30 C
Willemstad
• zaterdag 21 mei 2022 18:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Column René Zwart | Schrijfneurose

Column door René Zwart

Column René Zwart
Column René Zwart

Stukkies die ik hier (op Rene Zwarts’ Facebookwall, red) post, plaatst de KnipselKrant Curacao – met mijn toestemming – regelmatig op zijn website. Goed voor mijn eigenwaan want zo blijft de lezersschare niet beperkt tot mijn exclusieve, maar bescheiden kring van bevoorrechte FB-vrienden.

- Advertentie -

Alleen spijtig dat ik niet voor elke hit een bitcoin vang; dan zou ik wat vaker uit eten en op vakantie kunnen.

De KKC trekt dagelijks duizenden bezoekers onder wie een klein clubje vaste reaguurders op wie mijn columns de uitwerking hebben van Jaanchies suikerpotten op de Coereba flaveola. Niets is zo deerniswekkend als een schrijverd die geen respons krijgt, dus dat ik mij in zo veel aandacht mag verheugen streelt mijn ego tot bijkans niet te torsen proporties.

De eerlijkheid gebiedt echter te bekennen dat het merendeel van de KKC-aanhang dat zich de moeite getroost mijn ‘penne’vruchten van commentaar te voorzien dat verpakt in persoonlijke verwensingen. De gemene deler is opvallend: het gebeurt anoniem, de taalvaardigheid ontstijgt niet het niveau van groep 3, ironie en zelfspot worden niet doorzien en voor relativerend vermogen is de hersenpan kennelijk te krap behuisd.

Dat alles is nog tot daaraantoe, we kunnen tenslotte niet allemaal briljant zijn. Een ander kenmerk is dat er zelden op de inhoud wordt gereageerd. De gifpijlen worden vrijwel uitsluitend gericht op de boodschapper of op de (doorgaans) eerzame burgers die in mijn berichten figureren. Wie mikpunt is, krijgt een berg zo onwelriekende verbale diarree over zich uitgestort dat een ongecastreerde bok er van op de vlucht slaat.

Ik hoorde laatst een psycholoog reaguurders als volgt profileren: het zijn dikwijls mensen van wie de geldingsdrang omgekeerd evenredig is aan hun minderwaardigheidscomplex, die zich (veelal met rede) mislukt voelen en de oorzaak daarvan niet in de spiegel zoeken, maar de schuld bij de rest van de wereld leggen. Hij voegde er nog opgewekt aan toe dat social media grote maatschappelijke waarde hebben omdat zij als afvoerputje voor opgekropte frustraties o.a. huiselijk geweld helpen voorkomen.

Voor wie het publieke domein – als politicus of columnist – betreedt, geldt de gouden regel: ze kunnen beter over je fiets lullen, dan over je l-l fietsen. En zo is het.

Desondanks overweeg ik de KKC te verzoeken mijn fb-posts niet langer over te nemen. Niet omdat ik mijn gekwetste ziel zo nodig moet behoeden voor nog meer humorloze vuilspuiterij, maar omdat ik het niet voor mijn verantwoording wens te nemen dat de reputatie van mijn werkgever – niet toevallig de meest onafhankelijke krant van Curaçao – lijdt onder mijn als hobby vermomde schrijfneurose.

René Zwart is parlementair correspondent in Den Haag voor het Antilliaans Dagblad. Deze columns betreffen op persoonlijke titel geschreven facebookposts die de KKC met zijn toestemming overneemt. Lees meer…

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Wij zouden graag een inhoudelijk commentaar willen plaatsen. Maar dat lukte niet, dus we gaan een verzoek indienen tot plaatsing bij de redactie. Regelmatig ondervinden wij dezelfde commentaren als René Zwart.

  Dat is gunstig voor de schrijver, de Knipselkrant en vooral in dit geval het Antilliaans Dagblad. Wij willen graag dat mensen zelf beslissen en stellen veel vragen wat vaak verkeerd valt. Dat maakt niet uit, want iedereen moet van zijn fouten leren. Soms kan dat lang duren en soms lukt het nooit. Maar in de meeste gevallen dragen mensen wel verantwoordelijkheid voor de dingen die ze doen of nalaten. Al is het niet altijd van harte.

  Dus de artikelen van René Zwart moeten gewoon doorgaan in de KKC. Gratis aandacht voor het AD en het geschreven woord en ‘mind ýou’ na Hulandes. Manera ei nos ta avanca padilanti y nos no ta cai atras. Nos por molestia un y tur na Hulandes, Husticia!!! Dat zijn toekomstperspectieven waar je mee thuis kunt komen.

  Renée van Aller&John de Vries

 2. Beste KKC-lezers,

  Wij juichen het toe dat er op de door ons geplaatste berichten, blogs en columns regelmatig uitbundig wordt gereageerd. Hoe meer verschillende meningen, des te boeiender. En we bieden daarbij ook echt veel ruimte.

  Maar tegelijkertijd zijn wij het met René Zwart eens: het dient wel om de inhoud gaan. Met andere woorden: een harde trap tegen de bal mag, maar een tackle van achter op de man hoort niet thuis op het KKC-speelveld.

  Wij willen daarom met degenen die willen reageren op een bericht, afspreken van nu af aan uitsluitend in te gaan op de inhoud, en kwalificaties over de afzender(s) achterwege te laten.

  We zien dat de columns van Zwart populair zijn en zouden hem graag willen behouden voor onze Knipselkrant. Dat geldt ook voor andere columnisten en bloggers die vaak hard hun best doen (gratis) hun mening en visie te delen. Dus als we ons allen aan deze simpele spelregel houden, kunnen we de comment-knop weer aanzetten.

  Met vriendelijke groeten,
  De KKC redactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | ‘Curaçao deporteert Venezolanen als toerist’

Persbureau Curacao Zes Venezolaanse mannen die op Curaçao vast zitten omdat ze zonder papieren binnen probeerden te komen worden worden vandaag als toerist naar Panama gestuurd, maar in...

PBC | Ajax wint met 1-5 van Team Curaçao

Persbureau Curacao Ajax heeft het oefenduel met Team Curaçao ruim gewonnen. Christian Rasmussen was man van de wedstrijd. Mede door vier doelpunten van de Deen en een serie...

PBC | Verbond van protestantse voorgangers vindt overheid medeplichtig aan misbruik van vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het verbond van protestantse voorgangers APK protesteert tegen de plannen van de overheid om prostitutie te faciliteren in Campo Alegre. Ze zou daarmee medeplichtig...

Opinie Jeff Sybesma | Dag van de biodiversiteit

Opinie Dr. Jeff Sybesma | “Building a shared future for all life” Bios betekent in het Latijn: leven. Biodiversiteit betekent dus de verscheidenheid aan leven. Maar wat is...

NU | Ajax dankzij uitblinker Rasmussen en Ihattaren ruim langs Curaçao in oefenduel

Ajax heeft een vriendschappelijke wedstrijd tegen Curaçao in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) zonder problemen gewonnen. De Amsterdammers waren dankzij uitblinker Christian Rasmussen en...

Telegraaf | JA21 wil opvang veiligelanders verplaatsen: ’Asielzoekers naar Curaçao’

Valentijn Bartels en Niels Rigter Den Haag - Nederland moet de asielprocedure voor asielzoekers uit veilige landen verplaatsen naar het Caribisch deel van het koninkrijk. Dat voorstel doet...
- Advertentie -
- Advertentie -