als een minister er dan toch mee doorgaat, kan dat in het kabinet aan de orde worden gesteld.”

De bewindsman erkende dat er een alternatief is om een einde te maken aan het langs elkaar heen werken door ministeries door alle BES-aangelegenheden te concentreren bij BZK.

,,Maar het is de vraag of dat in het voordeel is van de eilanden. De afgelopen jaren hebben de ministers van Onderwijs en Zorg heel veel extra’s gedaan. Als alleen BZK verantwoordelijk is, wordt er een budget beschikbaar gesteld en daar moet je het mee doen. Als je meer nodig zou hebben, kunnen de andere ministers achterover leunen want dat is dan het probleem van BZK”

, aldus Plasterk die zich als ‘coördinerend minister’ heeft voorgenomen zijn collega’s ervan te doordringen beter te luisteren naar de inbreng van de Bestuurscolleges en vooral praktisch te werk te gaan.
De bewindsman verwacht dat de vacature binnen enkele maanden kan worden vervuld. Hij liet doorschemeren te zoeken naar een krachtige bestuurder met gezag en autoriteit – zowel op de eilanden als in Den Haag – die zich goed kan verplaatsen in de noden van de eilanden.

,,Het is een lastige rol, wij zoeken een schaap met wel zes poten.”

Dat Stolte voortijdig vertrekt, vinden, zo bleek gisteren in het debat, alle fracties noodzakelijk.
De commissie sprak haar vertrouwen uit in de Rijksvertegenwoordiger-nieuwe- stijl.
De selectieprocedure, zo beloofde de minister, zal transparant verlopen waarbij ook de Eilandbesturen worden gehoord.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -