29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Petloos

Column Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Petloos

Mijn hoofd hangt vol geluk. Dampende en stampende euforie. Komt door veel. Eigenlijk door te veel. Ik word zo vrolijk van het puur Hollandse nieuws over het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat heeft in de tijd dat het nog het ministerie van Veiligheid en Justitie heette opdracht gegeven aan het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum voor Justitie en Veiligheid (WODC) om een rapportje te maken over het softdrugsbeleid.

Dat WODC is trouwens gevestigd op hetzelfde adres als het ministerie van J en V (voorheen V en J), maar werkt geheel onafhankelijk.

- Advertentie -

Nou is men er deze week achter gekomen dat dat niet helemaal zo schijnt te zijn. Voormalig VVD-minister Ivo Opstelten was namelijk niet blij met de uitslag van het rapportje over de zogenaamde droomgrassigaretjes en hij gaf een zootje beleidsambtenaren opdracht om het rapportje te laten herschrijven. En wel zo dat hij er politiek gezien mee kon leven.

De ruggengraatloze ambtenaren deden dat uiteraard braaf en de totaal onafhankelijke jongens en meisjes van het totaal onafhankelijke WODC schreven een nieuw rapportje met een conclusie die meer in het straatje van de liberale bewindsman paste. Een klokkenluider heeft daarna nog wel alarm geslagen, maar die hebben ze lekker laten klingelen. Deze persoon loopt nu met een tennisarm in de ziektewet.

Nu moet die arme Grapperhaus, die er natuurlijk niks aan kan doen, dat gaan oplossen. Maar ik word zo vrolijk van de ambtelijke incest. Dat dat geheel onafhankelijke WODC gewoon in het gebouw van zijn opdrachtgever zit. Dus dat die sukkels elke dag bij dezelfde koffieautomaat als hun opdrachtgevers een slap bakje troost staan te leuten en dat ze mogen zeiken in dezelfde genderneutrale wc’s.

Voor mijn eigen goede humeur ben ik even naar de website van het geheel onafhankelijke WODC gegaan en daar werd mij verteld dat inmenging in conclusies van het WODC uit den boze is. Dit is duidelijk even snel in elkaar geflanst en op de voorpagina van de site gezet. Het bezorgde mij een nog betere bui. Het zou me niet verbazen als dit stukje in opdracht van Grapperhaus zelf is geschreven.

Of ik verbaasd ben over het door Nieuwsuur ontdekte bedrog? Nee. Maar u toch ook niet? Zo gaat het gewoon. Zeker binnen de VVD is het volstrekt normaal dat je als hotemetoot de dingen een beetje naar je hand zet. En ik vrees dat het binnen andere partijen niet veel anders gaat.

Moet wel steeds denken aan de baas van het WODC die op een verjaardagspartijtje aan zijn of haar nieuwe zwager uitlegt wat voor werk hij (v/m) precies doet. En dat hij (m/v) vijf keer moet benadrukken dat hij (v/m) leiding geeft aan een totaal onafhankelijk wetenschappelijk centrum. Met nadruk op schappelijk. En vanaf nu gelooft niemand die directeur meer. Sterker nog: de hele kroeg schiet in de lach als hij (m/v) binnenkomt voor een pilsje. Zeker als hij (v/m) vertelt dat hij (m/v) een drukke week achter de rug heeft.

Jammer dat Fredje Teeven niet met zijn busje door Den Haag rijdt. Het lijkt me namelijk zo geestig als hij steeds even toetert als hij langs het ministerie van Justitie en Veiligheid rijdt. Gewoon om te pesten. Als herinnering aan de tijd dat Ivo en hij het daar nog voor het zeggen hadden. En zal er nog ergens een fotootje van Ard van der Steur hangen?

Maar het vrolijkst werd ik vrijdag van het persbericht van de KLM waarin gewag werd gemaakt van het feit dat de piloten vanaf 1 januari petloos door het leven gaan. Net als de collega’s van Transavia, easyJet en Ryanair. De gezagvoerders van British Airways, Air France en Lufthansa blijven voorlopig hun petje op houden.

Waarom de pet af gaat? Volgens de KLM maakt het de piloten moderner en toegankelijker. Ik ga ervan uit dat dit door een onafhankelijk wetenschappelijk luchtvaartinstituut is onderzocht. Ben ook jaloers op de persvoorlichter die besloot om hier een communiqué van te maken. En op de redacteur van de NOS die besloot om het op Teletekst te zetten. Vlak onder het nieuws over rellen om de kwestie-Jeruzalem en de laatste feiten over de Brexit.

Soms ben ik uitbundig vrolijk dat ik in Nederland woon. Onafhankelijke wetenschappers en nieuws dat ertoe doet. En als het dan ook nog troosteloos hard gaat hagelen dan ben ik zo gelukkig op mijn zoldertje.

Bron: NRC handelsblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Oh zo leuk onze nationale onafhankelijkheids -structuren van het gehalte , “Slager die zijn eigen koteletjes keurt “. Betere naam voor WODC is UVWD zo van , U Vraagt Wij Draaien. Zou Teeven niet een paar collega busschauffeurs kunnen ronselen met politieke aspiraties om ons verloederde landje beter op weg te helpen?

  2. ‘…het persbericht van de KLM waarin gewag werd gemaakt van het feit dat de piloten vanaf 1 januari petloos door het leven gaan…’

    Kan AlcaLM Walle een mooie Facebook post van maken op 2 januari, haar eerste snoepreis van 2018 naar haar kinderen in Nederland.

    Wanneer nemen we deze schaamteloos belastinggeld verkwistende dame haar pet van minister af?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -