26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Cft hoorde tekort half mei

HomeNieuwsCft hoorde tekort half mei

WillemstadHet College financieel toezicht (Cft) heeft nog altijd geen officieel bericht van minister Jamaloodin (MFK) van Financiën ontvangen over het begrotingstekort van 2011, dat 163,4 miljoen gulden bedraagt. Dat bevestigt secretaris Kees van Nieuwamerongen van het Cft.

Op 15 mei hielden minister Jamaloodin en premier Schotte een persconferentie, waarin het begrotingstekort van 2011 en 2012 bekend werden gemaakt. Tot op dat moment ging het Cft nog uit van de vierde uitvoeringsrapportage die zij in maart hadden ontvangen, waar een klein tekort in stond vermeld. ,,We hadden al het vermoeden dat het hoger was. In eerste instantie hadden we het tekort geraamd op 90 miljoen, aan de hand van informatie die we bij de regering hadden opgevraagd.”

Pas na de bekendmaking van Jamaloodin wist het Cft dat het tekort veel hoger is uitgevallen. ,,Maar een officieel bericht hebben we nog niet gekregen. De regering heeft de taak om het aan de bevolking te melden, en daarmee is ook bij ons het werkelijke tekort bekend”, aldus Van Nieuwamerongen.

Gesprekken over ontstane situatie

Komende week voert het Bestuurscollege gesprekken met de regering van Curaçao over de ontstane situatie en de noodzaak om aanvullende maatregelen te nemen, nu blijkt dat de maatregelen nog verder vertraagd zijn.

,,Naar aanleiding daarvan zal het Cft beoordelen in hoeverre de wettelijke normen in het geding zijn en verdere acties geboden zijn.”

De eerste begrotingswijziging had op 15 mei naar de Staten verstuurd moeten worden, inclusief het advies van het Cft en de Raad van Advies en de reactie van het bestuur daarop

. Tot op heden is de begrotingswijziging niet aan de Staten aangeboden, aldus het Cft.

,,We zijn nu twee weken verder, en op een gegeven moment moet de begrotingswijziging toch echt naar de Staten. Het parlement moet zich uitspreken over de begroting”, aldus Van Nieuwamerongen.

De regering heeft de plicht om het Cft periodiek, vier keer per jaar, op de hoogte te stellen. Dat gebeurt over het algemeen ook, aldus de secretaris van het Cft.

,,Tevens hebben we de mogelijkheid om op ieder gewenst moment informatie op te vragen die we nodig hebben voor ons werk.”

Dat heeft het Cft ook gedaan, en aan de hand van die informatie ging het Cft uit van een tekort van 90 miljoen. Welke informatie precies ontbrak, vindt Van Nieuwamerongen lastig om te zeggen.

,,Het daadwerkelijke tekort vergt enorm veel spelers:

alle ministeries moeten informatie overhandigen aan het ministerie van Financiën.

Als dat op een bureau blijft liggen, weet Financiën dat niet. Maar eigenlijk moet Financiën dat wel weten, dit is een punt van aandacht.”

Behalve de ministeries heeft Financiën nog te maken met de landsontvanger, maar ook de sociale fondsen, zo legt de secretaris van het Cft uit.

,,Als daar de reserves op zijn, moet er worden bijgevuld door de overheid. Dat is een ingewikkeld verwerkingsproces, dat hobbelt een aantal maanden na. Wat je nu ziet in het begrotingstekort is deels te verklaren door de sociale fondsen, maar het is niet wenselijk.”

Het Cft heeft al sinds augustus 2011 bij de regering van Curaçao aangedrongen op het nemen van structurele maatregelen. Indien dit niet gebeurt, zal het Cft dan ook niet aarzelen de Rijksministerraad te adviseren een aanwijzing te geven.

Minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat een aanwijzing nabij is.

,,Deze regering bereidt zich heel serieus voor op het geven van een aanwijzing in de richting van Curaçao. Het stadium van gesprek en overleg is inderdaad onderhand voorbij aan het raken”, zo zei Spies.

Zo’n aanwijzing valt niet te negeren door de Curaçaose overheid.

Van Nieuwamerongen: ,,Een aanwijzing is vergelijkbaar met een wet, het heeft een juridische status, en kan niet door de regering genegeerd worden.”

Het Cft benadrukt dat nu alles er op is gericht om te voorkomen dat er een groter tekort op de lopende begroting komt.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties