27.6 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 17:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Cft eist directe aanpak

Maatregelen invoeren in eerste kwartaal om financiële impact in 2013

cftWillemstad – In een ongevraagd advies heeft het College financieel toezicht (Cft) laten weten dat de maatregelen, zoals gesteld in de ontwerpbegroting 2013, nog in het eerste kwartaal van komend jaar geïmplementeerd zullen moeten worden.

Gebeurt dit niet, dan kan er opnieuw een aanwijzing volgen, zo staat in de brief die nog voor de kerst aan toenmalig premier Stanley Betrian, minister van Financiën José Jardim en aan Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) is gestuurd.
Het Cft, dat in de brief benadrukt er van overtuigd te zijn dat de voorgenomen maatregelen inderdaad nodig zijn, geeft aan bedenkingen te hebben bij de haalbaarheid ervan zoals in de begroting is gepresenteerd.

,,Een algemeen punt bij de verschillende maatregelen is dat het Cft twijfels heeft of alle maatregelen tijdig kunnen worden ingevoerd, aangezien veel van deze maatregelen nog diverse advies-, wetgevingen implementatietrajecten moeten doorlopen”

, aldus het Cft.

- Advertentie -

In het eerste kwartaal zullen de maatregelen geïmplementeerd moeten worden willen zij nog de beoogde financiële impact in 2013 hebben, zo stelt het Cft.

,,Het Cft zal dan ook toezien op tijdige uitvoering in overeenstemming met artikel 17 van de Rijkswet.
Dit artikel stelt dat als het bestuur nalaat een voorziening ter uitvoering van een beleidsvoornemen te treffen of deze op een zodanig tijdstip vaststelt, implementeert of uitvoert dat de haalbaarheid van de uitgaven- en ontvangstenramingen in gevaar komt, het Cft overeenkomstig artikel 12 zal adviseren, hetgeen via artikel 13 kan leiden tot een aanwijzing.”

Ondertussen geeft het Cft complimenten aan de interim-regering voor de wijze waarop de ontwerpbegroting 2013 tot stand is gekomen.

,,De begrotingsstukken hebben duidelijk meer informatiewaarde, zijn beter leesbaar en bevatten beter onderbouwde analyses.
De inspanningen die Curaçao heeft gedaan ten aanzien van het verbeteren van het financieel beheer werpen op dit punt duidelijk vruchten af.”

De vele en stevige maatregelen zullen voor ‘substantiële premiestijgingen’ gaan zorgen, zo stelt het Cft.
Hierdoor zal de collectieve lastendruk fors stijgen.

,,In combinatie met de economische vooruitzichten in 2013 (2,2 procent krimp) en 2014 (0,6 procent krimp) betekent dit dat van een ieder een fors, maar noodzakelijk, offer wordt gevraagd om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Regering Pisas neemt 42 vriendjes aan op negen ministeries

Persbureau Curacao De personeelsstop bij ministeries lijkt niet meer te bestaan. De regering Pisas heeft sinds haar aantreden 42 nieuwe mensen aangenomen op negen ministeries. Dat meldt de...

PBC | CMC: meeste Covid19-patiënten niet of niet volledig gevaccineerd

Persbureau Curacao De meerderheid van patiënten die met Corona worden opgenomen in het Curaçao Medical Centre blijkt niet gevaccineerd. Vandaag meldden zich drie nieuwe patiënten, twee moesten direct...

PBC | Economie Curaçao krimpt met 18,4 procent

Persbureau Curacao Curaçao zag in 2020 een zware terugval in economische activiteiten met een krimp in het bruto binnenlands product van 18,4 procent. Een krimp van die aard...

PBC | Curaçao host Concacaf under-20 kwalificatietoernooi vrouwen

Persbureau Curacao Het Concacaf Women’s U-20 Championship Qualifiers wordt op Curaçao afgewerkt. Het kwalificatietoernooi vindt plaats in het Ergilio Hato Stadion en het nabijgelegen FFK-stadion van 13 tot...
- Advertentie -