28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

Positie van BESgezant versterkt

HomeMediaPositie van BESgezant versterkt

logo-nederlandDen Haag – De opvolger van Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte krijgt meer bevoegdheden en vooral ook meer gezag.
De nieuwe man of vrouw krijgt onder meer het recht om aan de noodrem te trekken als ministeries met plannen komen waar Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet op zitten te wachten of een te groot beslag leggen op het uitvoerend vermogen van de eilanden.

Advertentie

Die toezegging deed minister Ronald Plasterk (PvdA) gisteren in het debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties naar aanleiding van twee kritische rapporten over het falend optreden van het Rijk in Caribisch Nederland.
De bewindsman honoreerde ook de wens van de commissie om de Rijksvertegenwoordiger in het vervolg vooraf te consulteren over alle nieuwe wet- en regelgeving en projecten die de ministeries willen uitvoeren.
Daarmee is de herpositionering nog niet compleet: de nieuwkomer krijgt geen apart kantoor, maar wordt gehuisvest bij RCN waarmee de status als hoogste bestuurder van het Rijk en baas van de rijksdienst wordt geaccentueerd.
Voorts zal hij of zij worden betrokken bij de aanstelling van de liaisons die namens de departementen op de eilanden worden gestationeerd.
Dat moet tegengaan dat deze verbindingsofficieren, zoals nu het geval is, hun eigen gang gaan.
Tegelijkertijd wordt in Den Haag de coördinatie sterker ingevuld: de zogeheten CN-tafel waaraan alle ministeries maandelijks deelnemen en de Eilandbesturen hun inbreng hebben, gaat als eerste meerjarenplannen opstellen die duidelijk moeten maken in welke volgorde en tempo naar welk voorzieningenniveau wordt gestreefd.
Het is aan de Rijksvertegenwoordiger om ervoor te waken dat departementen activiteiten ontplooien die vanuit het perspectief van de eilanden geen prioriteit verdienen.
Daarvoor wordt, zoals Plasterk het noemde, een noodremprocedure ingevoerd.

,,De Rijksvertegenwoordiger krijgt het gezag om tegen een minister te zeggen: ‘Hoho, is dat wel verstandig?’ Dat meldt hij ook aan mij.
Als een minister er dan toch mee doorgaat, kan dat in het kabinet aan de orde worden gesteld.”

De bewindsman erkende dat er een alternatief is om een einde te maken aan het langs elkaar heen werken door ministeries door alle BES-aangelegenheden te concentreren bij BZK.

,,Maar het is de vraag of dat in het voordeel is van de eilanden. De afgelopen jaren hebben de ministers van Onderwijs en Zorg heel veel extra’s gedaan. Als alleen BZK verantwoordelijk is, wordt er een budget beschikbaar gesteld en daar moet je het mee doen. Als je meer nodig zou hebben, kunnen de andere ministers achterover leunen want dat is dan het probleem van BZK”

, aldus Plasterk die zich als ‘coördinerend minister’ heeft voorgenomen zijn collega’s ervan te doordringen beter te luisteren naar de inbreng van de Bestuurscolleges en vooral praktisch te werk te gaan.
De bewindsman verwacht dat de vacature binnen enkele maanden kan worden vervuld. Hij liet doorschemeren te zoeken naar een krachtige bestuurder met gezag en autoriteit – zowel op de eilanden als in Den Haag – die zich goed kan verplaatsen in de noden van de eilanden.

,,Het is een lastige rol, wij zoeken een schaap met wel zes poten.”

Dat Stolte voortijdig vertrekt, vinden, zo bleek gisteren in het debat, alle fracties noodzakelijk.
De commissie sprak haar vertrouwen uit in de Rijksvertegenwoordiger-nieuwe- stijl.
De selectieprocedure, zo beloofde de minister, zal transparant verlopen waarbij ook de Eilandbesturen worden gehoord.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties