26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 02:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Orlando | Zonne-energie niet mogelijk in de tropen?

Opinie door Orlando Meulens
Column door Orlando Meulens

“We kunnen nooit afhankelijk worden van zonne- energie op Curacao, daar we die nooit constant hebben op het eiland” Zo konden we horen in het parlement van Curacao.
Is de klimaatverandering al zover doorgeslagen dat zonne-energie niet meer mogelijk is in de ‘ tropen’?

Want voor degenen die het niet weten, zit Curacao in de Tropen. En naar mijn weten is de Tropen de plek op aarde met de meeste zon Vrijdag werd voor de zoveelste keer de toekomst van de raffinaderij op Curacao behandeld., in de Staten.

Opmerkingen zoals bovengenoemde passeerden daarbij de revue. Een andere parlementariër stond stil bij het feit dat het moderniseren van de raffinaderij, een project van 3000 miljoen VS dollars , de grootste uit de geschiedenis van het eiland zou worden.

- Advertentie -

Geen enkele moment werd er stil gestaan bij het feit dat een wereldtop bestaande uit 77 landen, vorig jaar november in Parijs een verklaring tekenden om de opwarming van aarde onder de twee procent te houden, door voornamelijk af te stappen van fossiele brandstoffen.

En met zo’n wereld macrofactor als gegeven wil Curacao een bedrag ter grote van zijn Bruto nationaal product gaan investeren in een bedrijf die fossiele brandstoffen producten gaat produceren. De nieuwe raffinaderij, zal volgens de parlementariërs, volledig pollutie-vrij moeten gaan opereren. Een contradictio in termini…

Want het grootste pollutie probleem dat de wereld momenteel ondervindt is de uitstoot van koolstofdioxide (co2) en dat kan geen enkel raffinaderij die verbranding in haar productie proces gebruikt, niet uitstoten. Misschien zou het wel lukken de huidige stank vanwege de uitstoot van zwaveldioxide tegen te gaan. Maar co2 uitstoot, Nooit!

De enige manier om een schone fabriek te krijgen is om die op zon of een andere natuur energie te laten opereren.

Je kan na het lezen van bovengenoemd verhaal geneigd zijn te denken dat het hier om onwetendheid gaat. Echter het probleem zit veel dieper. Het betreft hier macht! Van alle nare geuren dat de raffinaderij geeft is er één de ergste en tevens meest verslavend: de geur van geld. Heel veel geld!

En hoewel milieu vriendelijke economische oplossingen overal ter wereld voor het oprapen liggen, zijn politici bereidt door deze machtsgeilheid zo ver te gaan om te durven beweren dat zonne-energie geen toekomst heeft in de Tropen.

Door, Orlando Meulens
te, Nederland

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

16 reacties

 1. Over oliecrisis gesproken: het vrijwel nieuwe boorschip wat al maandenlang bij Boca Sami ligt , is al enkele keren te koop aangeboden via veilingen. Helaas, geen belangstelling.
  Nu nog iemand vinden niet een niet zo nieuwe raffinaderij wil upgraden met 3000 miljoen $ US. Makkie toch.
  Toch zou ik ,als ik eilander was, gaan proberen het begrip Isla langzamerhand uit mijn hoofd te zetten.

 2. Voor velen is Green Town een verboden gedachte. Punt is dat er vele mensen zijn die niet willen/kunnen denken dat Isla ooit kan/zal sluiten. Bang voor verandering heet dat. En dan zijn de vele vakbonden en politici die het volk dom willen houden. En bang zijn dat als ze verandering bespreekbaar maken niet meer populaire zullen zijn.
  Regeren is toch vooruit zien? Maar niet voor deze mensen.

 3. Op een vervuilde bodem groeit en bloeit geen moer. Greentown is gewoon een utopie. Niemand is zo gek om geld in een bodemloze put te gooien. Zulke verontreinigde gebieden worden in Nederland gewoon geïsoleerd.
  Hoezo saneren? Waar laat men al dat giftige grond vol met zware metalen etc? Maak de kat maar wijs dat je op zwaar verontreinigde bodem groene plantjes kan gaan kweken. Wat een utopie!

 4. Omdat de producten van zo’n schone raffinaderij (uw woorden) gewoon vervuilend zijn door gebruik. Niet de raffinaderijen moeten dicht, maar gebruik van fossiele brandstoffen moet stoppen. Met als gevolg dat raffinaderijen dicht gaan.

 5. Als je een goed plan hebt om de economie op het eiland te verbeteren en niemand van de politici is bereid er naar te luisteren, is de oprichting van een eigen politieke partij een goede start.
  Zeker als je vanuit bevolking en bedrijfsleven voldoende positieve feedback ontvangt.

 6. Luister eens naar andere zenders die geen PS bullshit uitbraken.
  Je begint opvallend veel van je postings met de woorden: Ik heb gehoord…. Dat zegt dus helemaal niets behalve dan dat je een geruchten liefhebber bent.

 7. Que,

  Leuke stelling, maar veel verder dan emoties kom je niet. Probeer je stelling eens te onderbouwen met argumenten oftewel ‘waarom zal Green Town niets worden’ en ‘wat voor feiten kun je aanbrengen waarmee je plan van Green Town onderuit kunt halen of kunt plaatsen in het rijtje corruptie ?’
  Wat jij hier nu post is snek praat. Nergens op gebaseerd en alleen maar geschreeuw. De problematiek met de ISLA verdient iets meer dan alleen maar geschreeuw en stemmingmakerij.
  Een groot probleem bij de modernisering van de ISLA is immers: ‘wie gaat dat betalen ?’ en tot op heden is die financiering niet rond. Van Green Town wel, dus dan lijkt me de keuze niet zo lastig.

 8. Venezuela heeft werelds grootste olie heeft reserves. Toch, volgens de IMF heeft het nu’s werelds slechtst economische groei, slechtste inflatie en negende-slechtste werkloosheid. Daarnaast heeft de Bolivar, haar munt, 99 procent van zijn waarde verloren sinds het begin van 2012. Door corruptie heeft de elite zich verrijkt en tevens de rest van de bevolking tot het leven in armoede veroordeelt. Het is het gevolg van ‘het beleid’ van een economisch ongeletterd kartel dat overnam waarbij mensen binnen de staatsoliemaatschappij, en die wisten wat ze deden, werden vervangen met regime trawanten (cronies) die loyaal zijn. Dientengevolge, daalde de productie 25 procent tussen 1999 en 2013 daarbovenop komen de gevolgen van de daling van de prijs van olie de afgelopen twee jaar.

  Curacao zou zichzelf een dienst bewijzen en lering hieruit moeten trekken. Dus, de socialistisch gekleurde MDPT, zou zich moeten realiseren de prijs van olie van drie cijfers voor de komma voorlopig niet terug komt. Dat de kosten voor de modernisering van de Isla-raffinaderij telkens zullen worden afgewogen tegen de baten voor het exploiteren van de raffinaderij. Dat controle door de Venezolaanse kartel ten aanzien van PDVSA enkel verstikkend werkt. Dus, gezien de staat van de Venezolaanse economie en de prijs van olie, er geen geld van de zijde van PDVSA overblijft om de plannen te helpen realiseren.

  Goede buur en al, echter plannen t.a.v. alternatieve bronnen voor (schone) energie dienen nu gestalte te krijgen want Curacao is niet ver verwijdert van een toekomst als dat van Venezuela. Afgelopen week kregen wij al een ‘voorproefje’ van hoe de Curacaose politieke belangen met Isla omgaat, voorgeschoteld.

 9. Sander, Green town had afgelopen dagen een geheime bespreking met een paar politieke partijen, het ging hoe ze een blok konden vormen. Helaas is dit uitgelekt, wat niet de bedoeling was. Ik zeg, ze zijn bijna allemaal een pot nat, de een erger dan de ander qua geldverspilling en zakkenvullerij. Green town erbij zet geen zoden aan de dijk. Green town is ook een van de praatjesmakers cq fantasie verkoper.

 10. Ja, 3000 miljoen $, het kwijl loopt bij de statenleden uit de bek als ze er aan denken hoe ze dat kunnen afromen. Zonneenergie betekent vele kleine projecten zodat daar een percentage van stelen veel meer werk is.
  Ik begrijp die statenleden wel.

 11. goed plan van Greentown,
  die laffe regeringen die we tot nu toe hebben gehad, die zullen noooit eens de ballen hebben om het gebied daar eens goed aan te pakken en winstgevend te maken.
  ze zijn alleen bezig hu eigen baantjes en pastechis zeker te stellen.
  maar ik geloof niet dat Greentown een politieke organisatie wordt.
  dus het is alleen maar stemmingmakerij van jou…

 12. Wist niet wat ik gisteren over de radio gehoord had. Green Town wil met een eigen politieke partij komen en dat hele ”green town”’gedoe bleek een politieke stunt te zijn.

 13. Maak Curacao klimaatneutraal met meer windmolens, zonnepanelen en fossiel opgewekte stroom, met CCS2, waarbij CO2 wordt afgevangen en gefixeerd met het mineraal Olivijn.
  De centrales op fossiele brandstof is dan klimaat neutraal, doordat er geen CO2 in de lucht komt.
  Curacao kan deze CCS2 techniek met Olivijn ontwikkelen en wereldwijd exporteren.
  Nederland wil dat niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...

DolfijnFM | Raymond Gradus wil ook verschuiving belasting betalen

Raymond Gradus vindt dat de overheid van Curaçao de loonkosten in de publieke sector beter moet beheersen. Ook kan er flink bezuinigd worden op de huisvestingskosten van...
- Advertentie -