28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Vaders | Landen van lafenis (8)

HomeAuteursColumn Vaders | Landen van lafenis (8)

Column Vaders | Costa Rica: zwarte bonen

Column Vaders | Costa Rica: zwarte bonen
Column Vaders | Costa Rica: zwarte bonen

Ik heb altijd al van antieke gammele houten in felle kleuren geschilderde treinstellen gehouden, voortgesleept door een stokoude locomotief met een klinkende eigennaam uit een tijd toen kunstige hausgemachte stoommachines nog een stoere naam droegen. In Costa Rica was dat niet anders met het sissende koolgestookte tuig, een puur stuk vaktechniek en nostalgie, die me van hoofdstad San José naar Puntarenas aan de kust van de Stille Oceaan bracht en vice versa.

Zou een gruwel zijn geweest voor de toen nog niet bestaande ecotoerist… Dat was namelijk de loc Maria Cecilia die zich onder het uitbraken van dikke lagen roet en inktzwarte rook een weg baande langs vroegere bananenplantages van de Amerikaanse multinational United Standard Fruit Company – toentertijd de machtigste en gevaarlijkste cowboys in het land – langs weelderig maar zwart tropisch regenwoud en onooglijke stoffige nederzettingen. Daar werd steevast gestopt om de passagiers te voorzien van het nodige voedsel en dito drank.

costa Rica
Costa Rica – Puerto Limón aan de Caribische kust

Ook ben ik weleens in het wonderschone Costa Rica in een trage trein zonder naam gestapt naar Puerto Limón aan de Caribische kust. Uiteraard werd deze relatief lange tocht aangevangen met het scoren van een sixpack ijskoud Imperial-bier, knapperig brood, verse boter en een paar ons ultradun gesneden rookvlees.

Voor de aanleg van die bijzondere spoorweg kreeg het overwegend blanke, Spaansgeoriënteerde Costa Rica kleur, want voor de constructie, met name voor het kappen van het oerbos en het leggen van de stalen spoorbaan werden voornamelijk Jamaicanen ingehuurd.

Oerbos
De rijkelijke gekleurde flora en fauna in het Costa Ricaanse oerbos

Zij legden de basis voor een totaal andere nevencultuur, compleet anders dan die in de rest van het Midden-Amerikaanse land heerste. De Afro-Costa Ricanen vormen nu naar schatting zo’n vijf procent van de bevolking.

Het is soms in de avonduren vrij koud in de straten van San José, dikketruienweer eigenlijk bij een temperatuur van 10 graden Celsius, en goed gegeten moet er dan uiteraard worden. De gemiddelde inwoner van Costa Rica, de hermanitico oftewel het kleine broertje, houdt niet zo van al dat gepeperde, dat hete, alhoewel sommige restaurants hun eigen soort ‘sambal’ maken op basis van azijn, uien, wortels, andere groenten en habanero-pepers. De keuken is echter in het algemeen smakelijk maar mild, waarbij het gebruik van vers fruit en groenten de boventoon voert in dit bijzondere en ronduit vredige land.

Zwarte bonen echter alom te bekennen. Deze landbouwproducten achtervolgen je overal waar je een voet zet tot in de plaatselijke snèk aan toe waar kleine maaltijden meestal worden geserveerd met een dipsaus van zwarte bonen. Gezond is dit alles echter wel voor wie er een stevige maag op nahoudt. Geniet ook van de ‘chimichurri’, tomaat en ui in een citroensaus met tortillachips, vis en garnalen. Of ‘s morgens een voedzaam ontbijt, bijvoorbeeld ‘gallo pinto’ dat behalve uit zwarte bonen en rijst uit gebakken banaan, eieren en orange juice bestaat en natuurlijk met een kop voortreffelijke lokale koffie als dampende sideline bij de hand.

costa rica - osa-peninsulaEen vroegere Spaanse gouverneur zei in 1719 eens over Costa Rica, dat toentertijd volledig geïsoleerd vegeteerde in Midden-Amerika, dat het ‘de armste en meest miserabele kolonie was in heel de Nieuwe Wereld’. Welk een ongelijk heeft hij gekregen in de loop van de geschiedenis. Het gaat uitermate goed met het ‘rijke’ legerloze Costa Rica, ondanks die eeuwige zwarte bonen dan. Daar zal de bewuste gouverneur wel op hebben gedoeld met zijn klaagzang. Arme man, alleen maar zwarte bonen.

Lees meer…

Landen van lafenis – serie columns van auteur Hans Vaders over de cultuur van eten en drinken in diverse verschillende landen

Bron: FB Hans Vaders

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties