29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

PB | Een beeld van een gegijzelde democratie op Curaçao

HomeLandenCuraçaoPB | Een beeld van een gegijzelde democratie op Curaçao

Nieuw boek ‘Verkiezingen: keiharde marketing’

De auteur neemt u mee op reis langs gebeurtenissen en feiten die het beeld van een gegijzelde democratie duidelijk maken.

Dat de democratie op Curaçao in gevaar is blijkt uit de miljoenen die worden uitgegeven aan een verkiezing. Waar het geld vandaan komt en wat de geldschieters daarvoor terug willen is het verhaal van de gegijzelde democratie.

De auteur neemt u mee op reis langs gebeurtenissen en feiten die het beeld van een gegijzelde democratie duidelijk maken.

De machtsstrijd die gedreven wordt door keiharde marketingstrategieën komen aan de orde in het politiek landschap van Curaçao.

Om het boek ook voor de jongere generatie enige context te geven wordt teruggeblikt naar het historische proces van de democratisering van de wereld en het proces naar de autonomie van de Antillen.

Uiteindelijk doet de auteur een bijdrage aan de verwezenlijking van een bevrijde democratie op Curaçao.

AUTEUR

Omayra Leeflang

INKIJKPAGINA’S

De inkijkpagina’s zijn via deze link te zien.

VERKRIJGBAARHEID

Het boek is uitsluitend verkrijgbaar bij de auteur of via de boekhandel op Curacao:

De adviesprijs op het eiland is 39,50 ANG. Nederlandse klanten kunnen het boek bestellen in Nederland via de uitgever of iedere boekwinkel in Nederland en België.

Bron: Persbericht Caribpublising

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Mevrouw L.O.V.E. als u meeleest, niet alleen u maakt zich daar schuldig aan. Wellicht kunt u ook een boek uitgeven over “omgangsvormen voor overheidsdienaars. Verhalen genoeg. Zo was er destijds een heel gedoe met een “asbestschip” op Curacao. Aangezien Tico Martina DTA (deskundig toezichthouder asbestverwijdering) en tevens asbest inspecteur was in Nederland en de nodige kennis en contacten had bood ik mijn diensten aan. Let op onbezoldigd! Er werd namelijk stellig beweerd door de verschillende overheidsmensen dat er geen kennis op Curacao was en dat men dus dure Nederlanders moest invliegen. Ik wilde hun geld besparen en zeggen “Joehoe de kennis is hier wel degelijk”. Ik werd eerst doorverwezen naar Humpty Davelaar dus ik afspraak proberen te maken en werd doorverbonden met de secretaresse. Uitleg gegeven en de lieve secretaresse gaf het door aan meneer Humpty alleen was ze vergeten de telefoon op mute te plaatsen. Scheldend en tierend hoorde ik Humpty schreeuwen “ta ki karago nan ta bini serka ami, ami no tin di haber, nan bai molestia otro hende”. Toen de secretaresse mij te woord stond vertelde ik dat ik alles al had gehoord, dat ze door kon geven aan Humpty dat hij zeer onbeschaafd was en dat hij door moest hebben dat hij in dienst van het volk werkte. Uiteindelijk kwam ik bij onze Kennedy terecht indertijd diputado. 15 minuten voor tijd zat ik keurig netjes in het BC gebouw te wachten. 10 minuten voor de afspraak zag ik hem breed lachend met collega’s naar buiten gaan. 5 minuten voor tijd kreeg ik een telefoontje van de receptie (ik had me notabene aangemeld daar dus waarom bellen?) dat hij verhinderd was en in vergadering zat die errug belangrijk was en dat ik maar een nieuwe afspraak moest maken. Bij het naar buiten gaan zag ik Kennedy en zijn vriendjes buiten staan te grappen en dollen, dus ik liep op hem af, en vroeg hem of vergaderingen tegenwoordig in de buitenlucht in plaats van het BC worden gehouden. Hij keek me een beetje schaapachtig aan dus stelde ik me voor. Een hoop gestotter en ehm ehm ehm volgde en de vraag of ik morgen kon langskomen. Ik wenste hem een bon atardi en zei dat ik geen limosnero ben. Intussen bericht gekregen dat het boek onderweg is. Ik woon zelf niet in Nederland dus als ik daar ben dan haal ik het op. Kan niet wachten.

 2. ….”en dat het van fatsoen getuigd als er dan wordt aangegeven wanneer het wel kon, werd er een beetje schaapachtig gelachen en verteld dat dat op Curaçao niet zo werkt.”….

  Op Curaçao @Curacao R.werkt dat niet zo….
  Van service, beleefdheid en fatsoen hebben we nooit gehoord?

  Rare conclusie van de ministertelefoonknecht.
  Dit is gewoon een vorm van ministetiële arrogantie.

  Blijkbaar hebben de ministers had altijd druk en kunnen ze niet plannen noch organiseren.

  Hoe moeilijk kan het zijn om een beetje “burger” vriendelijk te zijn en een afspraak om re zetten en niet 5 minuten voor de afspraak dit aan te kondigen.

  Amateurisme of arrogantie of allebei?

  Lekker makkelijk, net als in de wachtkamer bij de doktoren, laat ze maar wachten, ze zijn op “ons” aangewezen.

  En ja, dan kom je op de situatie uit van vandaag: “De vruchten van ministers die eigenlijk niet zo handig waren in management, besturen, vooruitzien, en plannen!” of met eigen belangen bezig waren.

  Sociaal werksters die min van onderwijs worden, lagere schooljuffrouws en kopieerbeambtes die premier worden.

  Verpleegstersdie MEO worden en razzia achtige invallen doen tijdens happy hours.
  Tja, we zouden niet verbaasd moeten zijn!

  Politieagenten, recidivisten en dj in staten, en we weten allemaal dat alle proces verbalen door 20 jarige stagiares bij OM verbeterd moeten worden.

 3. “Op mijn opmerking dat dit niet de juiste gang van zaken lijkt, immers had ik een afspraak die niet doorgaat door de andere partij, en dat het van fatsoen getuigd als er dan wordt aangegeven wanneer het wel kon, werd er een beetje schaapachtig gelachen en verteld dat dat op Curaçao niet zo werkt.”

  en dit verklaart ook waarom de economie de afgelopen 20 jaar is gekrompen

 4. @William zegt…”Het ministerie (van O.L.) werd ook wel Pyongyang genoemd”…..
  LOL @ william! Ha ha ha hoe toepasselijk!

  Masha bestia scheen men daar met je om te gaan! @ William!

  Maar niet alleen met werknemers ook met bezoekers die iets te kritisch waren over het laten wachten of annuleren!

  Dit is de arrogantie van de gezagsdragers van dit eiland!

  Anno 2021 moet ze echter allemaal oppassen!

  Époka di “Guli kaka di Minister, manda bou” is voorbij!!!!

  Volgens mij past mevrouw leeflang (de fòrti versie van dictatrice en despoot fraudeline wiels van het Curaçao huis) beter thuis in het kabinet van Bouterse!

 5. @Tico! Zeer bekend tafereel! “Hoogwaardigheids”bekleders die zonder blikken of blozen een afspraak op het laatste moment afzeggen.

  En dan ook nog het arrogante lef hebben de bal bij jou terug te leggen!

  Zo van: U moet maar een nieuwe afspraak maken!
  Wat de tok!?

  Minister annuleert, minister zegt af, “estilo last minute”, en heeft niet het rudimentaire basisfatsoen zich te verontschuldigen en jou te accommoderen door bv te zeggen;

  “Mijn fout, mijn nalatigheid, mea kulpa!”

  Hoe kan ik het goedmaken?
  Hey, mijn secretaresse belt om een nieuw datum te prikken binnen uiterlijk 24 uur!

  Nee! Niets van dat! Zoek het maar uit! Maak maar een nieuwe afspraak! Achter aansluiten svp! Doeiiiiiiii!
  Bajo!

  En daar zie je dan dat je absoluut niet met een beschaafde overheid te maken hebt!
  Om het simpele feit dat de overheid vol zit met onbeschaafde “professionals”!

  Die uit zijn op reisjes, roem en geld! Recepties en congressen aflopen!

  Sorry , we hebben geen leiders, we hebben kwakzalvers met een te groot ego die geen enkele verantwoordelijkheid of kritiek dulden!

  Nee integendeel, ze wentelen alles af op de kleine man!
  Keer op keer, stuk voor stuk!
  Zonder uitzondering

  Maar hun ministerpensioen(en) is/zijn toch al binnen!

 6. @ Knoek-koe, wat u beschrijft klopt. Ik weet nog toen ik op Curaçao was en een vormingstraject had opgezet voor ex gedetineerden, verslaafden, Drop Outs en Push Outs. Velen bleven aandringen dat ik contact met mevrouw L.O.V.E. moest zoeken, aangezien zij dit soort projecten een warm hart zou toedragen. Uiteindelijk dus een afspraak gemaakt, maar die werd telkenmale afgezegd of verschoven. Nou ja verschoven, een uur voor de afspraak werd ik gebeld door de secretaresse dat “minister no tin tempu”. Zeer vervelend want ik woonde op Banda Bou en zat al in de bus. Op mijn vraag wanneer de afspraak wel kon was het antwoord “ja, meneer tin ku traha otro afspraak”. Op mijn opmerking dat dit niet de juiste gang van zaken lijkt, immers had ik een afspraak die niet doorgaat door de andere partij, en dat het van fatsoen getuigd als er dan wordt aangegeven wanneer het wel kon, werd er een beetje schaapachtig gelachen en verteld dat dat op Curaçao niet zo werkt. Uiteindelijk een paar keer geprobeerd maar telkenmale hetzelfde scenario. Twee keer uren gewacht om te horen te krijgen dat mevrouw L.O.V.E. geen tijd had. Uiteindelijk haar 1 keer bij de UNA en 1 keer bij Banko Central gesproken waarbij zij mijn initiatief onder haar Delta Plan wilde steken. Ik heb bedankt en blij toe want het DeltaPlan is eeuwig een Plan gebleven. Maar goed. Het boek is besteld, benieuwd wanneer ik het binnen heb

 7. NB
  Er kwamen ten tijde van het ministerschap van OL vaker klokkenluiders naar buiten waarbij zij er niet rooskleurig uit kwam.
  Als ze eerlijk is naar zichzelf en de anderen die ze heeft afgezeken en het moeilijk vonden onder haar te werken dan zou het haar duidelijk moeten zijn!
  Het ministerie werd ook wel Pyongyang genoemd.
  Overigens net zo als nu onder MFK-ster van Rijn van AZ.
  Just saying.

 8. Jarenlang functies bij de PAR bekleed dus de klappen van de bekende zweep zijn zeker niet onbekend bij OL.
  Ik laat het boek het boek voor diegenen die erin geïnteresseerd zijn.
  Mijn interesse ligt elders.

 9. Het bittere feit is dat vele (ex)ministers op Curaçao zich Goden wanen, geen oor hadden voor de kleine man en vrouw, alleen vóór de verkiezingen.
  “Bos di buriku no ta yega “Minister”!

  Ministers Dulden geen commentaar , lieten je uren wachten als je op “audientie” mocht.

  Beantwoorden geen brieven, belden niet terug.

  Lieten de boel de boel!
  Minister no tin tempu! Minister ta drùk! Minister mester bai snoepreis!
  Buriku tin ku warda!

  Meesten hebben een spoor van verspilling, en financiele vernieling achtergelaten via peperdure geflopte projecten.

  Mevrouw Leeflang, ik heb begrepen van iemand die bij u op bezoek was geweest dat u die persoon :
  a. Heel lang heeft laten wachten.
  b. Toen de persoon hier wat van zij, u een beetje geagiteerd reageerde op forti, en de persoon te kennen gaf dat als het hem niet zinde deze maar weg moest.

  dit schijnt over het algemeen de hautaine manier te zijn waarop ministers omgaan met de burger.

  Dat is ook aantasting van de democratie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties