28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Column Curacao | Perspectief in het verschiet

HomeLandenCuraçaoColumn Curacao | Perspectief in het verschiet

©2015 Renée van Aller en John de Vries

Curaçaose oplichter, zakenman Jacobus ‘Jack’ Jacobs (56) loopt nog steeds vrij rond
Perspectief in het verschiet

Perspectief in het verschiet. Je werk goed doen is voor ons allemaal van belang. Vooral als leidinggevende. Problemen genoeg in het Koninkrijk. Frauderende douaniers, bankiers, beurshandelaren, derivatenverkopers, piramidespelers, politici, verzekeraars, werknemers en niet te vergeten een favoriserende vaderlandse fiscus. Openbaarvervoersbedrijven en woningcorporaties gingen in de fout.

De werkelijkheid wordt aangepast, anderen draaien op voor de eigen fouten. Om als mens te slagen in het leven zijn er veel obstakels te overwinnen. Zelfkennis, inzicht, algemene kennis en kennis van de functie en de werkomgeving zijn daarbij essentieel.

Observeren en leren

Hoe herken je een goede of slechte baas of werknemer? Gemma Verhuizen schreef erover in het NRC van 25 oktober 2015. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat één op de 9 werknemers een bedroevende baas heeft. “Een arrogante baas probeert onzekerheid te verbergen onder minachting. Leidinggevenden denken vaak misprijzend over werknemers die lui zijn, constant te laat komen of hun werk niet aankunnen. Dat beïnvloedt de prestaties van de organisatie en de werknemers negatief. Het leidt tot ziekteverzuim, lijntrekken en tegenwerking.

Teveel emoties over en weer leiden tot funeste gevolgen. Werknemers met een barse baas lijden ondermeer aan de volgende zwakheden. Afspraken worden niet nagekomen; eigen zin doen; de organisatie de schuld geven van de eigen problemen.

Oplossingen voor de bestaande problemen vermijden; de organisatie schaden; de kantjes er aflopen; fouten maken en anderen de schuld geven; werk van anderen als eigen werk presenteren en dingen doen achter de rug van iedereen. Werknemers kopiëren vaak het onethisch gedrag van de baas. Zo wordt de organisatie ontwricht. De vicieuze cirkel kan worden beëindigd door teamwork, een stabiel zelfbeeld van werknemers en een plattere organisatie met duidelijke verantwoordelijkheden”.

Handboek om te slagen

Barbara Aalpol geeft ons in haar boek “om gestoord van te worden” aanlokkelijke aanwijzingen hoe we een succes van onszelf en onze organisatie kunnen maken (www.omgestoordvanteworden.nl). Zij kan het weten, want zij geeft bedrijfstrainingen en heeft het zelf allemaal uitgeprobeerd. Bovendien is haar boek zo vormgegeven dat het jongeren aanspreekt. Ook nuttig voor ouderen die meegaan met hun tijd.

Hoe ga je slim om met je werktijd, legt ze duidelijk uit. Daarvoor is structuur nodig en concentratie toegepast op het eigen karakter. Onderscheid hoofdzaken van bijzaken. Zit niet 24 uur per dag op je smartphone te turen. Je kunt overleven zonder altijd online te zijn. Minder online is onmisbaar voor succes in het werk, geeft betere prestaties en minder ongewenste afleiding. De dwang van het digitale tijdperk leidde voor velen tot verslaving en tot verminderde werkprestaties.

Elke generatie moet op eigen kosten wijs worden. Orde in je leven, geeft orde in je hoofd, concentratie en overzicht. Alleen digitale kennis is onvoldoende. Je moet ook inhoudelijke over je werk hebben. Door ordening van de werkzaamheden kan deskundig worden omgegaan met onverwachte gebeurtenissen. ‘Een zeer verstandige tip is om anderen te vragen of je hen misschien stoort. Zo ja, pas dan het eigen gedrag aan en kijk of het daarna beter gaat’.

Dat lijkt ons een voortreffelijke toepasbare tip voor de Gevolmachtigde Minister van Curaçao. Wellicht moeten we mevrouw Wiels het boek toesturen. Ze kan er veel baat bij hebben. ‘Perfecte planning en luisteren naar kritische medewerkers’, verzekert het succes van een bedachtzaam bestuurder. Voor de diverse premiers in ons Koninkrijk zou het handboek instructief kunnen zijn. Regeringen kunnen een centraal beleid maken en uitvoeren op pijnlijke onderwerpen.

Hoe om te gaan met vluchtelingen, onlustgevoelens, rampen, slechte resultaten van pensioenfondsen door gesjoemel met staatsschulden, lage rente en duurzaamheid. Daarbij is het verboden kwalijke kwesties tot eigen verantwoordelijkheid van het individu te maken. Onze bestuurders kunnen pittige pijnpunten niet meer bij de burgers dumpen. Respect wordt verdiend en eerlijkheid betracht. Dan pas groeit vertrouwen en wordt loyaliteit beloond. Onze overheden zijn er om problemen op te lossen en niet om meer complicaties te generen en hun taken te verwaarlozen.

Barbara Aalpol

Trainer Timemanagement en Communicatie
“Door efficiënt te werken en effectief te communiceren kan de aandacht beter op de werkelijke uitdagingen van het werk worden gericht. Hierdoor worden de resultaten beter en ontstaat meer plezier en voldoening in het werk. Het is de uitdaging in mijn trainingen om dit doel te bereiken.’’

Renée van Aller&John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties