28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:40

Laatste reacties

- Advertentie -

CBCS remt groei kredietverlening verder af

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in de maand september haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de geldmarkt voortgezet. Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste monetaire instrument, werd wederom met 0,25 procentpunt verhoogd naar 12,25 procent. Dit wordt als instrument ingezet om de liquiditeit van de banken te beïnvloeden en daarmee de groei van de kredietverlening.

Door deze percentageverhoging steeg het uitstaand bedrag aan verplichte reserves met 14,5 miljoen gulden.
Het andere beleidsinstrument van de Bank, het veilen van Certificates of Deposit (CD’s), werd hierbij niet actief ingezet.
De Bank richtte zich tijdens de tweewekelijkse veilingen enkel op herfinanciering van vervallende CD’s, waardoor het uitstaande bedrag aan CD’s gelijk bleef.
De basisgeldhoeveelheid daalde met 32,4 miljoen gulden als gevolg van een netto afname van de rekening- courant saldi van de commerciële banken – bij de Bank 20,7 miljoen gulden en van de bankbiljetten en munten in omloop werd een daling van 11,8 miljoen gulden waargenomen.

Laatstgenoemde afname is voornamelijk het resultaat van de hogere vraag naar bankbiljetten in de vakantiemaanden juli en augustus.
De daling in de rekening-courant tegoeden kan grotendeels worden toegeschreven aan de netto aankoop van deviezen bij de Bank en de stijging van de verplichte reserves.

Deviezenvoorraad
De netto positie van de overheid bij de Bank verslechterde met 10 miljoen gulden.
De daling is gerelateerd aan onder andere meer overmakingen van de overheid van Curaçao ten behoeve van de Sociale verzekeringsbank (SVB).
Deze overmakingen hielden verband met de ziektekosten van de overheidsgepensioneerden en de PP-kaarthouders.
Bovendien heeft de overheid van Curaçao overmakingen gedaan van haar rekening bij de Bank ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.

- Advertentie -

De post ‘Deposito’s van niet-ingezetenen’ aan de passivazijde van de balans, daalde in september met 29,1 miljoen gulden.
Deze daling werd grotendeels veroorzaakt door transacties van de Centrale Bank van Aruba.
Deze transacties hebben samen met de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken, aan de daling bijgedragen van de post ‘Deviezen’ aan de activakant van de balans van 78,1 miljoen.

Verder daalde eveneens aan de passivakant van de balans de post ‘Verplichtingen aan overige ingezetenen’ met 21,3 miljoen gulden als gevolg van overmakingen van Usona van haar rekening bij de Bank ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.
Tenslotte is de post ‘Goud’ gestegen met 95,9 miljoen gulden als gevolg van de hogere marktwaarde op de balansdatum.
Dit in vergelijking met eind augustus 2012.
De toename van de post ‘Kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans is hieraan gerelateerd.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -