23 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Camelia-Römer geschokt door interventie Wilsoe

 

Bron: Aworaki Door Redactie Aworaki

De minister van Justitie, Elmer Wilsoe (PS), is bevoegd het mandaat in te trekken dat in 1993 door de toenmalige Justitieminister Suzy Camelia-Römer (PNP) werd gegeven aan de procureur-generaal (PG) en het Openbaar Ministerie (OM) om zelfstandig rechtshulpverzoeken te doen aan het buitenland.

Dat stelt Camelia-Römer in een reactie bij Radio Curom. Maar wat haar ten zeerste betreurt en wat zij ook afkeurenswaardig vindt, is dat de minister zich bemoeit met een individuele rechtszaak.

Ik ben geschokt”, zegt zij. “Na mij hebben verschillende ministers van Justitie waaronder Pedro Atacho (PAR), Ben Komproe (FOL), Mike Willem (PAR), David Dick (PAR), Magali Jacoba (PAR), Rutsel Martha (PNP) en Norberto Ribeiro (PAR), het mandaat behouden.”

Verwerpelijk

De minister is bevoegd om dit mandaat weer in te trekken, stelt Römer.

“Als daar een algemeen beleid achter steekt, zou ik er geen probleem mee hebben maar om het mandaat in te trekken vanwege een individueel geval vind ik verwerpelijk.”

Zij legt uit dat de PG geen marionet van de minister is en dus instructies van de minister naast zich neer kan leggen.

De functie van de PG is om die reden ook met een Koninklijk Besluit vastgelegd en niet met een Landsbesluit.

Camelia-Römer:

“Daar is indertijd voor gekozen om zo de onafhankelijke positie zoveel mogelijk te kunnen waarborgen van een PG die in een kleine samenleving moet kunnen functioneren.”

Als een PG onrechtmatig handelt, dan kan dat bij de Rijksministerraad (RMR) ter tafel gebracht worden door een minister of een parlement. In dit geval moet ook Sint Maarten hierover beslissen omdat we een gedeelde PG hebben.”

Niet zomaar

Volgens Römer kan de PG dus niet zomaar op basis van het feit dat de minister geen vertrouwen meer in hem heeft, uit zijn functie gezet worden.

Dat gaat niet zomaar. De minister loopt overigens zelf ook de kans vervolgd te worden, als hij met deze zet het land schade toebrengt”, aldus de voormalige Justitieminister.

Zij vindt dat de aangewezen instituties beter moeten functioneren. Zo kan een parlement een onderzoek doen naar het functioneren van de rechter-commissaris of het OM. Ook de minister kan een onderzoek laten uitvoeren. “Pas als uit onderzoek is gebleken dat zaken structureel verkeerd lopen, kunnen er maatregelen genomen worden”, zo vindt de ex-bewindsvrouw.

Juridische wegen In het specifieke individuele geval van de bedrijven van Robbie dos Santos stelt zij dat deze de geëigende juridische wegen kunnen bewandelen en justitiële besluiten en vonnissen kunnen aanvechten en uitprocederen tot in cassatie.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -