WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden Abvo, NAPB, STrAF, SAP, Sitek, STSK en Curatca accepteren het niet dat de overheid zonder met hen in het Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (CGOA) te hebben overlegd, over is gegaan tot wijziging van de algemene ouderdomsverzekering (aov). Volgens de bonden is de regering ondemocratisch bezig en kan het niet zo zijn dat een werkgever besluit om eenzijdig de arbeidsomstandigheden van zijn personeel aan te passen.

De bonden beraden zich op dit moment over mogelijke juridische stappen tegen de procedure die de regering heeft bewandeld met betrekking tot de aanpassing van de aov, zoals die afgelopen zaterdag door de Staten is aangenomen.
Vandaag krijgen zij hierover uitsluitsel van advocatenkantoor SMSAdvocaten. Volgens Abvovoorzitter Wendy Calmes richt de discussie zich nu op de vraag of de bonden een kort geding of een bodemprocedure tegen de regering moeten aanspannen.
De zeven overheidsbonden
- Abvo (ambtenaren),
- NAPB (politie),
- STrAF (douane- en belastingwezen),
- SAP (politie), Sitek (onderwijs),
- STSK (niet-onderwijzend personeel)
- en Curatca (luchtverkeerleiders)
hielden gisteren een persconferentie, waarbij zij hun kant van het verhaal vertelden.
De verschillende vakbondsleiders die gistermiddag aan het woord kwamen, benadrukten niet tegen de aanpassing van de aov te zijn en ook geen probleem te hebben met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.
Waar zij wel een probleem mee hebben is het feit dat de regering het voorstel niet eerst in de CGOA heeft behandeld.
De overheid is van mening dat het een algemene maatregel betreft, die niet alleen voor ambtenaren zal gelden.
De bonden zijn het hier duidelijk niet mee eens en dit is de reden voor hen om gerechtelijke stappen te overwegen tegen het door de regering gevolgde traject. SAP-voorzitter Marco Laclé benadrukte gisteren dat de bonden daags vóór de openbare behandeling van het voorstel door de Staten de regering een aanbod hebben gedaan om uit de impasse te geraken.
Namelijk dat de behandeling door zou gaan in de Staten en dat er binnen drie maanden een oplossing moest komen voor allen die van dit besluit het slachtoffer zouden worden.
Volgens Laclé ging de regering hier niet op in, maar hierop besloot de betrokken minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais)om het Sociaal Statuut ter discussie te stellen.
Dit akkoord, gesloten tussen de overheid en de vakbonden, regelt de overgang van het personeel van het Eilandgebied Curaçao en het land de Nederlandse Antillen naar het nieuwe Land Curaçao.
Deze overeenkomst houdt onder meer in dat ambtenaren er tot en met juli 2015 niet op achteruit zullen gaan.
Voor de vakbonden is aantasting van dit akkoord onacceptabel.
Laclé hekelde gisteren ook het feit dat Van der Horst zou hebben toegegeven dat de maatregelen, zoals de introductie van de basisverzekering ziektekosten (bvz) en aanpassing van de aov, alleen maar ten doel hebben om te bereiken dat Curaçao onder de aanwijzing van de Rijksministerraad uitkomt.
De vakbonden kondigen gisteren alle aan dat zij binnenkort hun leden voor een algemene ledenvergadering zullen oproepen om hen te informeren over de laatste ontwikkelingen.
De bonden hopen dan ook een mandaat van hun leden te krijgen voor wat betreft het te voeren beleid in de komende periode.
‘Niet egoïstisch bezig’
WILLEMSTAD — ‘We komen op voor de rechten van onze leden’. In deze bewoordingen reageerde Abvo-voorzitter Wendy Calmes op de kritiek dat de overheidsvakbonden alleen voor hun belangen zouden opkomen.
, aldus Calmes gisteren tijdens een persconferentie van de overheidsbonden in het Abvo- gebouw te Brievengat. ![]() |