31 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

College heroverweegt aanwijzing

HomeMediaCollege heroverweegt aanwijzing

Curaçao heeft overheidsfinanciën momenteel onder controle

cftWillemstad – Het lijkt erop dat Curaçao de overheidsfinanciën dusdanig op orde heeft, dat de aanwijzing uit 2012 niet langer van kracht zal zijn. Het College financieel toezicht (Cft) zegt komende maand een uitspraak over de resterende onderdelen van de aanwijzing te zullen doen.

Advertentie

Als aan de aanwijzing voldaan is, geeft het Cft volgens zijn voorzitter Age Bakker een belangrijk signaal af, namelijk dat het Cft erop vertrouwt dat Curaçao de resterende onderdelen van het saneringsproces tot een goed einde zal brengen en een behoedzame koers zal blijven varen”, zo laat het Cft weten.

Wel is nog altijd waakzaamheid geboden door Curaçao voor de vermogenspositie en exploitatie van een aantal overheidsvennootschappen, stelt het College. Vorige week was het voltallige College op bezoek op Curaçao, waarbij gesproken is met gouverneur Lucille George-Wout, premier Ivar Asjes, minister van Financiën José Jardim en vertegenwoordigers van Usona.
De aanwijzing en het nieuwe ziekenhuis waren belangrijke gespreksonderwerpen.

,,De aanwijzing stelt dat het Cft een uitspraak moet doen over de business case van het nieuwe ziekenhuis voor dat er geleend kan worden om de bouw te kunnen betalen. Daartoe zijn in de afgelopen week gesprekken gevoerd met stakeholders”, aldus het Cft.

In februari wordt een concreet financieringvoorstel van de regering verwacht, stelt het Cft.

,,Op dat moment is er ook duidelijkheid over de bijdrage die particuliere beleggers bereid zijn te leveren en over de wijze waarop het nieuwe ziekenhuis georganiseerd wordt.”

Van de aanwijzing zijn nog twee onderdelen van kracht: de compensatie van tekorten uit voorgaande jaren en de vacaturestop.
De minister van Financiën heeft inmiddels tekorten uit afgelopen jaren in de tweede begrotingswijziging over 2013 gecompenseerd.
Zodra deze begrotingswijziging is vastgesteld, is voldaan aan dit onderdeel van de aanwijzing.
De behandeling in de Staten is naar verwachting eind januari.
Uit voorlopige realisatiecijfers blijkt dat de personeelskosten in 2013 goed beheerst zijn, concludeert het Cft.

,,Als dit in de komende maanden bevestigd wordt in meer definitieve cijfers, dan is dat een reden om niet langer te toetsen aan dit onderdeel van de aanwijzing.
Dat deze toets dan vervalt, neemt echter niet weg dat Curaçao zelf de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor een efficiënt werkend ambtenarenapparaat en de realisatie van de meerjarig opgenomen besparingen in de apparaatskosten.”

Een vacaturestop, ingesteld door de regering zelf, is daartoe een krachtig instrument, adviseert het Cft.
Tegelijkertijd stelt het College dat er geïnvesteerd moet worden in de kwaliteit van de medewerkers.

,,Dit om ervoor te zorgen dat uiteindelijk ‘de juiste mensen op de juiste plek’ zitten. Op die manier kan ook een verdere verbetering van het financieel beheer worden bereikt.” Tot slot stelt het Cft dat Curaçao de overheidsfinanciën momenteel onder controle heeft. ,,Niettemin is het ook de taak van het Cft om, als trusted advisor, te signaleren waar risico’s op de loer liggen.”

Voorzitter Age Bakker voegt daaraan toe: ,,In de rol van trusted advisor heeft het Cft aandacht gevraagd voor de financiële situatie van enkele overheidsvennootschappen in relatie tot de meerjarig opgenomen dividendinkomsten. Naast het mogelijk niet kunnen realiseren van deze dividenden, moet voorkomen worden dat deze overheidsvennootschappen een beroep moeten doen op de overheid voor financiële steun.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties