Caribische gemeenten doen voor het eerst mee

 

WILLEMSTAD –  Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer mogen voor het eerst de bewoners van de nieuwe Nederlandse gemeenten in het Caribisch gebied meestemmen.

Foto | HAILAIT MEDIA PRODUCTIONS

Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba nieuwe gemeenten van Nederland. Curaçao en Sint Maarten werden op die datum, net als Aruba in 1986, autonome landen binnen het Koninkrijk en vallen buiten het recht om te stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer.

Qua aantallen zal de deelname van de Caribische gemeenten niet voor grote veranderingen zorgen. Uit recent onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in totaal iets meer dan 21.000 mensen wonen. Op Bonaire wonen er rond de 15.700 personen, op Sint-Eustatius 3600 personen en op Saba ongeveer 1800 personen. Daarvan waren begin dit jaar in totaal meer dan 16.000 mensen ouder dan 18 jaar.

Of de eilanden al klaar zijn om op de vroegst genoemde datum, 27 juni, deel te nemen aan de verkiezingen is nog onduidelijk. Betrokkenen op de eilanden zijn zich na de val van het kabinet Rutte direct bezig gaan houden met de controle van alle protocollen, maar nog onduidelijk is op welke termijn men klaar is voor de eerste verkiezingen in de Cariben naar Nederlands gebruik.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *