28 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...
- Advertisement -spot_img

Centrale Bank zet kredietrestrictie voort

HomeNieuwsCentrale Bank zet kredietrestrictie voort

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint. Maarten (CBCS) heeft in overleg met de banken besloten om de kredietrestrictie, die in maart voor zes maanden werd ingezet, in een iets versoepelde vorm voort te zetten. Dat meldt de CBCS aan de Amigoe.

Dit betekent dat van september jl. tot en met februari 2013 de kredietverlening aan de private sector met niet meer dan 1 procent mag groeien ten opzichte van het uitstaande bedrag per eind augustus 2012.
In het licht van het aanhoudende hoge tekort op de lopende rekening, en de dalende trend in de deviezenreserves begon de CBCS in september 2011 met het verkrappen van haar monetaire beleid door het percentage van de verplichte reserve, die de commerciële banken moeten aanhouden bij de Centrale Bank, geleidelijk te verhogen.
Omdat deze maatregel niet toereikend bleek, werd deze in maart aangevuld met een nulgroei voor de kredietverlening aan de private sector voor een halfjaar.

Dalend

“De monetaire verkrapping begint effect te sorteren. De groei in de kredietverlening aan de private sector op jaarbasis laat een dalende trend zien. Niettemin is het tekort op de lopende rekening nog steeds omvangrijk en geven voorlopige cijfers van oktober aan dat de deviezenreserves gemiddeld ongeveer 215 miljoen gulden lager zijn dan vorig jaar”

, aldus de CBCS.
De Centrale Bank meldt verder dat de maatregel maandelijks zal worden gemonitord en tegen het einde van de zesmaandse periode zal worden geëvalueerd.
De huidige uitzonderingen blijven gehandhaafd.
Het gaat hierbij om de al vastgelegde afspraken over kredietverstrekking aan klanten en het financieren van projecten die bijdragen aan een versterking van de deviezenreserves van Curaçao en St. Maarten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties