25.7 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Bonden leggen zich niet neer bij aov-besluit

WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden Abvo, NAPB, STrAF, SAP, Sitek, STSK en Curatca accepteren het niet dat de overheid zonder met hen in het Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (CGOA) te hebben overlegd, over is gegaan tot wijziging van de algemene ouderdomsverzekering (aov). Volgens de bonden is de regering ondemocratisch bezig en kan het niet zo zijn dat een werkgever besluit om eenzijdig de arbeidsomstandigheden van zijn personeel aan te passen.

De voorzitters van zes van de zeven overheidsvakbonden die gisteren bijeenkwamen om hun verzet tegen het gevolgde traject van de regering met betrekking tot de aov-aanpassing toe te lichten.
De voorzitters van zes van de zeven overheidsvakbonden die gisteren bijeenkwamen om hun verzet tegen het gevolgde traject van de regering met betrekking tot de aov-aanpassing toe te lichten.

De bonden beraden zich op dit moment over mogelijke juridische stappen tegen de procedure die de regering heeft bewandeld met betrekking tot de aanpassing van de aov, zoals die afgelopen zaterdag door de Staten is aangenomen.
Vandaag krijgen zij hierover uitsluitsel van advocatenkantoor SMSAdvocaten. Volgens Abvovoorzitter Wendy Calmes richt de discussie zich nu op de vraag of de bonden een kort geding of een bodemprocedure tegen de regering moeten aanspannen.
De zeven overheidsbonden

  • Abvo (ambtenaren),
  • NAPB (politie),
  • STrAF (douane- en belastingwezen),
  • SAP (politie), Sitek (onderwijs),
  • STSK (niet-onderwijzend personeel)
  • en Curatca (luchtverkeerleiders)

hielden gisteren een persconferentie, waarbij zij hun kant van het verhaal vertelden.
De verschillende vakbondsleiders die gistermiddag aan het woord kwamen, benadrukten niet tegen de aanpassing van de aov te zijn en ook geen probleem te hebben met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.
Waar zij wel een probleem mee hebben is het feit dat de regering het voorstel niet eerst in de CGOA heeft behandeld.
De overheid is van mening dat het een algemene maatregel betreft, die niet alleen voor ambtenaren zal gelden.
De bonden zijn het hier duidelijk niet mee eens en dit is de reden voor hen om gerechtelijke stappen te overwegen tegen het door de regering gevolgde traject. SAP-voorzitter Marco Laclé benadrukte gisteren dat de bonden daags vóór de openbare behandeling van het voorstel door de Staten de regering een aanbod hebben gedaan om uit de impasse te geraken.

Namelijk dat de behandeling door zou gaan in de Staten en dat er binnen drie maanden een oplossing moest komen voor allen die van dit besluit het slachtoffer zouden worden.
Volgens Laclé ging de regering hier niet op in, maar hierop besloot de betrokken minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais)om het Sociaal Statuut ter discussie te stellen.
Dit akkoord, gesloten tussen de overheid en de vakbonden, regelt de overgang van het personeel van het Eilandgebied Curaçao en het land de Nederlandse Antillen naar het nieuwe Land Curaçao.
Deze overeenkomst houdt onder meer in dat ambtenaren er tot en met juli 2015 niet op achteruit zullen gaan.
Voor de vakbonden is aantasting van dit akkoord onacceptabel.
Laclé hekelde gisteren ook het feit dat Van der Horst zou hebben toegegeven dat de maatregelen, zoals de introductie van de basisverzekering ziektekosten (bvz) en aanpassing van de aov, alleen maar ten doel hebben om te bereiken dat Curaçao onder de aanwijzing van de Rijksministerraad uitkomt.
De vakbonden kondigen gisteren alle aan dat zij binnenkort hun leden voor een algemene ledenvergadering zullen oproepen om hen te informeren over de laatste ontwikkelingen.
De bonden hopen dan ook een mandaat van hun leden te krijgen voor wat betreft het te voeren beleid in de komende periode.

‘Niet egoïstisch bezig’

WILLEMSTAD — ‘We komen op voor de rechten van onze leden’. In deze bewoordingen reageerde Abvo-voorzitter Wendy Calmes op de kritiek dat de overheidsvakbonden alleen voor hun belangen zouden opkomen.

“Dat is niet waar. Er zijn duidelijke afspraken hoe dit geregeld moet worden. Deze afspraken dienen gerespecteerd te worden. De regering komt op dit moment aan rechten die zijn vastgelegd in een akkoord tussen vakbonden en de overheid. Daar verzetten wij ons tegen. Wij eisen niet met fluwelen handschoenen te worden behandeld, maar gewoon dat afspraken gerespecteerd worden”

, aldus Calmes gisteren tijdens een persconferentie van de overheidsbonden in het Abvo- gebouw te Brievengat.

Op de foto Calmes (midden) met rechts Marco Laclé (SAP) en links Ronaldo Abrahams (NAPB).
Op de foto Calmes (midden) met rechts Marco Laclé (SAP) en links Ronaldo Abrahams (NAPB).

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -