28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 00:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Brainstormsessie is start van constructieve relatie

WILLEMSTAD — De brainstormsessie over de strategische economische positionering van het Koninkrijk in Latijns-Amerika is een vruchtbaar overleg geweest, zo werd gisteren tijdens de afsluitende persconferentie gemeld. Afgevaardigden uit Curaçao, Aruba, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Nederland confereerden drie dagen over het vormgeven van de wens tot samenwerking en toonden zich tevreden. Er zijn enkele concrete actiepunten uitgekomen die binnen nu en een half jaar worden uitgevoerd.

Vlnr: Billy Jonckheer (KvK), minister Steven Martina, Paul Zwetsloot, Vanessa Toré (MEO) en Arthur Kibbelaar (DBB)
Vlnr: Billy Jonckheer (KvK), minister Steven Martina, Paul Zwetsloot, Vanessa Toré (MEO) en Arthur Kibbelaar (DBB)

Aanleiding was een Nederlandse handelsmissie eind vorig jaar naar Brazilië, waar ook Curaçao en Aruba bij aanwezig waren.
Toen werd vanuit Curaçao de wens geformuleerd om meer samen te werken bij het benaderen van de Latijns-Amerikaanse markten, omdat de deelname van de eilanden vaak wat ‘ad hoc’ was georganiseerd.
Bij het bezoek aan Nederland van minister Steven Martina (Pais) van Economische Ontwikkeling, vorige maand, werd deze gedachte nog eens onderstreept.
Tijdens de driedaagse conferentie van de afgelopen week presenteerden de Koninkrijkspartners zich en werden onder meer de wederzijdse voordelen van een samenwerkingsverband besproken.
Ook stond er een lezing op het programma over ‘economische diplomatie’ door Paul Zwetsloot van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.Minister Martina lichtte gisteren een tipje van de sluier op over de actiepunten die zijn geformuleerd.
Zo zullen de verschillende Koninkrijkspartners op korte termijn hun potentiële economische groeisectoren in kaart brengen en daar uiterlijk volgende week over rapporteren aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland.
Op basis daarvan zullen Nederlandse bedrijven worden uitgekozen die in juli mee kunnen gaan met de Nederlandse handelsmissie naar de eilanden, die geleid wordt door premier Mark Rutte. De bedoeling is dat tijdens dit bezoek van Rutte een officieel akkoord zal worden ondertekend. Ook is besloten dat op korte termijn de ‘Dutch Caribbean Chamber of Commerce Association’ wordt opgericht, een samenwerkingsverband van de Kamers van Koophandel van alle eilanden. Eind mei zullen de Caribische Koninkrijkspartners een gezamenlijke marktbewerkingstrategie formuleren, en ook zijn de diverse medewerkende partners binnenkort op netwerksite LinkedIn te vinden onder de noemer ‘Dutch Caribbean Foreign Trade Organisation’.

Minister Martina:

“Waar we aan werken is een constructieve relatie binnen het Koninkrijk om economische activiteiten te bevorderen. Uiteindelijk kun je zo’n samenwerking ook zien als een van de instrumenten om de negatieve economische groei op Curaçao weer positief te maken. Door economische mogelijkheden naar het eiland te halen creëer je banen en stimuleer je die economie weer. Zo’n samenwerkingsverband werkt dan faciliterend.”

- Advertentie -

Volgens de minister heeft het er weinig mee te maken of Curaçao in de toekomst onafhankelijk zal zijn of niet, zoals uit bepaalde politieke hoek de wens is.

”Het gaat uiteindelijk om business to business en wij moeten dat stimuleren en faciliteren.”

Op Curaçao wordt op dit gebied nauw samengewerkt door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), de Dienst Buitenlandse Betrekkingen (DBB) en de Kamer van Koophandel (KVK).

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...
- Advertentie -