28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

Marit Severijnse Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later...
- Advertisement -spot_img

Column Youp | Imagoschadeloos

HomeColumnColumn Youp van 't HekColumn Youp | Imagoschadeloos
Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Voorheen & weer
Hoewel ik begrijp dat het afgelopen dinsdag vooral om de leesbril van de koning en de vrouwelijke rondingen van zijn tweede dochter ging, wil ik onze vorst toch hartelijk feliciteren met zijn ruime loonsverhoging.

Samen met zijn vrouw vangt hij volgend jaar 75.000 euro meer en dat kan hij in deze voor hem best wel sombere tijden goed gebruiken. Niet alleen omdat de beurs is ingestort, maar ook om een ervaren pr-bureau in te huren. Wat snelle gladjakkers die zijn imago een beetje opvijzelen. Net als de kankerverwekkers Tata Steel en Chemours dat doen. Want het imago van onze Willy is op dit moment gewoon belabberd. Iets meer dan een zesje krijgt hij van zijn volk en zijn vrouw een mager zeventje.

Of ik tips heb voor dat bureau? In elk geval Prinsjesdagadviezen. Die seniele koetsen en lakeien weg, Laurentien met haar man een dagje vrij geven, die smakeloze logge troon vervangen, de troonrede zelf rappen in plaats van stotteren en dat oubollige gezwaai op dat balkon mag ook de prullenbak in. Hij moet een beetje met zijn tijd meegaan of er anders vrolijk mee nokken. Met dat laatste bespaart hij zijn lieve dochters een hoop ellende.

Maar is er een goed pr-bureau beschikbaar? Want die bedrijfjes hebben het druk. Er is bij alle kantoren een lange wachtrij. Voor linkse Fransje Timmermans moet een goeie wachtgeldsmoes verzonnen worden. Net als voor Mona Keijzer, die nu niks kan zeggen over Frans omdat ze ook lekker uit diezelfde pot loopt te snoepen.
Wil je meer artikelen lezen op nrc.nl?

Maak gratis en eenvoudig een account aan en krijg toegang tot meer artikelen, nieuwsbrieven en volgonderwerpen.

Verder heeft Ajax dringend hulp nodig sinds hun medewerker Maurits Hendriks de ooit door hem in 2016 in Rio bedachte ‘losersvlucht’ bij de Amsterdammers weer heeft geïntroduceerd. De schaamrood-witte spelersbus kwam na de belabberde potjes in Sittard en Enschede doodstil de hoofdstad binnenrijden. Waarom Hendriks hiervan de schuld krijgt? Hij heeft die inmiddels verdachte data-Duitser Sven Mislintat als directeur gekozen en hem carte blanche gegeven om met meer dan honderd miljoen te gaan graaien in de bakken met aanbiedingen bij de Action en de Blokker. Sven kwam thuis met een roedel amateurvoetballers die Top Oss en Helmond Sport niet wilden. En een deel van het geld is waarschijnlijk bij vriendjes van de directeur terechtgekomen. Heerlijk wereldje die voetballerij. Maar waarom greep de algemeen directeur van Ajax niet in? Die directeur was er niet. En de raad van commissarissen? Die bestaat uit notoire schnabbelkonten met stuk voor stuk meer banen dan Schiphol. Geen Ajax-harten. Omhooggevallen beunhazen. Wel leuk dat de voorzitter van de RvC een voormalig ziekenhuisdirecteur is. Symbolisch.

Wie ook wel wat aan zijn imago mag sleutelen is de Commissaris van de Koning in Gelderland, die regelmatig het halve Provinciehuis bij elkaar schijnt te foeteren. Mocht-ie worden weggestuurd, dan is het misschien een leuke baan voor voormalig Onderwijsminister Dennis Wiersma. Of Matthijs natuurlijk.

En ik begrijp dat de Nederlandse cardiologen ook wat aan hun uitstraling moeten doen. Zij lijken nu aan iedere voorgeschreven pacemaker minimaal een weekje skiën over te houden. Aangeboden door de fabrikant van die hartslagregelaars. Heel bejaard Nederland heeft daarom zo’n ding. Wel zielig voor de dokters dat inmiddels de Europese sneeuw op is. Her en der spuiten wat eenzame kanonnen nog een zielig streepje wit in het groen, maar dat is het dan ook. Helaas komt het nooit meer goed. Of ben ik dan een klimaathystericus?

En Yvonne Jaspers haar imago moet ook met spoed opgekalefaterd worden. Haar quasiromantische datinggedoe met eenzame boeren is een beetje klaar. Misschien moet ze voortaan een reëler beeld van de boeren schetsen. Gewoon zeggen hoe het echt zit. Iets over duizenden martelkippen in een donkere schuur of dat er toch weer meer megastallen bijgekomen zijn en wat de schade voor ons milieu is. Of kijkt er dan helemaal niemand meer? Domweg omdat de waarheid niet gezellig is.

Vorige week schreef een lezer dat hij mijn stukjes en dus mijn imago te zuur vond worden. Ik dacht: ik ga er iets aan doen en belde wat pr-bureaus. Helaas. Allemaal in gesprek.

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Ik kan wel waardering opbrengen voor de opiniestukken van Youp v. ‘t Hek. Mensen in het algemeen en niet alleen Nederlanders, hoewel ze het zelf wel vinden, zeuren zich een ongeluk. Zeuren is aangeleerd, hoe beter de mens het heeft des te erger de zeurkouserij, lijkt het. Bovendien herken ik de verborgen humor en de soms ludieke wijze waarmee hij sommigen op de hak neemt. Dus van mij hoeft hij nog niet met pensioen als het schrijven van dit soort stukjes zijn lust en z’n leven is.

    Niet om wat, maar zou het misstaan dit KKC-forum om te dopen in het ‘KKC-ZEURKOUSEN-FORUM? Nee, ik denk het niet, of het allemaal waarheden of onwaarheden zijn die hier op het forum worden neergepend doet er niet toe, 98% immers van de reacties kan als “negatief gezeur” aangemerkt worden. Daar komt nog bij dat Nederlanders niet eens de meerderheid op dit zeur-forum vormen.
    Dus het aangepast devies moet zijn; “Wij diermensen zijn er om te zeuren”. (lol)

  2. Nou ja deze verhalen zijn gelijk aan de aftandse conferences van Youp. Die raken ook uit de tijd. Haal ze maar van YouTube af.
    “Wij Nederlanders zijn er om te zeuren” is schijnbaar het devies.
    Wel eens iets positiefs geschreven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties