28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Aruba | Verkeerd voorgelicht?

HomeLandenCuraçaoAruba | Verkeerd voorgelicht?

Column Renée van Aller en John de Vries

Aruba Analyse
Verkeerd voorgelicht?

Bon Dia informeerde het Arubaanse volk op 26 januari 2015 dat de blijdschap in regeringskringen onverminderd omvangrijk is. Ministers zijn veel uitlandig voor duurzame energie en groene vergezichten. Alles gaat voortreffelijk. Begrotingstekorten, financieringstekorten? Overspannen overtuigingen die niet van de juiste zienswijze uitgaan. Het CFT heeft geadviseerd, dat verhoging van de overheidsinkomsten dringend noodzakelijk is. Het CFT stelt de bekende solidariteitsheffing voor. Bon Dia noemde dat een heffing ‘pa mal gobernacion’. Ook Armand Hessels meende in de Amigoe van 27 januari 2015 dat het een belasting op ondeugdelijk bestuur is. Het IMF is onderweg om Aruba langs de lat te leggen. De regering moet volgens het CFT ook duidelijk maken, dat onze bestuurders zelf ook gezonde overheidsfinanciën wensen. De premier moet een coördinerende rol spelen en samen met de ministers deze maatregelen doorvoeren. Pueblo na palabra gaf al aan op 27 januari 2015 dat de solidariteitsheffing in twee keer zal worden ingevoerd. Binnenkort en zeer binnenkort. Aruba moet ook een lid benoemen voor het CFT, dan is het CFT dus blijvend?

Doordraven
Vreemd genoeg gaat solidair inleveren heel ver. Overheidsbreed worden werknemers die betalen voor een extra ziektekostenverzekering versneld en bijkomend belast voor hun gezinsleden (partners en kinderen). Hoe zwaar de werknemers hier voor worden belast, is onbekend. Ook de maaltijdvergoedingen bij overwerk zullen worden belast. Het lijkt ons onmogelijk dat de benodigde wetgeving al is ingevoerd. Dus die kortingen kunnen niet worden ingevoerd zonder afgekondigde wetgeving. Gelden deze extra heffingen voor alle ambtenaren, semi-ambtenaren en werknemers van de overheid? En niet te vergeten wat gaan onze bestuurders daadwerkelijk inleveren?
De 24 maatregelen die Aruba het CFT voorstelde, moeten worden uitgevoerd. Daaronder zijn onder meer beperking overwerkvergoedingen, hervorming AOV, sanering APFA, afschaffing indexering en afvloeiing non actieven. De bevordering van de arbeidsparticipatie is nodig, de vraag is alleen hoe? Immers de werkgelegenheid neemt dramatisch af. Een goede afleiding zou zijn als de regering stelt dat er spoedig gas en olie zullen worden gevonden bij Aruba. Ook een sluitende strategie voor Curaçao.

Een leidinggevende bij onderwijs deelde recent het personeel mee, dat de voorjaarspremie zal worden uitbetaald, ondanks de zorgwekkende situatie van de overheidsfinanciën. Dat wordt dus geheel onverplicht en vrijwillig uitbetaald. Ons lijkt dat een voorzet om de altijd betaalde toelages helemaal af te schaffen. De betreffende dienst betaalt echter verplicht en volgens de wettelijke regels en niet vrijblijvend. Afschaffen van de toelages is niet mogelijk, zonder dat passende wetgeving daarvoor is ingevoerd voor alle overheidsmedewerkers. Voor die onverplichte aardigheid wordt wel verwacht dat alle werknemers van genoemde onderwijsdienst in het lopende jaar al bij voorbaat met alle kortingen akkoord gaan. Dat kan tussen de regels van deze blijde boodschap worden gelezen. En dat allemaal nog boven op de komende solidariteitsheffing? Dat zal waarschijnlijk een koopkrachtverlies van ± 10% betekenen. De vakbonden laten solidair alle problemen links liggen en gaan meestal akkoord met alle professionele proposities, die de regering in de Sociale Dialoog voorstelt. En de ambtenaren en andere overheidswerknemers? Die zijn het kind van de rekening! Tenzij de ABV, TOPA, SPA ,SEPA, ABV, SIWA en de andere vakbonden onder leiding van zo’n sublieme voorman als Gregory Wolf, zich inzetten voor de overheidswerknemers en niet alleen voor de regering.

Ondermijning van de oude dag
De ingevoerde algemene pensioenregeling in 2012 (LAP) hebben wij regelmatig bezorgd besproken, omdat er met 1%, 2% en 6% van de loonsom minus de AOV franchise nauwelijks een pensioen kan worden opgebouwd. Zeker niet gezien de sterke rentedaling. Ook is de FATUM voornemens het rendement te verlagen van 4% jaarlijks naar 3%. Dat zal Ennia zeker ook doen. De kosten die de Fatum in rekening brengt zijn jaarlijks: 12% van de inleg. Een kostenmarge van 50% is ook genoemd. De ambtenarenpensioenpremies bedroegen constant ± 30%. Nu wordt zelfs 36% betaald. Dat leverde iets op, zeker voor onze bestuurders die pensioen genieten zonder dat zij premie behoefden te betalen. Die ambtenarenpremies werden jarenlang maar mondjesmaat door de overheid aan het APFA afgedragen. Niemand weet hoe hoog die schuld nu is. Die schuld is altijd buiten de boeken gehouden.

LAP pensionado
Hierna volgt een rekenvoorbeeld van wat een toekomstige pensionado kan verwachten. Het gaat om een ongehuwde vrouw, geboren in 1981. Verzekerde is deelgenoot sinds eind 2014.

Het volgende rekenvoorbeeld geeft het mogelijke eindkapitaal volgens de Fatum op de datum van beoogde pensionering (65 jaar (2046)
Indicatie ontwikkeling pensioenkapitaal Pensioenkapitaal op Pensioenuitkering (per maand)
Einddatum      voor hoe lang?   tussen de 5-15 jaar?
Scenario 1 (effectief rendement 3%) Afl 49.414,-  Afl. 278,-
Scenario 2 (effectief rendement 4%) Afl. 57.433,-  Afl. 323,-
Scenario 3 (effectief rendement 5 %) Afl. 66.991,-  Afl. 377,-

Volgens Fatum is de pensioenverzekering een sommenverzekering en is de nabestaande verzekering een risicoverzekering. Overlijdt de verzekerde voordat zijn nieuwe werkgever een nieuwe verzekering heeft afgesloten, dan is er geen nabestaande pensioen. Het gespaarde kapitaal kan dan worden ingezet voor de aankoop van dat pensioen. Dat zal echter niet veel zijn, of het nabestaande pensioen van de SVB dan nog bestaat, is de vraag. De LAP-pensioenen worden niet geïndexeerd. Er is dus constant sprake van koopkrachtverlies. Het pensioen zal vaak te weinig zijn om van te leven en teveel om te sterven. Blijven de overheidsvakbonden niksen of gaan ze eindelijk wat doen voor de werknemers? En hoe zit het met de controlerende taak van de Centrale Bank op alle pensioenfondsen, evenals de FATUM en de ENNIA? Ook maar liever geen controle om niemand te mishagen?

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties