Column Den Cayente | Coma

Column Arien Rasmijn | Coma

Column Arien Rasmijn | Coma

Het ziekenhuis wordt dus gerenoveerd. Er komen gebouwen bij en als je de plaatjes die in de ingang hangen mag geloven gaat het er allemaal heel sexy en cosmopoliet uitzien na zonsondergang.

Een paar maanden geleden was ik erbij toen onder meer de premier een rondleiding in het gebouw kreeg. De minister van Volksgezondheid was er niet bij. Je vraagt je eigenlijk af waarom. Sinds hij zijn ministerie kort stil had gelegd omdat documenten naar buiten lekten hebben we nog nauwelijks wat minister Alex Schwengle meer gehoord of gezien. Je had de kwesties rondom Zika en baby Lunah en daar trad hij ook op, met heldere woorden en een verfrissend serene, beschouwende houding. Ministerieel, kordaat.

Maar na de persmomenten bleef het verder stil romdom de beste man. Ik ga niet eens beginnen over zijn werkzaamheden als minister van Sport. Andere ministers komen opdagen wanneer een veld wordt gerenoveerd of wanneer een club een of ander jubileum viert. Het is een mismatch, geef het maar toe. Want zeg eens eerlijk, jij kan je toch ook geen voorstelling maken van Alex Schwengle met een honkbalknuppel in zijn hand of een bal aan zijn voet? Daar is hij te netjes voor. Sommige kinderen duiken nou eenmaal liever in de boeken dan dat ze een sport gaan doen. Zo was ik zelf ook een beetje. Niks mis mee. Maar geef die portefeuille dan gewoon aan een ander die er wel wat mee kan. Want nu ligt de sport op het eiland ook op zijn gat.

Maar goed, terug naar dat ziekenhuis. Er wordt dus flink aan gebouwd en het gaat ook jaren duren. Maar wat vooral opvalt is dat men het vooral heeft over de nieuwbouw en niet over wat er aan extra voorzieningen erbij zullen komen. Meer kamers betekent niet perse extra service. Ik vraag mij bijvoorbeeld af of er ook zal worden geinvesteerd in apparatuur en in voorzieningen die gericht zijn op wat zich nu en in de toekomst afspeelt op het eiland. Het ziekenhuis heeft bijvoorbeeld een MRI, maar die is van standaard formaat – een diameter van 60 centimeter als ik me niet vergis – daar past de helft van de bevolking letterlijk niet in, want wij Arubanen zijn voor een groot deel echt veels te dik. Arubaanse vrouwen raken steeds vaker zwanger op latere leeftijd, wat weleens kan leiden tot prematuur geboren babies. Er zijn hier geen couveuses voor babies van 30 weken, dus moet er vaak naar Colombia worden uitgeweken. Of wat dacht je van extra voorzieningen voor ouderen met het oog op de vergrijzing die voor de deur staat? En hoe kunnen het ziekenhuis zich beter richten op het opvallend hoge aantal gevallen van kanker op het eiland? Of de zorg voor een effectievere Eerste Hulp en een beter uitgerustte PAAZ?

Vaak kan nu al voor bepaalde oplossingen worden gezorgd, met of zonder verbouwing. Wist je bijvoorbeeld dat er een decompressiekamer op het eiland is die niet wordt gebruikt? Duikers die in problemen raken – daar zitten vast best wat toeristen tussen – worden nu nog altijd naar Bonaire gestuurd. Maar diabetici kunnen baat hebben bij een werkende decompressiekamer. Ik wil niet denken aan al die mensen die inmiddels ledematen kwijt zijn terwijl ze best geholpen hadden kunnen worden als het ziekenhuis en de private uitbater van die machine een deal hadden kunnen sluiten. En dan heb je nog de idioot lange wachttijden waar je als patiënt mee te maken krijgt. Ziekenhuispersoneel draait tussen zeven uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags. Niks geen ploegendiensten. Hoe snel zouden mensen wel geholpen worden – en levens feitelijk worden gered – als dat wel het geval was? Maar goed, je wil die tere zieltjes en de vakbond niet boos maken, als betaal je een schat aan AZV.

Dus ja er valt genoeg te veranderen in de zorg. Laat je zeker niet in de maling nemen door de mooie panden die worden aangelegd maar vraag aan jouw specialist, de zorgverzekeraar, jouw bevriende parlamentariër, wat nou aan beters in die nieuwe gebouwen gaat komen. Ik zou het graag ook van de minister willen horen, al is mij enkele dagen geleden opgevallen dat zijn voorganger weer op het eiland vertoeft. En – het moet gezegd – hij zag er inderdaad echt uit als Johnny Bravo, compleet met exact de juiste zonnebril en het strakk zwarte shirtje om zijn inmiddels toch wel wat groter geworden buik. Grappig en alles, maar wie weet wordt hij volgend jaar toch weer aangewezen als de man die de zorg uit haar coma zal moeten wekken.

Bron: Den Cayente

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Den Cayente | Column door Ariën Rasmijn (Aruba)

Ariën Rasmijn (1975) is freelance journalist. Naast zijn publicaties in Amigoe en diverse andere media schrijft hij in deze column regelmatig over nieuws en politiek in Aruba. Hij stelt reacties op prijs via: [email protected] Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *