28 C
Willemstad
• zondag 16 januari 2022 18:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Alleen God weet

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Alleen God weet

Natuurlijk is het heel erg dat de vroegere hoogste baas van het gerenommeerde Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken niet meer onder ons is. De notaris in kwestie is er vorig jaar zelf mee gestopt. Waarom?

Omdat hij de tent voor miljoenen genaaid had. Centjes achterovergedrukt. Centjes? Miljoenen. Tien miljoen wordt zelfs gefluisterd. Het advocatenkantoor, dat ook voor landsadvocaat speelt, noemt geen bedrag en dan weet je helemaal zeker dat het om veel geld gaat.

Wel grappig dat deze corrupte notaris in 2017 nog een speech hield over ‘integer ondernemen’ en ‘het morele kompas van zijn kantoor’. De tranen schieten in mijn ogen.

Het meest curieuze aan de hele zaak is dat niemand bij Pels Rijcken iets wist van de sjoemelpraktijken van de hoogste baas. Hoe dat kan? Was de man inderdaad briljant geraffineerd of heeft dat kantoor collectief zitten snurken? Loopt er tussen deze topadvocaten nou niet één klokkenluider die ooit dacht: stront aan de knikker! Of is er op dat soort chique kantoren geen bel waaraan getrokken kan worden.

- Advertentie -

Inmiddels begrijp ik dat de zaak wordt onderzocht door de deken van de Haagse advocaten en die gozer was vroeger partner bij Pels Rijcken. Dus die heeft ook jaren zitten tukken in datzelfde kantoor. Dat maakt het wereldje wel lekker overzichtelijk. Hij heeft de code nog van alle computers.

Inmiddels heeft onze minister van Justitie laten weten dat hij het volste vertrouwen in het advocatenkantoor houdt. Moet ie zeker doen, maar ik hoop ook dat hij zich realiseert dat vanaf nu alle landsadvocaten binnen de rechtbank keihard uitgelachen worden. Als je van een kantoor komt waar de baas tien miljoen heeft kunnen verduisteren dan ben je echt het lulletje lampepit van de dag. Bij elk woord dat je zegt krijgt de tegenpartij de slappe lach en gaat vervelende vragen aan je stellen. Of jij jaarlijks die tienduizenden pagina’s van Rutte zwart moet lakken of dat ze dat op het ministerie zelf doen?

Dit Haagse advocatenkantoor kan je toch echt niet meer serieus nemen? We hebben het niet over de kantinejuf die twee flessen ketchup mee naar huis heeft genomen, maar over de hoogste baas. Een notaris die minimaal tien miljoen heeft verduisterd. Tien miljoen en niemand had het door. Ook de boekhouding niet. En dat een ex-collega dit gaat onderzoeken.

Een van de leukste regels uit het persbericht van Pels Rijcken is dat het kantoor niet weet waarom hun vroegere bestuursvoorzitter dit gedaan heeft. Wat te denken van hebzucht? Ik doe maar een gooi.

- Advertisement -

Mijn vader vertelde vroeger regelmatig een vrolijk verhaal over een bankdirecteur in de jaren vijftig. Die man was in de veertig jaar dat hij daar werkte altijd aanwezig op de bank. Zeker als de accountants op bezoek waren. Tot hij een keer ziek was en hij geen bevredigende antwoorden kon geven op moeilijke boekhoudkundige vragen. De accountant ging verder zoeken en vond veel. De directeur was echter zo ziek dat hij korte tijd later overleed. Het onderzoek was nog niet afgerond en op zijn begrafenis sprak de hoogste baas van de bank de prachtige woorden: “Alleen god weet wat wij aan hem hebben verloren”. Dat bleek later ook meer dan tien miljoen te zijn. Net als in het geval van de baas van Pels Rijcken.

Hoe het kan? Zo’n groot financieel en menselijk drama? Geen idee, maar het kan. Het kan in een land waar iedereen zit te tukken. Waar de premier in een verkiezingsdebat waanzin raaskalt. Zegt dat hij een kerncentrale in de provincie Groningen wil plaatsen. Over humor gesproken. Tien jaar na de kernramp van Fukushima. De kerncentrale die werd weggevaagd door een aardbeving en een tsunami. En dan zegt onze minister-president tien jaar later: “We zetten een kerncentrale in de provincie Groningen!”

De enige plek in Nederland waar je zoiets niet moet plaatsen. De trillende Parkinsonprovincie die elk moment weer door elkaar geschud kan worden. In totale verbazing vraag ik me dan ook af: Weet iemand voor deze premier een beetje wakkere advocaat?

Bron: NRC Handelsblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -