28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 01:23

Laatste reacties

- Advertentie -

BN/DeStem | ‘Na dolfijntherapie is er bij Else structureel iets veranderd’

Marcel Donks

Else aan het werk met een therapeute van CDTC en met ‘haar’ dolfijn Nubia in Curacao. © Marcel Donks

WASPIK – Wat is dat toch met dolfijntherapie? Het fenomeen stijgt in populariteit, hoewel het een kostbare vorm van therapie is voor kinderen met een beperking of speciale behoeftes.

Toch waagde het gezin van Else Smits (11) de stap: na een succesvolle crowdfunding actie eind vorig jaar was de dolfijntherapie voor Else in Curaçao onlangs een feit.

- Advertentie -

Moeder Monique en vader Antoine zagen de afgelopen jaren zeker ontwikkelingen bij hun dochter Else, maar ze hadden het gevoel dat er meer in zat. Else heeft een verstandelijke beperking, lichamelijke beperkingen en klassiek autisme. Het beperkt haar in haar ontwikkeling en vraagt enorm veel van het gezin.

Via klasgenootjes van Else werden Monique en Antoine op de hoogte gebracht van dolfijntherapie. “Het is geen wondermiddel dat beperkingen geneest, maar vaak draagt de therapie bij aan vergroting van zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en sociaal-emotionele ontwikkeling. De basis die Else nu nodig heeft”, vertelt Antoine.
Crowdfunding

Na enige twijfel werd een crowdfunding actie in het dorp opgestart om de 7000 euro bij elkaar te krijgen die nodig was voor de therapie. Het dorp en vrienden en bekenden buitenaf leefden enorm mee: het bedrag werd in een klein half jaar bij elkaar gebracht. Dus kon het gezin eind juni vertrekken naar Curaçao om bij CDTC twee weken lang dolfijntherapie te ondergaan.

Het overtrof hun verwachtingen. Met de dolfijntherapie werd gewerkt aan het lichaamsbesef bij Else: de basis van waaruit Else zich verder kan ontwikkelen. Monique en Antoine zagen het meteen terug. Antoine: “Om maar een paar voorbeelden te noemen: Else sliep meteen in haar eigen bed de hele nacht door, ze ging geheel zelfstandig een strijkkralenwerkje voor de ‘juffen’ maken en ze liep zelf het opstapje in het appartement op. Voor haar en voor ons als gezin enorme stappen voorwaarts.”

- Advertisement -

Het verdriet van het vertrek uit Curaçao is bij Else inmiddels verdwenen. Het gezin heeft een structurele verandering ondergaan waarbij Antoine en Monique veel tips hebben gekregen om de komende periode mee aan de gang te gaan. “Een waardevolle reis”, vertelt Monique. “Het heeft ons als gezin dichter bij elkaar gebracht en heeft ons nieuwe impulsen gegeven om Else nog verder te laten groeien. Fijn dat we deze kans hebben gekregen, mede dankzij de steun van vele mensen en bedrijven.”

Bron: BN/DeStem

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. @enri, ik zei toch uitdrukkelijk “ik hoop dat het geholpen heeft”. En ik heb uitgebreid geGoogled. Maar Google resultaten veranderen met je eigen instelling.
  Zoals, als je gelooft dat iemand je in een paar seconden kan genezen dan komt Google met nog een lawine van gevallen om dat te steunen. En ik kijk daarnaar en denk, nou, nee.

 2. Dikke deur als is jouw man of vrouw niet perfect beleeft je toch zeer veel liefde en positieviteit bij haar/hem.

  Die dolfijnen zijn zeer positief dacht nooit aan stelen of om anderen te doden discrimineren niet en blijft altijd zichzelf.

  Het is niet de eerste keer dat mensen zeggen dat dit therapeutisch zeer goed is, Google maar en je zult zien.

  Trouwens iemand is in staat om een ander na een paar seconden te genezen.

  Je kan ook de bliksem naar iemand sturen maar die flits zal je ook raken.

 3. Krijgen we nog een wetenschappelijke evaluatie in plaats van populistische anecdoten? Zuiver propaganda.
  En ik hoop dat het geholpen heeft. Dat geldt misschien ook voor een jong poesje, en dat is een stuk goedkoper. Maar ja, geen toerisme.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -