Column Youp | Indoctrinatievinkje

Colum Youp van het Hek voor NRC | Indoctrinatievinkje

Een fröbeljuf uit Rotterdam liet onlangs aan haar kleuters een foto zien van een vluchtelingenbootje op de Middellandse Zee. Zo’n sloep vol dobberhonger. Een van de kinderen had die foto meegenomen naar school. De juf had erbij verteld dat ze het zielig vond.

Een klasgenootje uit Kralingen vertelde dit ’s avonds aan zijn vader, die het als ‘linkse stemmingmakerij’ zag. Iemand wees hem op het linkselerarenmeldpunt van De Grote Charlatan. Daar heeft hij de juf diezelfde avond nog gezellig aangegeven.

Inmiddels heeft zij op deze zuiveringssite een indoctrinatievinkje achter haar naam. Mocht De Grote Charlatan ooit gaan regeren dan kan zij rekening houden met een schorsing. Ontslag op staande voet wordt dan niet uitgesloten.

Niet handig dit soort voorbeelden in deze veranderende tijden. Daarbij gebeurt er meer op zee. Onlangs kwam een cruiseschip met 1.400 opvarenden voor de Noorse kust in de problemen door een te laag smeeroliepeil. Die passagiers hebben een tijdje op helikopterhulp moeten wachten, maar zijn zeker net zo bang geweest. En die mensen hebben voor dat tochtje jarenlang keihard gewerkt en uren in allerlei files gestaan. Daar moet ze het met die peuters over hebben.

En misschien is het ook een goed idee om de kinderen binnenkort te vertellen dat er na een eventuele Brexit in 2038 duizenden Britse bankvluchtelingen onze kant op komen. Ontslagen slaven uit de City die er op jaarbasis miljoenen op achteruit gaan. Domweg omdat er hier in Europa geen normale bonussen worden uitgekeerd. ING-topman Ralph Hamers waarschuwt de Nederlanders daar nu al voor. Dat wordt echt een economische catastrofe. Ook voor de Amsterdamse huizenmarkt. Want dan zijn die Britten niet meer in staat de felbegeerde grachtengordel op te kopen. En ook de kledingbranche is de dupe. Vooral in het hogere segment. Wie koopt er nog de peperdure sneakers en hippe jasjes waar Hamers en zijn kompanen in lopen? Confronteer de kleintjes daar maar eens mee in plaats van die Afrikanen die hier hun hand komen ophouden.

Maar er is ook goed nieuws: Elise van Zeeland, de Caroliene van klimaatdrammer Jetten gaat naar Shell. Als een leraar dat een gezonde stap vindt van dat blonde meisje moet dat dan gemeld worden?

Maar waar hebben we het eigenlijk over? Louter welvaartsgeleuter in een zeer tevreden land. Slap gelul na wat er deze week bekend werd over de moordenaar van Anne Faber. Sinds donderdag doolt haar familie door mijn hoofd. Ze is verkracht en vermoord door een levensgevaarlijke gek en aan deze misdaad zijn heel veel lapzwanzen keihard medeplichtig. Lapzwanzen uit het verrotte hulpverlenerswereldje. Michael P., die gevangen zat voor een gruwelijke verkrachting van twee meisjes, had alleen al na deze zaak nooit meer vrij mogen komen. In elk geval niet zo snel. De minister is heel braaf zijn excuses gaan aanbieden aan de familie en die hebben zij aanvaard. Wat moet je als familie met zo’n groot verdriet?

Volgens mij moet een groot aantal mensen uit die branche persoonlijk naar de familie Faber om diep berouw te tonen en om daarna op staande voet ontslag te nemen. Al is het maar voor onze veiligheid. Dit geldt voor de minister, de directeur van de gevangenis plus nog een stuk of wat andere verantwoordelijke stoethaspels. En het lijkt me het beste als die kliniek in Den Dolder zichzelf onmiddellijk opheft. Niemand had daar het rechtbankverslag gelezen. Geen idee wat P. had gedaan. Wat te denken van de vakantiehulpen die gezellig koffie voor hem inschonken? Hij is in die tijd ook nog vader geworden en mocht daarom af en toe een nachtje wegblijven. De zogenaamde papanacht! Daar zou ik graag een meldpunt voor zien.

Wat Michael P. hier zelf van vindt? Voorlopig geen commentaar. Hij is een weekje skiën. Was hij aan toe. Rijdt hij helemaal alleen naar Tirol? Nee, Gökmen T. stuurt de auto. Dat doet hij voor zijn deze week gestarte resocialisatiecursus. Tirol had ik trouwens niet mogen schrijven. Dan schend ik de privacy van de heren. Op voorhand mijn excuses.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *