27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

‘Bientu’ laat op zich wachten

HomeNieuws‘Bientu’ laat op zich wachten

Willemstad – Begin augustus rondde het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het onderzoek in de zaak Bientu af. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) toen al verklaarde dat de zaak bijna klaar was om te worden behandeld, is het onderzoek drie maanden later nog altijd niet ter terechtzitting gekomen.

,,Het is een megazaak. Er wordt hard aan gewerkt, maar het is nog niet rond.”

Dat verklaart woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie.
Wim van Vemden van het RST bevestigt desgevraagd dat het OM bij het RST om aanvullende informatie heeft verzocht, die op dit moment geleverd wordt.
Verdere details wil Serphos niet prijsgegeven. Een officier van justitie is speciaal met deze zaak belast, en inmiddels is er ook hulp uit Nederland gekomen om de ‘megazaak’ in goede banen te leiden, zo bevestigen meerdere bronnen.
De zaak, die in 2008 werd geopend, draait om loterijbaas Robbie dos Santos.
Hij wordt verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude.
In het kader van het onderzoek wordt op 12 juli 2011 huiszoeking verricht op vijf adressen op Curaçao en drie op Sint Maarten.
Dos Santos verblijft op dat moment in het buitenland.
Een maand later wordt beslag gelegd op de banktegoeden van Dos Santos bij de UBS Bank in Miami in de Verenigde Staten.
Deze gelden, naar schatting zo’n 46 miljoen dollar, zijn afkomstig van buitenlandse vennootschappen van Dos Santos die zijn gevestigd op de British Virgin Islands.
De federale rechter in de VS besluit hiertoe na een rechtshulpverzoek van procureur-generaal (PG) Dick Piar van het OM op Curaçao.

Er volgt ook huiszoeking bij Speedy van de minister van Financiën van dat moment, George Jamaloodin (MFK), halfbroer van Dos Santos.
Naar nu blijkt is ook hij verdachte in de zaak Bientu.
Hoewel Wim van Vemden van RST wil bevestigen dat de zaak meerdere verdachten kent, laat hij zich niet uit over Jamaloodin.
In oktober 2011 keert Dos Santos terug naar Curaçao waar hij bij aankomst zes uur lang wordt verhoord en heengezonden.
Daarop volgt een zaak, aangespannen door Dos Santos, waarin hij verzoekt de beslaglegging op zijn banktegoeden in de VS op te heffen.
Hier gaat de rechter niet op in, waarmee de beslaglegging blijft gelden zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt.

De zittende minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) bemoeit zich vervolgens met de zaak.
Buiten medeweten van de procureur-generaal om verzoekt Wilsoe in een brief aan Washington de beslaglegging op te heffen.
Begin mei volgt daarop een memo van Wilsoe aan het parlement.
Wilsoe wil stopzetting van het volgens hem illegale strafrechtelijke onderzoek Bientu en de vervolging van Dos Santos.
In datzelfde memo geeft Wilsoe aan geen enkel vertrouwen meer in de PG Piar te hebben.
De Rijksministerraad (RMR) veroordeelt alle acties van Wilsoe ten sterkste.
Tijdens het Justititeel Vierpartijen Overleg op Aruba tikt de zittende minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten Wilsoe op de vingers.
De minister van Koninkrijksrelaties van dat moment, Liesbeth Spies, gaat in juni ook met Wilsoe en Schotte aan tafel, maar de onenigheid blijft.
Uiteindelijk wordt de brief aan de Verenigde Staten ingetrokken en blijft Piar aan als PG.

Het strafrechtelijk onderzoek Bientu gaat nog altijd door.
Onduidelijk is alleen wanneer de dagvaarding de deur wordt uitgedaan, waarna het onderzoek ter terechtzitting kan komen.
Het RST is ondertussen bezig met een bestuurlijke rapportage, bestemd voor bestuurders maar ook voor toezichthoudende, handhavende en controlerende instellingen.
Dit omdat tijdens het onderzoek naar strafbare feiten leemtes in de wet zijn ontdekt of niet-werkende controles waarover het RST zou kunnen adviseren.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties