Verplichte reserves nu 900 miljoen

dollar-biljetten_klWillemstad – De Centrale Bank heeft in de maand november haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de geldmarkt voortgezet.

Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste monetaire instrument, werd met 1,00 procentpunt verhoogd naar 13,75 procent om de groei in de private kredietverlening te matigen en de overliquiditeit in het bankwezen terug te dringen.
Dit meldt de toelichting op de Verkorte Balans per eind november, zoals afgelopen week gepubliceerd op de website van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
Door de verhoging van het percentage van de verplichte reserve steeg het uitstaande bedrag aan verplichte reserves met 52,8 miljoen.
Per 30 november 2012 stond er exact 900 miljoen gulden aan verplichte reserves op de balans van de CBCS.
De commerciële banken ontvangen hier geen rentevergoeding voor.
Het andere beleidsinstrument van de Centrale Bank, het veilen van zogeheten Certificates of Deposit (CD’s), werd niet actief ingezet.
De CBCS richtte zich tijdens de tweewekelijkse veilingen enkel op herfinanciering van vervallende CD’s, waardoor het uitstaande bedrag aan CD’s gelijk bleef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *