27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | CBCS stuurt directeuren Girobank naar huis

Eric Garcia
CBCS stuurt directeuren Girobank naar huis. Op de foto Directeur Eric Garcia

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de drie directeuren van Girobank, Eric Garcia, Stephen Capella en Richard Rajack, de wacht aangezegd.

Ook twee van de drie bestuurders die CBCS had benoemd, Ersilia ‘Zus’ Delannooy en Rochelle Monte, zijn vervangen.

Officieel zijn Garcia, Capella en Rajack dus ontslagen, maar de drie zijn hierover nog in onderhandeling met de CBCS. Delannooy en Monte zijn inmiddels vervangen door Carel Lopez en Shaffie Whiby. Lopez heeft ruime ervaring in het bankwezen en heeft jarenlang op Cuba gewerkt.

Ook Whiby is een bekende in de bankwereld en heeft bij onder andere Antilles Banking, RBC en de Maduro & Curiel’s Bank gewerkt.

- Advertentie -

Tevens heeft CBCS twee van de drie bewindvoerders die zij hadden aangesteld in de Raad van Commissarissen (RvC), Philip Martis en Dieudonne van der Veen, bedankt voor hun bewezen diensten. Alleen Gregory Damoen blijft nu achter in de RvC.

Deze laatste veranderingen bij de Girobank worden gezien als de volgende stap in het proces om de bank weer gezond te maken, waarbij ook een herkapitalisatie van de bank moet plaatsvinden door de eigenaren. Deze veranderingen bij de Girobank worden door verschillende bronnen bij de bank bevestigd.

De CBCS zelf zwijgt en is niet bereikbaar voor commentaar.

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao sprak in december vorig jaar de noodregeling uit ten aanzien van de bank, vanwege ‘ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de solvabiliteit van Girobank onder grote druk is komen te staan’.

- Advertisement -

Sindsdien werden de drie directeuren op non-actief gesteld, heeft de CBCS alle bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank overgenomen en voert alleen de CBCS communicatie voor Girobank.

Al enkele weken geleden heeft de Amigoe een aantal vragen over de ontwikkelingen bij de bank sinds de inwerkingtreding van de noodregeling naar de statutair directeur van CBCS, Jerry Hasselmeijer, gestuurd. Daarop is nog steeds geen antwoord ontvangen. Ook vanochtend was Hasselmeijer niet bereikbaar voor commentaar.

De Amigoe vroeg naar de solvabiliteitspositie van de bank, of er voorzieningen zijn getroffen voor enkele ‘bad loans’, zoals aan luchtvaartmaatschappijen DAE (inmiddels failliet) en Tiara Air, en of er gesproken kan worden van mismanagement bij de Girobank.

Ook vragen over de mogelijke gevolgen van de noodregeling voor de internationale eigenaren van Girobank, International Investment Group (IIG), gezien ervaringen in het verleden met bijvoorbeeld de First Curaçao International Bank (FCIB), en of CBCS contacten heeft met de internationale entiteiten die toezicht houden op deze bank, zijn niet beantwoord.

Tevens wordt in de lokale pers continu gespeculeerd over het onderzoek naar een cash-transport dat op Schiphol werd onderschept en dat dit transport mogelijk te maken heeft met het witwassen van geld.

Echter ook hierover doet CBCS geen enkele mededeling. Girobank is sinds april 2011 huisbankier van de Curaçaose overheid. Naast IGG zijn ook de overheid en Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) aandeelhouders in de Girobank

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Bij mijn weten lopen Eric Garcia en Stephen Capella, de patser van Zuurzak die zelf zijn moeder in zijn vuile zaakjes betrok, nog vrij rond.

    En dat terwijl ze een bank aan de rand van een faillissement hebben gebracht met hun gretig grooi gegegraai waardoor honderden werknemers hun baan dreigen te verliezen.

    Garcia en Capella leenden een onverantwoord groot bedrag aan het Ctex van oplichter Anthony de Lima (nooit aangifte tegen gedaan door Erick Faneyte) waarvan ze onder de tafel ongetwijfeld een flinke kick back kregen.

    Maar dat was niet genoeg voor Garcia en Capella. Ze werden al vorstelijk betaald door Girobank, maar lieten zich ook nog eens ordinaire op de payroll van Ctex zetten.

    True yu di Korsow, Erick Faneyte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -