29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Brandbare batterijen aan boord van vermiste Boeing

HomeMediaBrandbare batterijen aan boord van vermiste Boeing
De rol van de piloot is onderdeel geworden van een politieke debat ©Flickr / fox2mike / CC By nc Nd 2.0 .
De rol van de piloot is onderdeel geworden van een politieke debat ©Flickr / fox2mike / CC By nc Nd 2.0 .

De vermiste vlucht MH370 van Malaysian Airlines had hoog ontvlambare lithiumbatterijen aan boord. Dat bekende de CEO van Malaysian Airlines vier dagen nadat hij dat ontkende en bijna twee weken nadat het vliegtuig vermist werd. Lithiumbatterijen hebben de laatste 20 jaar al voor tientallen luchtvaartincidenten gezorgd.

Advertentie

Zijn bekentenis deed de speculatie herleven dat wellicht een brand aan boord de oorzaak van de ramp is. Billie Vincent, ex-hoofd veiligheid van de U.S. Federal Aviation Administration en getuige-deskundige in de Lockerbie-zaak, stelde al eerder dat een brand in de bagageruimte waarschijnlijk de beide communicatiesystemen vernielde en de cabine met rook en giftige dampen vulde.

In tegenstelling tot de beschuldigingen dat ze kapers waren, hebben de piloten heldhaftig geprobeerd het vliegtuig en de passagiers te redden toen deze catastrofe hen trof,”

aldus Vincent. Het vuur kon volgens hem maar op drie manieren ontstaan: door een kortsluiting, door brandbare stoffen in de bagageruimte of door een kleine bom die het vliegtuig niet volledig op kon blazen.

Dat laatste scenario leek hem onwaarschijnlijk omdat niemand de aanslag opeiste. De autoriteiten beweerden dat het onklaar raken van de systemen het bewijs was van een opzettelijke handeling, maar volgens Vincent is het uitschakelen een dermate gecompliceerd proces dat het ver boven de opleiding van boordpersoneel uitstijgt.

De rook en verwarring verklaren volgens hem ook waarom de Boeing klom naar 45.000 voet en vervolgens onregelmatig terugviel naar 23.000 voet. Toen de piloten zich realiseerden wat er aan de hand was, hebben zij waarschijnlijk in een ultieme reddingspoging de vlucht afgebogen in de richting van een Maleisische eilandengroep, hetgeen de plotse koerswijziging zou kunnen verklaren.

“Ik schat in dat de crew onder afgrijselijke omstandigheden het vliegtuig probeerde bij te sturen, met zo veel rook in de cockpit dat de instrumenten nauwelijks zichtbaar waren,”

stelt de voormalig luchtverkeersleider. Hij zei verder weinig geloof te hechten aan berichten dat de vlucht afboog naar het westen, 12 minuten voor de co-piloot als laatste bericht ‘goedenacht’ wenste. Een dergelijke beweging zou namelijk van de grond af moeten zijn waargenomen omdat de veiligheidssystemen toen nog functioneerden.

Billie Vincent meent dat de Maleisische regering onder druk van de pers en van China, te snel met conlcusies naar buiten kwam die ze later weer moesten herroepen.

De getuigenis van Vincent zorgde in de Lockerbie-zaak dat de families van de slachtoffers de luchtvaartmaatschappij Pan Am succesvol konden vervolgen en een schadevergoeding van $500 miljoen uitgekeerd kregen.

Bron: FOK.nl

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties