25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Verele | Spiritualiteit ten top bij Gallery Alma Blou

- Advertentie -

Kunstblog Verele Ghering-Engels | Spiritualiteit ten top bij Gallery Alma Blou

Kunstenaar Philippe Zanolino | Foto Ken Wong
Kunstenaar Philippe Zanolino | Foto Ken Wong

Bestaat er een ‘bovencosmos’ die ons onbewust instructies kan geven als we er open voor staan? Kan een mens zijn/ haar verstand volledig uitschakelen en zich laten leiden door instructies van boven? Kunstenaar Philippe Zanolino kan helemaal opgaan in de stem die hij hoort en hem leidt.

Voor deze expositie bij Gallery Alma Blou met de veelzeggende titel ‘Ride on…’ die afgelopen vrijdag geopend werd in het bijzijn van een groot kunstminnend publiek, was het de beroemde Franse kunstenaar Marcel Duchamp die Zanolino ingevingen had gegeven voor enkele van zijn werken. Duchamp (1887- 1968, Frankrijk) weigerde een burgerlijk leven te leiden.

Op zijn afwijzing om aangenomen te worden op een kunstopleiding op de School voor Schone Kunsten is hij achteraf heel trots. Hij had een grote hekel aan het conformisme en wilde als kunstenaar een heel intens leven leiden en deed dat dan ook. Toen hij voor een expositie in de Verenigde Staten een mannenurinoir als kunstobject inleverde, stond de hele kunstwereld op zijn kop en dit werk werd in eerste instantie dan ook geweigerd.

Philippe Zanolino art | Foto Ken Wong
Philippe Zanolino art | Foto Ken Wong
- Advertentie -

Maar hiermee is hij heel beroemd geworden, met deze zogenaamde ‘ready-made’ art. Alledaagse spullen die tot Kunst verheven worden. Jean-Paul Sartre (1905-1980, Parijs) zei in zijn theorie van het existentialisme ‘je moet kiezen’ (‘On est obligé de faire un choix’). De filosoof René Descartes (1596, Frankrijk- 1650, Zweden) zei: ‘Je pense, donc je suis’ (Ik denk, dus ik ben) wat een belangrijk element werd van onze westerse filosofie. Descartes vroeg zich af hoe je iets zeker kunt weten; zintuigen kunnen je bedriegen, vond hij.

Maar hoe verklaar je wat wij ‘je zesde zintuig’ noemen? Zanolino voelt zich volledig geinspireerd en verbeeldt wat hij voelt. Hij vertelt dat zelfs hij soms veel later dingen in een werk ziet die hij nooit zelf had bedacht noch gezien. Zijn boodschap is dan ook: leer luisteren naar die innerlijke stem. Laat je niet door je verstand of je ogen met je penseel leiden. Laat je leiden door precies hetgeen je voelt.

Toeval bestaat niet. Zanolino laat zich gaan, geeft zich volledig over en er komen de mooiste werken van zijn hand waar zelf hij vaak van staat te kijken. Hij wil ook dat de toeschouwer kijkt en de werken – op canvas (26) en beeldhouwwerken (4) – op zich laat inwerken. Het is de kunst die wij voorgeschoteld krijgen als een spiegel van onze ziel.

We mogen dankbaar zijn dat we zulke intense kunstenaars op ons eiland hebben. Een bezoekje meer dan waard. Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met vrijdag 1 juli bij Gallery Alma Blou in Landhuis Habaai. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur non-stop en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Verele Ghering

Lees meer…

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Toen ik deze foto zag dacht ik het eerste aan de vol gevreten penzen van Cooper, Wilsoe, Whiteman en nog een paar van die belastingcenten opvreters.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -