25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Blog Verele | Dometilie onthuld

- Advertentie -

Kunstblog Verele Ghering-Engels | Dometilie onthuld

Rubini 'Didi' Dometilie expositie | Foto Ken Wong
De Rubini ‘Didi’ Dometilie expositie is te bezichtigen t/m 9 januari in Gallery Alma Blou

Bij kunstwerk nummer dertien, ‘Elevate’, spat het surrealisme er vanaf. Een vrouwenfiguur die uitstijgt boven een kaal landschap met enkel een masker op de bruine aarde, overstijgt het aardse alledaagse.

In dit werk heeft Dometilie zijn grenzen verlegd en aangedurfd om dieper te gaan dan meerdere van zijn vaak humoristisch getinte werken.

Afgelopen zaterdag was de opening van de expositie getiteld ‘Run for the shadows’ met een vijftiental werken van Didi Dometilie waarin het masker een dominante rol speelt. Het masker is verbonden met de geschiedenis en tradities van mensen van overal en heeft meerdere diepere betekenissen.

- Advertentie -

Als een mens een masker draagt blijft zijn identiteit verborgen. Mensen zetten een masker op om zich te vermommen en om zich erachter te verschuilen. Maskers zijn een heel belangrijk onderdeel van de Afrikaanse cultuur. Ze worden daar niet gebruikt om te verkleden. Het masker dient daar als middel om de geest van de voorouder te laten spreken.

Wie een Afrikaans masker opzet verandert als persoon. Je krijgt dan niet alleen een ander gezicht maar verdwijnt en verandert in de geest van het masker en neemt de eigenschappen en het gedrag van deze geest aan. Het ‘masker’-thema is veelzeggend. Het masker symboliseert het misleiden van anderen of zichzelf door niet het ware gezicht te laten zien.

De absoluut onverwachte, verrassende, zo niet schokkende combinaties boeien. De vrije associatie, met een knipoog naar het weergeven van een irreële wereld op rationele wijze in een duidelijk gestructureerd schilderij, is bijzonder. Die bewuste conceptie presenteert een ‘perfect georganiseerde ongerijmdheid’.

De anti-houding: anti-burgerlijk, anti-elitair, anti-conformistisch is mooi om te zien. Wel denk ik dat Dometilie hetgeen hij wil uitdrukken, verder moet durven ontsluiten. ‘La tierra del olvido’ (nummer 7) waarbij de grens tussen het landschap en het vrouwelijke lichaam samensmelt, is treffend.

Dometilie toont op deze expositie de capaciteit te hebben om misstanden aan de kaak te stellen en ons een spiegel, een masker, voor te houden. Deze expositie is nog te bezichtigen tot en met 9 januari. Gallery Alma Blou is gehuisvest in Landhuis Habaai.

Verele Ghering

Kunstblog van Verele Ghering-Engels met recensies over lokale artiesten, hun werken en activiteiten Lees meer…

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -