32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 16:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | CBCS spande kort geding aan tegen Camelia

In januari weer ingetrokken

centrale bankWILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) spande op 20 augustus vorig jaar een kort geding aan tegen Glenn Camelia, voormalig lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS, zo komt naar voren in stukken die in handen zijn van de Amigoe. De zaak werd echter op 20 januari geroyeerd, zo meldt de rechtbank.

Advertentie

De zaak werd volgens de advocaat namens de CBCS, Rob Blaauw van HBN Law, aangespannen omdat Camelia rond 24 mei vorig jaar het schriftelijke commentaar dat hij had overhandigd aan de onderzoekers van PwC, ook naar de Staten had gestuurd. Daarmee zou Camelia, die sinds 31 mei overigens commissaris- af is, volgens de CBCS de geheimhoudingsplicht hebben geschonden.
Eis was volgens Blaauw dat Camelia deze geheimhoudingsplicht niet meer zou schenden. De zaak werd echter ingetrokken op verzoek van de CBCS nadat de uitspraak enkele malen was uitgesteld.
De intrekking zou volgens Camelia zijn gedaan omdat de CBCS ‘de bui al zag hangen’ en dreigde te verliezen.
Volgens Camelia zou hij namelijk helemaal nooit de geheimhoudingsplicht van de CBCS hebben geschonden.
Blaauw meldt echter dat de zaak werd ingetrokken omdat Camelia tijdens de rechtszaak aankondigde ‘niets meer te zeggen’ over de CBCS en dit in januari inderdaad al vijf maanden lang niet meer had gedaan.
In een reactie stelt Camelia dat deze reden onjuist is, en heeft hij in de rechtszaal helemaal geen toezegging gedaan om de geheimhoudingsplicht niet meer te schenden, omdat hij deze in eerste instantie dus nooit schond.
Dit heeft hij ook in een brief aan Blaauw laten weten, die daar verder niet op in wilde gaan.
Onderzoek Camelia werd in mei als lid van de RvC door PwC Nederland ondervraagd in het kader van de onafhankelijke audit over de CBCS.
Dit onderzoek hadden de vermogensgerechtigden van de CBCS; dat zijn de landen Curaçao en St. Maarten, ingesteld.
Tijdens het gesprek met PwC overhandigde Camelia een document met een aantal ‘voorvragen’ en bijlagen, waaronder notulen.
Camelia was door de minister van Financiën opgeroepen om volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek.
De onderzoekers zouden daarbij volgens hem kunnen vragen om relevante documenten. In een begeleidend schrijven vermeldde Camelia vervolgens dat de stukken ook naar de Staten, de rekenkamer en de Rijksministerraad konden worden gestuurd.
Camelia heeft bepleit dat hij in zijn recht stond om dat te doen.
Immers, de Staten zijn volgens Camelia ‘als hoogste orgaan binnen ons democratisch staatsbestel van het Land Curaçao’ de facto de vermogensgerechtigde.
Ook zou er volgens Camelia geen sprake zijn van een geheim, omdat de zaak al uitgebreid in diverse media, internet en via persberichten van de CBCS zelf aan de orde was geweest. De schending van de geheimhoudingsplicht gaat volgens het bankstatuut enkel over instanties die bij de CBCS onder toezicht staan, aldus Camelia, en niet over de zaken waar het hier om gaat.
Volgens Rob Blaauw werd de uitspraak in de zaak tegen Camelia meerdere malen op verzoek van de CBCS uitgesteld omdat besloten was te wachten totdat het eindrapport van PwC klaar zou zijn.
Dit was steeds niet het geval.

Camelia hoefde niet akkoord te gaan met dat uitstel, hij had gewoon vonnis kunnen vragen als hij zeker was van zijn zaak”, aldus de advocaat.

- Advertentie -

Uiteindelijk stelde de rechter de CBCS voor de keuze om ofwel de zaak in te trekken ofwel de zaak verder te laten gaan, omdat een kort geding niet zo lang aangehouden kan worden.
Camelia wilde met zijn stukken aankaarten dat hij niet tevreden was met de gang van zaken rond, en de inhoud van, het onderzoek.
Belangrijkste reden was volgens hem dat de RvC al eerder zelf een onderzoek initieerde, met als belangrijkste onderwerp de vermeende ‘onwenselijke, onregelmatige, onrechtmatige en/of strafbare handelingen van bankpresident Emsley Tromp’.
Het onderzoek wat er uiteindelijk kwam was ‘vooralsnog’ een onderzoek naar het algemeen functioneren van de CBCS.
Met zijn stukken wilde hij nogmaals benadrukken dat Tromp ‘systematisch het onderzoek heeft gedwarsboomd en alle medewerking heeft geweigerd’.

bron: Amigoe

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -