Column Vrouw | Waarom peuters en pubers zo’n perfecte combinatie zijn

Door journaliste Hester Zitvast

Waarom peuters en pubers zo’n perfecte combinatie zijn

Een nakomertje zorgt niet zelden voor bezorgde vragen. “Oh jee, denk je dan niet dat het leeftijdsverschil veel te groot is? Ze hebben niet veel meer aan elkaar…” Journalist Hester Zitvast heeft zo’n nakomertje en onderbouwt in negen punten waarom het juist wel een perfecte combinatie is; peuters en pubers.

Communicatie

Pubers drijven je tot waanzin. Ze willen niets wat jij wilt en alles wat jij niet wilt. Ze leven in een totaal ander universum en je lijkt nauwelijks nog contact met ze te hebben, op wat ruzies schreeuwpartijen na. Maar dan is daar die peuter. En die peuter ontdooit een puber op bijna magische wijze. Die twee hebben wél contact. Ineens zijn er wel gesprekken mogelijk. Dat is het aangewezen moment waarop jij subtiel inspringt. Is je puber net in een goed gesprek met het broertje of zusje, stel dan de vraag die op je lippen brandt. ‘Hoe ging je wiskunde’, bijvoorbeeld. Wedden dat je dan ineens wel antwoord krijgt?

Gratis oppas

Je peuter laat zich waarschijnlijk door niemand zo makkelijk op bed leggen als door je puber. En daar moet je gebruik van maken. In ruil voor een fles cola, een zak chips en een oneindige opblijftijd, wil je puber vast wel een avondje opofferen om op te passen. En geloof mij: het is geen opofferen. De puber nodigt een vriend of vriendin uit, ze hebben het rijk voor zich alleen en jij kunt even genieten van een hapje eten, een bioscoopje of een beetje stappen. Wat een feest.
Peuterpraat

Met een puber (of twee) in huis, praat je peuter in no-time. Oké, niet alle teksten hadden wat jou betreft gehoeven, maar je kind spreekt tenminste wel Nederlandse volzinnen en echte woorden, in plaats van wafwaf, bahbah of mauw. Dan neem je maar voor lief dat je 3-jarige ‘Laterrr’ roept als ie even de kamer uitloopt of het over ‘chillen’ heeft als ie even niets doet.

Humor

De meeste pubers hebben een geweldige humor. Helemaal als je ze met een stel vrienden bij elkaar hebt. Daar pikt de peuter altijd iets van op en een beetje humor in het leven is nooit weg. Zo staat mijn peuter mij regelmatig achter de toiletdeur op te wachten met een screammasker op. En dat is, buiten heel scary, ook best grappig.

Hippe muziek

Vergeet de klassiekers van Samson en Gert of K3; de peuter die met een puber opgroeit gaat het hardst op Afrojack of The Weekend. Wel fijn, zo’n kind met een beetje een volwassen muzieksmaak. En ach, dan zijn die paar keer dat je tóch naar Frozen of Nijntje moet luisteren en kijken best te behappen.

Even je handen vrij

Ik bezig ‘m vrijwel dagelijks wel een keer: “Ga maar even kijken wat je zus aan het doen is, volgens mij heeft ze een nieuwe lippenstift gekocht.” Of: “Ik denk dat je broer boven is. Misschien mag je ook even op de Playsyation.” En dan speert ze naar boven, waardoor jij even snel een stofzuiger door het huis kan trekken, een raam kunt lappen of een mailtje voor je werk kunt tikken zonder gestoord te worden. SUPERhandig.

Goede voorbeeld

Pubers maken overal een potje van, maar peuters nog veel meer. Neem avondeten. Peuters hebben nergens zin in, vinden alles vies en lopen het liefst na een minuut al weer van tafel om iets anders te gaan doen. Dat wil de puber eigenlijk ook wel, maar nu, in bijzijn van het kleinere broertje of zusje, dien je je natuurlijk wel een beetje te gedragen. Dus geeft je puber het goede voorbeeld door keurig het bord leeg te eten en je kookkunsten niet af te keuren. Wat een waardering!

Samen bankhangen

Soms vlieg je tegen het plafond van je drukke peuter. Nee, dan je puber, die al de hele middag onderuitgezakt op de bank hangt. Dikke tip; hang de peuter erbij. IPad in de handjes, even samen inactief tot rust komen. En dan kun jij het beste een kopje thee zetten om er even naar te kijken. Even genieten van de stilte…
Lees ook:

Nog meer liefde

Peuters en pubers kunnen elkaar de hele dag wel knuffelen. De puber is te oud om dat nog met jou te doen, maar met zo’n lief klein broertje of zusje kan het zonder problemen. En daar stroomt je moederhart iedere keer weer volledig van over. Conclusie: Peppa Pig en Playstation laat zich echt geweldig combineren. Peuters en pubers doen het perfect samen.

Bron: Vrouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *