27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Apothekers strijken hand over het hart

HomeLandenCuraçaoApothekers strijken hand over het hart

apothekersWILLEMSTAD — Minister Ben Whiteman van Gezondheid (PS) wil zo snel mogelijk het conflict met de Vereniging van Apothekers en Apotheekeigenaren (VAE) oplossen. Het verzoek van de VAE om zolang het onderzoek naar de kosten van de apotheken niet is afgerond de oude regelingen te hanteren, is volgens Whiteman in strijd met de wet.

Vanwege het conflict tussen de overheid en de VAE hebben de apothekers een actie aangekondigd. Verzekerden met een Seguro Básiko-kaart zouden vanaf gisteren niet meer direct hun geneesmiddelen bij de botika’s kunnen halen.
Verzekerden met de nieuwe zorgpas moeten eerst een stempel bij de SVB halen.
Eergisteren heeft de minister tevergeefs naar een oplossing gezocht.
De vergadering met de VAE werd woensdagavond door de explosie bij het asfaltmeer opgeschort. Hoogstwaarschijnlijk zal de vergadering maandag worden vervolgd.

Apotheker Peter Smit verwacht dat zijn collega’s de actie over het weekend heen tillen.

“In de praktijk zul je merken dat de actie is opgeschort”

, zegt hij.
De apothekers willen de patiënten zo min mogelijk benadelen.

“Veel mensen worden ontzien”

, zegt de apotheker die aangesloten is bij Samenwerkende Apotheken Curaçao.

Minister Whiteman stelt te werken aan de hand van twee uitgangspunten.
Volgens hem kan het nooit zo zijn dat de overheid op faillissement van ondernemingen aanstuurt door tariefsvergoedingen onder de kostprijs te hanteren.
Daarnaast stelt de PS-minister dat we niet kunnen doen alsof het land zich niet in een precaire financiële situatie bevindt.
De tripartiete commissie die zich gaat buigen over de receptregelvergoeding zou volgens hem dan ook spoedig aan het werk moeten gaan.
Hoe sneller de minister over concrete informatie beschikt, des te sneller hij hiermee naar de wetgever kan gaan om de huidige regelgeving te veranderen.

“Stel dat ze kunnen bewijzen dat de receptregelvergoeding onder de kostprijs ligt, dan ligt het natuurlijk voor de hand dat zij het verschil met terugwerkende kracht zullen ontvangen”

, aldus Whiteman.

Assistenten
Voor de apothekersassistenten en het verkooppersoneel bij botika’s zal de minister opdracht geven aan de SVB om informatiesessies te organiseren.
Vragen over de uitvoering van de wet basisverzekering ziektekosten zouden dan aan de SVB worden gesteld.
De administratieve perikelen baren de apothekersassistenten de meeste zorgen.
Er heerst bij hen nog onduidelijkheid over de technische aspecten van de uitvoering van de wet.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties