32 C
Willemstad
• vrijdag 17 mei 2024 15:56

Column Den Cayente | Van kwaad tot erger

Column Arien Rasmijn

Al gauw werd duidelijk dat er nogal wat niet klopte aan die lijst.

Het kan van kwaad tot erger en dus gebeurt dat ook. Nu blijkt dat zelfs je medische gegevens niet zeker zijn. Een lijst met namen, adressen en AZV-nummers van mensen die positief zijn getest ging vorig weekend als een lopend vuurtje via WhatsApp.

De eerste gedachte die bij veel mensen opkwam was dat iemand de namen had vrijgegeven omdat de regering en de DVG de huidige uitbraak totaal niet meer in de hand zouden hebben. Wat wil je anders met elke dag zoveel nieuwe gevallen en berichten van zieke mensen die nul follow-up krijgen van de DVG over hun test of het verloop van hun isolatie. Het is ieder voor zich nu. Zoek zelf maar uit wie allemaal uit jouw omgeving op die lijst staat en bescherm jezelf.

Al gauw werd duidelijk dat er nogal wat niet klopte aan die lijst. Namen van mensen die zelf via sociale media hadden aangekondigd dat ze ziek waren stonden er niet op, namen waren slordig geschreven en opeens bleek zelfs dat mensen die helemaal niet, of juist negatief, waren getest als positief stonden vermeld. Met alle gevolgen van dien; stigma’s, roddels, domme sensatie, paniek en politiek opportunisme. Pas gisteravond werd een beetje duidelijk waar die lijst vandaan komt. Gisteravond gaf Sharline Koolman eindelijk wat spaarzame informatie prijs over de lijst. Het is een dagelijkse uitdraai van de Health app van DVG en hoewel het telkens opschoning behoeft is het wel degelijk van toegevoegde waarde voor diegenen die het ontvangen, verklaarde zij. Koolman zei overigens niet wie dat allemaal zijn. De ene specialist zegt dat het bedoeld is voor KNO-artsen, longspecialisten, tandartsen en andere dokters die in nauw fysiek contact komen met patiënten, maar van een andere specialist kreeg ik te horen dat patiëntendata te allen tijden geheim moeten blijven en dat niet eens de directeur van DVG of een bewindvoerder daar zomaar aan kunnen komen. Alleen geanonimiseerde data zou nog eventueel kunnen worden rondgestuurd. Een lijst zoals de uitdraai van de Health app zou dus eigenlijk niet eens mogen bestaan, laat staan zomaar gebruikt worden. Nu ondervinden we ook waarom.

Het is nogal tekenend dat nu wordt geprobeerd om politieke munt te slaan uit deze situatie en dat de minister zijn conflict met de directeur van DVG zo probeert uit te spelen. We wisten al dat hij niet over het strategisch inzicht en geduld beschikt om op eigen kracht zijn zin door te drijven en dus eigenlijk niets anders doet dan proberen te bulldozeren via het gerecht en te klagen in de pers. Dat ging al eerder mis bij Lotto en bij diezelfde Staring, en ik vrees dat hij ook deze keer het deksel op zijn neus gaat krijgen. Dat Staring zo dom was om mee te doen aan een duidelijk politieke bijeenkomst dat als enige doel had de illusie te wekken dat Mike Eman daadwerkelijk in the game is zou nog reden kunnen zijn om hem te wippen, maar om het lek op hem of zelfs op 24ora te pinnen is onbegonnen werk en lijkt meer op een afleidingsmanoeuvre dan wat dan ook. Want wie weet staat de daadwerkelijke bron van het lek een stuk dichter bij de mensen die nu met de vinger lopen te wijzen. Een simpel forensisch onderzoek binnen de beheerdertools van de app of het interne netwerk van DVG zou vrij snel resultaat zou kunnen geven. Wie weet komt de waarheid toch boven water. Maar op Aruba is ook dit, net als medisch geheim, geen vanzelfsprekendheid.

Willen de autoriteiten wat nog rest aan hun geloofwaardigheid behouden, dan moet de echte dader gevonden en berecht worden en wel zo snel mogelijk. Minder dan dat is onacceptabel.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties