30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

BTG wil behoud 30 april

HomeMediaBTG wil behoud 30 april
De militairen brengen het eerbewijs ‘joelen’: Lang leven de Koning. Hoezee! Hoezee! Hoezee!
De militairen brengen het eerbewijs ‘joelen’: Lang leven de Koning. Hoezee! Hoezee! Hoezee!

WILLEMSTAD — Vakbond Bònt di Trahadornan di Gobièrnu (BTG) dringt er bij de regering op aan om de viering van Koningsdag op 30 april te behouden, daags voor de herdenking van de Dag van de Arbeid. Volgens de vakbond is het al jaren een cultureel- en sociaal gebruik dat de verjaardag van het staatshoofd en de Dag van de Arbeid op twee aaneengesloten dagen plaatsvinden.

Advertentie

De brief van BTG aan premier Ivar Asjes (PS) volgt op de behandeling in de Centrale Commissie van de Staten van de Landsverordening tot Wijziging van een aantal landsverordeningen in verband met de Troonopvolging (Landsverordening Troonopvolging).
Deze wet is tot stand gekomen na de troonopvolging door koning Willem-Alexander. Hierdoor moesten er een aantal wetten en regelingen worden aangepast om daar waar melding wordt gemaakt van ‘koningin’, dat te vervangen door ‘koning’.
Een van de veranderingen is dat ook de datum waarop de verjaardag van het staatshoofd gevierd wordt, nu op 27 april in plaats op 30 april zal vallen.
BTG is het echter niet eens met de strekking van deze wet en in haar brief aan Asjes maakt zij zich sterk voor het behoud van 30 april als de dag waarop de verjaardag van het staatshoofd wordt gevierd.
In haar brief vraagt BTG aan de premier om het voorstel van de vakbond in de Raad van Ministers te accorderen.

Als gelijke partners in de sociaal economische aangelegenheden van het bestuur van dit land constateren wij dat de viering van Koning/Koninginnedag traditiegetrouw al jaren op 30 april wordt gevierd. Dit is een datum die sociaalcultureel gezien samenvalt met de herdenking van de Curaçaose arbeidersklasse op 1 mei.”

De vakbond benadrukt in haar brief aan Asjes dat het behoud van de combinatie van 30 april en 1 mei niet alleen sociaal-culturele waarde heeft, maar ook van economisch belang is voor het eiland.
Zij doet dan ook een verzoek aan de premier en de Curaçaose regering om met haar verzoek akkoord te gaan.
De viering van Koninginnedag en de herdenking van de Dag van de Arbeid, op 30 april en 1 mei, vallen al jaren samen.
Op het eiland worden deze twee vrije dagen gebruikt voor de organisatie van grote sociaal-culturele evenementen, zoals Sami Sail in Boca Samí en het International Food Festival in Rust & Burgh, die druk bezocht worden.
Tijdens de behandeling in de Centrale Commissie van vorig week had MFK-Statenlid Jacinta Scoop-Constancia zich ook sterk gemaakt voor behoud van 30 april als een vrije dag, ten behoeve van onder meer Sami Sail.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties