29 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 09:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Aruba | Overheidsfinanciën Aruba

©2016 Renée van Aller en John de Vries

Economie en staatsschuld groeien door overheidsuitgaven
Column Renée van Aller en John de Vries | Overheidsfinanciën Aruba

Volgens de laatste cijfers van de CBA van maart 2016 was de totale overheidsschuld van Aruba in 2015 Afl. 3.97400.1, – (3 miljard 974.000 duizend florin en wat wisselgeld). Dat is 82,2% van het GDP.

- Advertentie -

In 2014 was de totale overheidsschuld nog Afl. 3.884.6,-. De inkomsten van de overheid zijn over de hele linie afgenomen. Het aantal toeristen is toegenomen. Desondanks lijken de inkomsten uit het toerisme af te nemen. Maar echt duidelijk is dat niet. De schulden aan het APFA, de SVB en crediteuren stijgen nog steeds. Dat geldt voor kortlopende en langlopende schulden. Kortlopende schulden stijgen minder snel. Private overheidsleningen zijn aanzienlijk toegenomen in 2015. Dat geldt ook voor de buitenlandse schuld (tabel 7.2. en 7.4 van de statische gegevens 30 maart 2016 CBA).

Volgens de Economische voorspellingen van de CBA van 5 april 2016 was er in 2015 nauwelijks enige economische groei. Voor 2016 is 1.1.% groei voorzien. Waarom al dan geen groei en optreedt en wáár is onbekend. De eerste levensbehoeften zijn buitensporig duur. De lonen liggen laag. De consumenten hebben geen geld om te besteden. Private investeringen, zoals de bouw van een nieuw ziekenhuis en pp-projecten zouden een positieve invloed moeten hebben, maar hoeveel en voor wie, is niet duidelijk. Overheidsinvesteringen zullen afnemen, omdat bezuinigd moet worden.

Economic Outlook 2016 CBA

 

Overheidsfinanciën Aruba CBA economie 2016
Overheidsfinanciën Aruba CBA economie 2016

Vraag en aanbod stagneren, waarom?

Omdat de olieprijs laag is en voorlopig blijft, heeft dat een gunstig effect op de te besteden middelen van de consument. Wordt de raffinaderij weer geopend, dan zou dat een economische groei van 6,7% in 2016 betekenen, zegt het CBA. Waarom die stijging zo groot zal zijn met de lage olieprijzen is onbekend. De werkgelegenheid groeit niet significant de laatste jaren en er werken (te)veel illegalen, dus minder Arubanen. Niet duidelijk is of het toerisme een stabiele factor is. Zeker nu Cuba een serieuze concurrent wordt.

Het toerisme in Aruba lijkt over de hele linie de prijs-kwaliteitverhouding uit het oog te hebben verloren. Er wordt enorm gebouwd, maar het is meer van hetzelfde en mist onderscheidend vermogen. Ook is de vraag waarom er niet meer energie wordt gestoken in herbebossing en in kleinschalige landbouw (groenten en fruit) zoals vroeger op Plantage Fontein. Dat zal het dagelijksleven voor veel inwoners betaalbaarder maken, waardoor geld overblijft om de vraag naar duurzame goederen te versterken. De prijzen van producten bij Price Smart doen ons verbleken van schrik, evenals bij Unicon, Crown en elders. Het duurdere segment is vrijwel onbetaalbaar voor de normale consument. Als de consument niets heeft om uit te geven, zelfs niet met twee banen, dan stagneert de vraag en dus het aanbod. Hoe kan de overheid die verhouding gunstig beïnvloeden? Lagere belastingen en hogere lonen? Er moet iets veranderen maar wat? Meer concurrentie in de invoerconcessies?

Diversificatie?

De Aloëfabriek levert een grote bijdrage aan de economie van het eiland. Het is echter te eenzijdig en alleen betaalbaar voor redelijk vermogende toeristen. Nadenken over een export lijn die beter betaalbaar is voor de gewone burger, is wellicht een optie? Aloë doet het goed in Europa. Bijvoorbeeld bij de Tuinen (duurdere segment), de Etos en het Kruidvat.

Voor de gewone burger is kwaliteit van de Chinese en Indiase kleding slecht en de prijs te hoog. Betere kwaliteit en prijsverhouding zijn te vinden bij Klick, een Duits concern en elders. Op toeristen en meer vermogende inwoners gerichte supermarkten zijn veel te duur voor de gewone burger. De Chinese supermarkten hebben te weinig. Daar zijn de producten vaak niet vers. Ook laat in veel supermarkten de hygiëne te wensen over. Een Arubaanse Lidl zou een aanzienlijke vooruitgang zijn.

Terug naar degelijkheid en plichtsbesef. Waar is het Arubaanse Dreamteam die een redelijkleven voor elke burger kan garanderen, ongeacht de politieke kleur?

Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2016

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -