29 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

CBCS remt groei kredietverlening verder af

HomeLandenCuraçaoCBCS remt groei kredietverlening verder af

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in de maand september haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de geldmarkt voortgezet. Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste monetaire instrument, werd wederom met 0,25 procentpunt verhoogd naar 12,25 procent. Dit wordt als instrument ingezet om de liquiditeit van de banken te beïnvloeden en daarmee de groei van de kredietverlening.

Door deze percentageverhoging steeg het uitstaand bedrag aan verplichte reserves met 14,5 miljoen gulden.
Het andere beleidsinstrument van de Bank, het veilen van Certificates of Deposit (CD’s), werd hierbij niet actief ingezet.
De Bank richtte zich tijdens de tweewekelijkse veilingen enkel op herfinanciering van vervallende CD’s, waardoor het uitstaande bedrag aan CD’s gelijk bleef.
De basisgeldhoeveelheid daalde met 32,4 miljoen gulden als gevolg van een netto afname van de rekening- courant saldi van de commerciële banken – bij de Bank 20,7 miljoen gulden en van de bankbiljetten en munten in omloop werd een daling van 11,8 miljoen gulden waargenomen.

Laatstgenoemde afname is voornamelijk het resultaat van de hogere vraag naar bankbiljetten in de vakantiemaanden juli en augustus.
De daling in de rekening-courant tegoeden kan grotendeels worden toegeschreven aan de netto aankoop van deviezen bij de Bank en de stijging van de verplichte reserves.

Deviezenvoorraad
De netto positie van de overheid bij de Bank verslechterde met 10 miljoen gulden.
De daling is gerelateerd aan onder andere meer overmakingen van de overheid van Curaçao ten behoeve van de Sociale verzekeringsbank (SVB).
Deze overmakingen hielden verband met de ziektekosten van de overheidsgepensioneerden en de PP-kaarthouders.
Bovendien heeft de overheid van Curaçao overmakingen gedaan van haar rekening bij de Bank ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.

De post ‘Deposito’s van niet-ingezetenen’ aan de passivazijde van de balans, daalde in september met 29,1 miljoen gulden.
Deze daling werd grotendeels veroorzaakt door transacties van de Centrale Bank van Aruba.
Deze transacties hebben samen met de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken, aan de daling bijgedragen van de post ‘Deviezen’ aan de activakant van de balans van 78,1 miljoen.

Verder daalde eveneens aan de passivakant van de balans de post ‘Verplichtingen aan overige ingezetenen’ met 21,3 miljoen gulden als gevolg van overmakingen van Usona van haar rekening bij de Bank ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.
Tenslotte is de post ‘Goud’ gestegen met 95,9 miljoen gulden als gevolg van de hogere marktwaarde op de balansdatum.
Dit in vergelijking met eind augustus 2012.
De toename van de post ‘Kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is hieraan gerelateerd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties