29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Rolgordijntjeskoordklemmetje

Column Youp van het Hek voor NRC | Rolgordijntjeskoordklemmetje

Een paar jaar geleden bestelde ik bij onze vaste rolgordijntjesmeneer een nieuw gordijntje. Hij kwam dat bevestigen, maar deed opeens iets anders. Het koordje waarmee het gordijntje open en dicht getrokken moet worden maakte hij vast in een vreemd soort klemmetje in de sponning van het raam. Hoezo? Dat moest.

Europese regelgeving. Kinderen zouden zichzelf er al spelend mee kunnen wurgen. Vandaar. Ik kreeg de slappe lach. Hij ook trouwens.

Toen de goede man weg was heb ik een schroevendraaier gepakt en het klemmetje verwijderd. Geen Europees getut in mijn huis. Sinds die tijd kijk ik tegen een gaatje aan. Het gaatje van het schroefje van het klemmetje. Ik keek er deze week extra naar toen ik las dat de overheid de gevaren van de Stint over het hoofd had gezien. Helemaal vergeten te testen! Jarenlang werden er duizenden kleuters in levensgevaarlijke plastic bakken vervoerd. Bolderbakken die ook nog eens door twee deskundige organisaties expliciet waren afgeraden. Wat er allemaal mis is heeft u inmiddels gehoord en gelezen. En dat er al eerder incidenten waren is inmiddels ook overduidelijk.

- Advertentie -

Hoe dat kan dat ze vergeten zijn die krengen te testen? Daar denk ik over na terwijl ik naar dat gaatje in de sponning kijk. Waarom wel een suf Europees koordklemmetje en zoiets belangrijks over het hoofd gezien? Het veilig vervoeren van kwetsbare peuters en kleuters! Wie treedt hier voor af? De minister? Een staatssecretaris? De volledige top van het ministerie? Voorlopig niemand. Er komt ver na kerst een lauw Kamerdebat. Iemand zal dan iets zeggen over een verdronken kalf en een put. En het woord ‘boetekleed’ zal zeker ook vallen. Maar dat is het dan.

Geen emotioneel vuurwerk in onze Kamer. Ook geen oprechte lawaaiwoede. Waarom hebben wij in ons parlement niet een beetje wat die Britten wel hebben?

Hoe zouden de Engelsen trouwens ING-topman Ralph Hamers hebben aangepakt? Hopelijk wel iets vrolijker dan onze parlementariërs het afgelopen week deden. Wat een amateurtoneel. Ralph had zijn lesje keurig uit zijn hoofd geleerd en vond het zelf – geeuw – ook heel erg wat er allemaal bij zijn oranje bankje gebeurd was. Zo vervelend allemaal!

Maar geen Kamerlid zei met een stevige studentikoze smile: „Hé inhalige hebberd, terwijl je wist dat die criminele witwasserij van jou door het OM onderzocht werd ging jij schaamteloos babbelen over een salarisverhoging. Dan ben je toch een droplul! En nu moet je niet zeikerig een ingestudeerd ‘sorry’ stotteren, maar gewoon oprotten. En met jou al die enge commissarissen. Jullie zorgen ervoor dat er binnenkort heel veel gele hesjes door ons land marcheren. En die hesjes hebben nog gelijk ook.”

- Advertisement -

Nee, onze Kamerleden stelden zouteloze vragen en deden dat heel voorkomend. Maar waarom? Je kan zo’n bancaire euroneuker als Ralph toch wel keihard de waarheid vertellen? Waarom toch dat wollige gewauwel? We spreken toch Nederlands met elkaar en deze CEO heeft toch gewoon geprobeerd om zo legaal mogelijk de door ons geredde bank te beroven? Niet met een gestolen Audi tegen de pinautomaat, maar heel listig van binnenuit. Met een Audi van de bank. Onder het toeziend oog van een roedel pittende accountants. Als we deze week zo’n verhoor met wat krachtiger termen hadden gezien dan was er voor ons ook nog wat te lachen geweest. En niet alleen te lachen. Ook te zweten. In elk geval voor de keurige Hamers, die nu thuis tevreden zit te gniffelen en het hele weekend vrolijke appjes met zijn collega’s uitwisselt.

Een iets Britsere aanpak van dit soort minkukels zou prachtig zijn. Met een stotterende bankbaas tot gevolg. Dat we deze hebberd keihard hadden mogen uitlachen.

Zo zou het ook mooi zijn als bij het komende Stint-debat een aantal verantwoordelijken keihard in snikken uitbarst. Geen krokodillentranen, maar echt oprecht verdriet. Schaamrode stamelwoorden tegen de mensen in Oss. Dan fluister ik nog een keer heel machteloos: rolgordijntjeskoordklemmetje!

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -