26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:19

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCamelia-Römer geschokt door interventie Wilsoe

Camelia-Römer geschokt door interventie Wilsoe

 

Bron: Aworaki Door Redactie Aworaki

De minister van Justitie, Elmer Wilsoe (PS), is bevoegd het mandaat in te trekken dat in 1993 door de toenmalige Justitieminister Suzy Camelia-Römer (PNP) werd gegeven aan de procureur-generaal (PG) en het Openbaar Ministerie (OM) om zelfstandig rechtshulpverzoeken te doen aan het buitenland.

Dat stelt Camelia-Römer in een reactie bij Radio Curom. Maar wat haar ten zeerste betreurt en wat zij ook afkeurenswaardig vindt, is dat de minister zich bemoeit met een individuele rechtszaak.

Ik ben geschokt”, zegt zij. “Na mij hebben verschillende ministers van Justitie waaronder Pedro Atacho (PAR), Ben Komproe (FOL), Mike Willem (PAR), David Dick (PAR), Magali Jacoba (PAR), Rutsel Martha (PNP) en Norberto Ribeiro (PAR), het mandaat behouden.”

Verwerpelijk

De minister is bevoegd om dit mandaat weer in te trekken, stelt Römer.

“Als daar een algemeen beleid achter steekt, zou ik er geen probleem mee hebben maar om het mandaat in te trekken vanwege een individueel geval vind ik verwerpelijk.”

Zij legt uit dat de PG geen marionet van de minister is en dus instructies van de minister naast zich neer kan leggen.

De functie van de PG is om die reden ook met een Koninklijk Besluit vastgelegd en niet met een Landsbesluit.

Camelia-Römer:

“Daar is indertijd voor gekozen om zo de onafhankelijke positie zoveel mogelijk te kunnen waarborgen van een PG die in een kleine samenleving moet kunnen functioneren.”

Als een PG onrechtmatig handelt, dan kan dat bij de Rijksministerraad (RMR) ter tafel gebracht worden door een minister of een parlement. In dit geval moet ook Sint Maarten hierover beslissen omdat we een gedeelde PG hebben.”

Niet zomaar

Volgens Römer kan de PG dus niet zomaar op basis van het feit dat de minister geen vertrouwen meer in hem heeft, uit zijn functie gezet worden.

Dat gaat niet zomaar. De minister loopt overigens zelf ook de kans vervolgd te worden, als hij met deze zet het land schade toebrengt”, aldus de voormalige Justitieminister.

Zij vindt dat de aangewezen instituties beter moeten functioneren. Zo kan een parlement een onderzoek doen naar het functioneren van de rechter-commissaris of het OM. Ook de minister kan een onderzoek laten uitvoeren. “Pas als uit onderzoek is gebleken dat zaken structureel verkeerd lopen, kunnen er maatregelen genomen worden”, zo vindt de ex-bewindsvrouw.

Juridische wegen In het specifieke individuele geval van de bedrijven van Robbie dos Santos stelt zij dat deze de geëigende juridische wegen kunnen bewandelen en justitiële besluiten en vonnissen kunnen aanvechten en uitprocederen tot in cassatie.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties