29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023 11:54

Blog Verele | Onthullend

Kunstblog Verele Ghering-Engels | Fonkelende lichtpuntjes op drijfhout

Landhuis Bloemhof Expositie Taboo
Landhuis Bloemhof Expositie Taboo

Woensdagavond was de lang verwachte opening in Landhuis Bloemhof van Taboo 2. Gast-curator Duncan Campbell organiseerde twee jaar geleden Taboo 1. Met een thema-tentoonstelling probeer je de kunstenaar als het ware uit zijn/haar eigen tent te lokken.

Ook voor de bezoeker is het boeiend om te zien wat de kunstenaars van verschillende disciplines ervan maken. Het thema ‘taboo’ is erg ruim en die consequentie zie je dan ook terug in de kunstwerken op deze expositie, de kunstenaar bleef binnen zijn/ haar discipline en drukte in het statement uit hoe de bezoeker naar het kunstwerk moest kijken.

De enige die met haar werk ons letterlijk en figuurlijk een spiegel voorhield was Ailsa Anastatia. Geweldig hoe zij keer op keer de symboliek sterk weet te analyseren en volgens de theorie ‘less is (often) more’ neer weet te zetten. Hierbij was geen statement nodig. Dit voel je aan, je schrikt.

Ook het werk van een andere jonge kunstenaar, Giovani Zanolino, sprak me erg aan. Ook hier speelde het thema ‘spiegel’ een rol: op een spiegel een donker jongetje met een uitgestoken open hand met de veelzeggende titel ‘Help yourself ’.

Maar ook Marjon Wegman met ‘Freedom for feelings, twee levens opgesloten in hun gevoelens breken open en zoeken de vrijheid’, wist met weinig woorden een gevoel van taboo mooi weer te geven. Het half gesloten labyrint gaf zonder statement al dat gevoel weer van ‘hier mag niet over gesproken worden’. Met het thema ‘taboo’ wil je uiteraard de taboos onthullen en die zijn er op zovele niveaus.

Enkele werken waren ook door de kunstenaars meegebracht voor de ‘silent auction’ voor goede doelen. Zeker de moeite waard om zelf te gaan ervaren hoe de kunstenaars dit thema wilden uitdragen. De deelnemende kunstenaars zijn: Ailsa Anastatia, Annemieke Dicke, Anna Oltheten, André Nagtegaal, Babette de Waele, Duncan Campbell, Ellen Spijkstra, Giovani Zanolino, Herman van Bergen, Lies Bruens, Marjon Wegman, Monique van Doorn, Maghalie George, Philip A. Rademaker, Rien te Hennepe, Ria Houwen, Rose Ann Ignacio, Susan Rudolf, Sinuhe Oomen, Tanya Haynes, Wigberto Lopez, Yubi Kirindongo, Zzteam.

Naar aanleiding van deze expositie moet gezegd worden dat het mij heeft bevreemd dat er dit jaar, wat het Van Gogh-jaar is, niets met dit thema gedaan is. Te meer daar er in december 1954 – januari 1955 in het Curaçaos Museum een grote Van Gogh-tentoonstelling was. Uiteraard had het Curaçaos Museum dit als eerste moeten aangrijpen om dit bijzondere feit te vieren.

Maar ook de galleries hadden er wat mee kunnen doen om de kunstenaars te blijven uitdagen en het publiek de kans te geven een verscheidenheid aan Kunst te ontdekken.

Een compliment voor gastcurator Duncan Campbell. Een bezoekje meer dan waard. Landhuis Bloemhof aan de Sta. Rosaweg is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9 am tot 2 pm. Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met donderdag 26 november.

Verele Ghering

Kunstblog van Verele Ghering-Engels met recensies over lokale artiesten, hun werken en activiteiten Lees meer…

 

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties