26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 05:24

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoApothekers strijken hand over het hart

Apothekers strijken hand over het hart

apothekersWILLEMSTAD — Minister Ben Whiteman van Gezondheid (PS) wil zo snel mogelijk het conflict met de Vereniging van Apothekers en Apotheekeigenaren (VAE) oplossen. Het verzoek van de VAE om zolang het onderzoek naar de kosten van de apotheken niet is afgerond de oude regelingen te hanteren, is volgens Whiteman in strijd met de wet.

Vanwege het conflict tussen de overheid en de VAE hebben de apothekers een actie aangekondigd. Verzekerden met een Seguro Básiko-kaart zouden vanaf gisteren niet meer direct hun geneesmiddelen bij de botika’s kunnen halen.
Verzekerden met de nieuwe zorgpas moeten eerst een stempel bij de SVB halen.
Eergisteren heeft de minister tevergeefs naar een oplossing gezocht.
De vergadering met de VAE werd woensdagavond door de explosie bij het asfaltmeer opgeschort. Hoogstwaarschijnlijk zal de vergadering maandag worden vervolgd.

Apotheker Peter Smit verwacht dat zijn collega’s de actie over het weekend heen tillen.

“In de praktijk zul je merken dat de actie is opgeschort”

, zegt hij.
De apothekers willen de patiënten zo min mogelijk benadelen.

“Veel mensen worden ontzien”

, zegt de apotheker die aangesloten is bij Samenwerkende Apotheken Curaçao.

Minister Whiteman stelt te werken aan de hand van twee uitgangspunten.
Volgens hem kan het nooit zo zijn dat de overheid op faillissement van ondernemingen aanstuurt door tariefsvergoedingen onder de kostprijs te hanteren.
Daarnaast stelt de PS-minister dat we niet kunnen doen alsof het land zich niet in een precaire financiële situatie bevindt.
De tripartiete commissie die zich gaat buigen over de receptregelvergoeding zou volgens hem dan ook spoedig aan het werk moeten gaan.
Hoe sneller de minister over concrete informatie beschikt, des te sneller hij hiermee naar de wetgever kan gaan om de huidige regelgeving te veranderen.

“Stel dat ze kunnen bewijzen dat de receptregelvergoeding onder de kostprijs ligt, dan ligt het natuurlijk voor de hand dat zij het verschil met terugwerkende kracht zullen ontvangen”

, aldus Whiteman.

Assistenten
Voor de apothekersassistenten en het verkooppersoneel bij botika’s zal de minister opdracht geven aan de SVB om informatiesessies te organiseren.
Vragen over de uitvoering van de wet basisverzekering ziektekosten zouden dan aan de SVB worden gesteld.
De administratieve perikelen baren de apothekersassistenten de meeste zorgen.
Er heerst bij hen nog onduidelijkheid over de technische aspecten van de uitvoering van de wet.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties