30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Fatale vooruitzichten

HomeLandenArubaColumn Van Aller – De Vries | Fatale vooruitzichten

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Een schitterend spel van rook en spiegels

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft zijn economische voorspellingen voor de komende jaren naar beneden bijgesteld (Economic Outlook May 2017). In 2015 en 2016 daalde het GDP met 0.2% en 0.5%.

De consumptie daalde in 2015 en 2016 met 3.7% en 3.9%. Dat betekent dat de bevolking nauwelijks geld heeft, behalve voor de eerste levensbehoeften. Het toerisme daalt officieel sinds 2016. Leningen aan particulieren daalde in 2016 met 4.8%.

De CBA spreekt het vertrouwen uit, dat de raffinaderij toch echt in 2017 van start gaat. Daarom ook de voorspelde groei van 3.4% in 2017. Van daadwerkelijke opening van de vernieuwde groene raffinaderij blijkt nog niets. Als het wel zou gebeuren ziet de toename van het GDP er als volgt uit voor de komende jaren.

Bron: CBA Q4

Gebeurt het wonder van heropening niet, dan zal de al te zwaar drukkende schuldenlast verder toenemen, evenals het tekort op de begroting. Geen prettige vooruitzichten. De bouw gaat nog steeds goed. Maar dat is meer, omdat particulieren accommodaties bouwen, bedoeld voor verhuur. Dergelijke voorzieningen zijn veel goedkoper dan de hotels. Ie veranderingen zullen banen kosten, dus inkomen om te consumeren. Meer bedrijven zullen failliet gaan en nog meer banen zullen verdwijnen. Heeft de regering al een noodplan of een betere onderstandsregeling? Al was het maar om de misdaad niet verder te laten groeien, waardoor toeristen worden afgeschrikt.

Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

Een schitterend spel van rook en spiegels

1 reactie

  1. Één ding is zeker ; deze kabinet Eman II lapt alle regels en wetten aan zijn laarzen !! De ene loze beloftes NA de andere. Maar ze komen niet met een regeringsplan. Maar Dit geldt ook voor oppositie partijen. Om eerlijk te zijn CBA doet ook lekker aan mee met wat min. Financiën Hun voorkauwt. Daarom moet zsm een integriteitskamer komen, die ook screening doet aan overheids nv’s Maar ook CBA !
    Natuurlijk loopt begroting 2017 grote financieële risico’s. Voor het halfjaar zie Ik heropening raffinaderij Citgo niet. En trouwens het is een upgrader die Aruba krijgt. Dus Venezuela die een overshot aan ruwe olie in de Orinoco heeft, wil deze op Aruba laten fijn maken tot zover mogelijk en daarna doorvoeren er gens anders waar het wordt verwerkt tot diversiteit van eindproducten. En Venezuela zit heel krap bij de kas om niet te zeggen Venezuela heeft gigantische liquiditeits problemen !! Dus dacht hij Maar Rusland in schakkelen waar hij een enorme schuld heeft , zo is Rosneft aan de daglicht gekomen. En as we speak door politieke spelletjes zijn alle onderhandelingen in Amerika met Rosneft gestagneerd. En Rosneft Zou Citgo petroleum in Amerika die op Aruba gaat investeren als onderpand gebruiken om financieële middelen aan Citgo Aruba te fasciliteren. En CBA moet dit weten !
    Het aller ergste is dat je helemaal niks hoort van de parlamentariërs die voor deze Citgo-deal hebben gestemd! Die weten ook verdomd goed hoe de vork in de steel zit . Maar die zijn alleen Maar bezig met verkiezingscampagne , en het Kan hun op dit moment een worst schelen wat de economie van Aruba is of het Venezuela wordt of Rusland die Citgo wil opereren. Hun doel is het volk met nog meer leugens smeren hoe hun Aruba weer welvaart maakt. Maar beste mensen dit gaat toch niet goed komen. Aruba zit met een Mega Debe en voor de komende 40 jaar zie nog geen licht aan einde van de tunnel. Dus parlamentariërs die echt het volk in hun hart heeft moeten nu met vragen komen in parlement. En aub mensen get grip of life and smell the coffee !!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties