25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Amigoe | CBCS stuurt directeuren Girobank naar huis

Eric Garcia
CBCS stuurt directeuren Girobank naar huis. Op de foto Directeur Eric Garcia

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de drie directeuren van Girobank, Eric Garcia, Stephen Capella en Richard Rajack, de wacht aangezegd.

Ook twee van de drie bestuurders die CBCS had benoemd, Ersilia ‘Zus’ Delannooy en Rochelle Monte, zijn vervangen.

Officieel zijn Garcia, Capella en Rajack dus ontslagen, maar de drie zijn hierover nog in onderhandeling met de CBCS. Delannooy en Monte zijn inmiddels vervangen door Carel Lopez en Shaffie Whiby. Lopez heeft ruime ervaring in het bankwezen en heeft jarenlang op Cuba gewerkt.

Ook Whiby is een bekende in de bankwereld en heeft bij onder andere Antilles Banking, RBC en de Maduro & Curiel’s Bank gewerkt.

Tevens heeft CBCS twee van de drie bewindvoerders die zij hadden aangesteld in de Raad van Commissarissen (RvC), Philip Martis en Dieudonne van der Veen, bedankt voor hun bewezen diensten. Alleen Gregory Damoen blijft nu achter in de RvC.

Deze laatste veranderingen bij de Girobank worden gezien als de volgende stap in het proces om de bank weer gezond te maken, waarbij ook een herkapitalisatie van de bank moet plaatsvinden door de eigenaren. Deze veranderingen bij de Girobank worden door verschillende bronnen bij de bank bevestigd.

De CBCS zelf zwijgt en is niet bereikbaar voor commentaar.

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao sprak in december vorig jaar de noodregeling uit ten aanzien van de bank, vanwege ‘ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de solvabiliteit van Girobank onder grote druk is komen te staan’.

Sindsdien werden de drie directeuren op non-actief gesteld, heeft de CBCS alle bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank overgenomen en voert alleen de CBCS communicatie voor Girobank.

Al enkele weken geleden heeft de Amigoe een aantal vragen over de ontwikkelingen bij de bank sinds de inwerkingtreding van de noodregeling naar de statutair directeur van CBCS, Jerry Hasselmeijer, gestuurd. Daarop is nog steeds geen antwoord ontvangen. Ook vanochtend was Hasselmeijer niet bereikbaar voor commentaar.

De Amigoe vroeg naar de solvabiliteitspositie van de bank, of er voorzieningen zijn getroffen voor enkele ‘bad loans’, zoals aan luchtvaartmaatschappijen DAE (inmiddels failliet) en Tiara Air, en of er gesproken kan worden van mismanagement bij de Girobank.

Ook vragen over de mogelijke gevolgen van de noodregeling voor de internationale eigenaren van Girobank, International Investment Group (IIG), gezien ervaringen in het verleden met bijvoorbeeld de First Curaçao International Bank (FCIB), en of CBCS contacten heeft met de internationale entiteiten die toezicht houden op deze bank, zijn niet beantwoord.

Tevens wordt in de lokale pers continu gespeculeerd over het onderzoek naar een cash-transport dat op Schiphol werd onderschept en dat dit transport mogelijk te maken heeft met het witwassen van geld.

Echter ook hierover doet CBCS geen enkele mededeling. Girobank is sinds april 2011 huisbankier van de Curaçaose overheid. Naast IGG zijn ook de overheid en Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) aandeelhouders in de Girobank

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Bij mijn weten lopen Eric Garcia en Stephen Capella, de patser van Zuurzak die zelf zijn moeder in zijn vuile zaakjes betrok, nog vrij rond.

    En dat terwijl ze een bank aan de rand van een faillissement hebben gebracht met hun gretig grooi gegegraai waardoor honderden werknemers hun baan dreigen te verliezen.

    Garcia en Capella leenden een onverantwoord groot bedrag aan het Ctex van oplichter Anthony de Lima (nooit aangifte tegen gedaan door Erick Faneyte) waarvan ze onder de tafel ongetwijfeld een flinke kick back kregen.

    Maar dat was niet genoeg voor Garcia en Capella. Ze werden al vorstelijk betaald door Girobank, maar lieten zich ook nog eens ordinaire op de payroll van Ctex zetten.

    True yu di Korsow, Erick Faneyte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -