27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Den Cayente | #Social

HomeLandenArubaColumn Den Cayente | #Social
Social Pop | Column Arien Rasmijn

Laat me vooropstellen, Facebook is veel meer dan zomaar posten. Wil je als bedrijf, instantie of overheid je publiek maximaal bereiken op social media – en daar zit het overgrote deel van jouw publiek – dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Je moet de verhoudingen van sexe, leeftijd, opleidingsniveau en inkomen weten.

Je moet weten wat op wat voor devices ze jouw content consumeren, op welke tijdstippen en met welke browsers. Al deze dingen en meer geven een gedetailleerd beeld van jouw publiek en haar gedrag. Je hebt facebook insights, google analytics en ongetwijfeld nog een arsenaal van andere apps waarmee je jouw publiek kunt onderzoeken. En op basis van dat onderzoek kan je jouw onderwerp, vorm, timing, toon en talloze andere variabelen zodanig finetunen dat het maximaal effect heeft bij jouw beoogde publiek. Het is geen hogere wiskunde, maar het is ook niet de tafel van twee. Vraag het anders aan de verschillende lokale bedrijven die al jaren hiermee bezig zijn.

Ik kon mijn lach amper inhouden toen Bonky Lejuez, eigenaar van Social Pop, tegen mij zei dat Aruba aan de vooravond staat van een digitale revolutie. Alsof opa net wakker is geworden van een lange, diepe slaap en nog denkt dat het 1995 is. Als Lejuez een beetje wakker had rondgekeken, dan had hij kunnen weten dat Aruba is een van de landen met de grootste gebruikersdichtheid op social media is en dat er genoeg lokale professionals en initiatieven zijn – ik noem een Igualdad vorig jaar – die regionaal vooroplopen. En nee, ik heb het niet over de zelfbenoemde ‘social media queens’, maar over mensen die echt wat weten en kunnen.

Opvallend is ook de prijs die wordt betaald. Die is, als je het aan de lokale professionals bij publiciteits- en communicatiebureaus vraagt, laag voor de hoeveelheid werk dat moet worden verzet. Het gaat hier om zeven grote projecten waar voor elk strategieën moeten worden uitgewerkt en content in hoogwaardig tekst en beeld moet worden geproduceerd. 15.000 dollar per maand dekt dit bij lange na niet. Een lokale advertentiebaas zei vandaag tegen mij dat hij voor dit ‘scope of work’ rustig het dubbele zou hebben gevraagd. Saldarriaga, die overigens volgens Philippe La Reine die ik gister hierover sprak niet de Tony Robbins look-a-like op de voorpagina van Solo di Pueblo is en ook niet nog een andere bekende Sebastian Saldarriaga die ook social media strategieën in elkaar bakt (blijkbaar zijn het er drie, je verzint het niet), verricht kennelijk dus cheap labor en Social Pop doet dit allemaal kennelijk tegen een wel heel scherpe korting. Mensen in de business vragen zich af waarom.

Maar goed, Sebastian Saldarriaga, die in Lejuez’ nachtclub regelmatig draait onder de naam Sebastian Morxx, zou volgens hem een ‘top gun’ (zei ik 1995? Maak er maar 1985 van. ‘Take my breath awaaaay’…) zijn op gebied van sociale media en extra expertise is altijd welkom. Kennelijk met name bij een regering waar mensen rondlopen wiens enige taak het is – naast eten halen voor de minister – om op Facebook te kijken wie wat heeft geschreven en daarop te reageren. Ik zou graag de meeting willen zien waarin Saldarriaga de fijne kneepjes aan dat zooitje ongeregeld bijbrengt. Oh wacht, dat is juist helemaal niet de bedoeling. Toch? Toch?!

Dat de overheid een bedrijf in de arm neemt om de communicatie op social media strak te trekken is niet ongebruikelijk. Het probleem is echter dat de lijnen tussen wat communicatie van de regering is en wat van de politieke partij AVP al vaag waren. Het klopt inderdaad dat wanneer je als enige partij regeert, je er niet omheen kunt dat alle communicatie van wat de regering allemaal voor nuttigs heeft gedaan een reflectie is van het partijprogramma van de verkozen volksvertegenwoordigers en dat die volksvertegenwoordigers die mijlpalen ook gebruiken in hun eigen communicatie.

Volgens Philippe La Reine, die ik gisteren hierover interviewde, maakt de regering echt wel onderscheid tussen wat communicatie is van de overheid en wat van de partij. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Het gaat om toon en nuance en waar je je energie echt in steekt. Want waar je in andere landen de persberichten en andere uitingen van ministeries en overheidsdiensten neutraal van karakter zijn, hebben die van deze regering en met name de minister van Algemene Zaken juist een smeuïge, partijdige toon die vaak zo schaamteloos idolaat is dat zelfs Kim Jong-Un ervan zou huiveren. Gebeurt allemaal met jouw en mijn belastinggeld. Natuurlijk moet een overheid via voorlichting draagkracht kunnen creëren voor beleid. Vaccinatie (‘E ta haci dolor? Un tiki so!’), de nieuwe hondenwet, hervormingen in onderwijs, het verbod op plastic zakken en, jawel, Aruparking zijn daar voorbeelden van. T’Aki Tin, Bo Bario en zelfs de aanleg van straatverlichting – de onderwerpen voor wiens promotie op Facebook de kennelijk zo zeldzame expertise van Sebastian Saldarriaga is aangetrokken – horen daar ook bij, al is het juist op deze onderdelen waar steevast de nadruk het meest op lijkt te liggen en waar het accent ook wordt gelegd op hoe ontzettend geweldig een of meerdere personen zijn. Het kan allemaal nog net door de beugel, zeg maar. Maar het publiek heeft het na al die jaren ook wel door en dus ontwikkelen ze een neus voor bepaalde zaken. Posts bijvoorbeeld van Saldarriaga over hoe ontzettend cool hij premier Eman wel niet vindt (ik mag Mike ook wel als persoon hoor, daar niet van. Eerlijk waar. Maar cool? Met die momjeans?) en van een AVP-partijhuis in San Nicolas dat opgeknapt wordt (Teamwork!’ Welk team bedoel je nou Sebastian?) geven in ieder geval de indruk dat de diensten van Social Pop (nogmaals, met ons geld) in de campagneperiode weleens perongelukexpres voor partijdoeleinden zouden kunnen worden aangewend. Het zal natuurlijk allemaal wel moeten blijken en La Reine houdt vol van niet. Maar kan hij het überhaupt tegenhouden?

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)
Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected]. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties