28 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 07:05

Laatste reacties

- Advertentie -

‘Bientu’ laat op zich wachten

Willemstad – Begin augustus rondde het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het onderzoek in de zaak Bientu af. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) toen al verklaarde dat de zaak bijna klaar was om te worden behandeld, is het onderzoek drie maanden later nog altijd niet ter terechtzitting gekomen.

,,Het is een megazaak. Er wordt hard aan gewerkt, maar het is nog niet rond.”

Dat verklaart woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie.
Wim van Vemden van het RST bevestigt desgevraagd dat het OM bij het RST om aanvullende informatie heeft verzocht, die op dit moment geleverd wordt.
Verdere details wil Serphos niet prijsgegeven. Een officier van justitie is speciaal met deze zaak belast, en inmiddels is er ook hulp uit Nederland gekomen om de ‘megazaak’ in goede banen te leiden, zo bevestigen meerdere bronnen.
De zaak, die in 2008 werd geopend, draait om loterijbaas Robbie dos Santos.
Hij wordt verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude.
In het kader van het onderzoek wordt op 12 juli 2011 huiszoeking verricht op vijf adressen op Curaçao en drie op Sint Maarten.
Dos Santos verblijft op dat moment in het buitenland.
Een maand later wordt beslag gelegd op de banktegoeden van Dos Santos bij de UBS Bank in Miami in de Verenigde Staten.
Deze gelden, naar schatting zo’n 46 miljoen dollar, zijn afkomstig van buitenlandse vennootschappen van Dos Santos die zijn gevestigd op de British Virgin Islands.
De federale rechter in de VS besluit hiertoe na een rechtshulpverzoek van procureur-generaal (PG) Dick Piar van het OM op Curaçao.

Er volgt ook huiszoeking bij Speedy van de minister van Financiën van dat moment, George Jamaloodin (MFK), halfbroer van Dos Santos.
Naar nu blijkt is ook hij verdachte in de zaak Bientu.
Hoewel Wim van Vemden van RST wil bevestigen dat de zaak meerdere verdachten kent, laat hij zich niet uit over Jamaloodin.
In oktober 2011 keert Dos Santos terug naar Curaçao waar hij bij aankomst zes uur lang wordt verhoord en heengezonden.
Daarop volgt een zaak, aangespannen door Dos Santos, waarin hij verzoekt de beslaglegging op zijn banktegoeden in de VS op te heffen.
Hier gaat de rechter niet op in, waarmee de beslaglegging blijft gelden zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt.

De zittende minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) bemoeit zich vervolgens met de zaak.
Buiten medeweten van de procureur-generaal om verzoekt Wilsoe in een brief aan Washington de beslaglegging op te heffen.
Begin mei volgt daarop een memo van Wilsoe aan het parlement.
Wilsoe wil stopzetting van het volgens hem illegale strafrechtelijke onderzoek Bientu en de vervolging van Dos Santos.
In datzelfde memo geeft Wilsoe aan geen enkel vertrouwen meer in de PG Piar te hebben.
De Rijksministerraad (RMR) veroordeelt alle acties van Wilsoe ten sterkste.
Tijdens het Justititeel Vierpartijen Overleg op Aruba tikt de zittende minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten Wilsoe op de vingers.
De minister van Koninkrijksrelaties van dat moment, Liesbeth Spies, gaat in juni ook met Wilsoe en Schotte aan tafel, maar de onenigheid blijft.
Uiteindelijk wordt de brief aan de Verenigde Staten ingetrokken en blijft Piar aan als PG.

- Advertentie -

Het strafrechtelijk onderzoek Bientu gaat nog altijd door.
Onduidelijk is alleen wanneer de dagvaarding de deur wordt uitgedaan, waarna het onderzoek ter terechtzitting kan komen.
Het RST is ondertussen bezig met een bestuurlijke rapportage, bestemd voor bestuurders maar ook voor toezichthoudende, handhavende en controlerende instellingen.
Dit omdat tijdens het onderzoek naar strafbare feiten leemtes in de wet zijn ontdekt of niet-werkende controles waarover het RST zou kunnen adviseren.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Selectie ferrymaatschappij Bovenwinden

Oranjestad - Blues and Blues Ltd. uit Anguilla wordt de exploitant van de veerdiensten tussen Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten en tussen Sint Eustatius en Saint...

AntilliaansDagblad | Eman: Gouverneur staat ver van realiteit

Oranjestad - De boodschap van gouverneur Alfonso Boekhoudt tijdens de opening van het parlementair jaar, staat volgens AVP-leider Mike Eman ver van de realiteit. Zo werd het...

AntilliaansDagblad | Electorale Raad nimmer opgetuigd

Willemstad - De Electorale Raad (ER) bestaat in de huidige wettelijke vorm volgende maand precies een jaar, maar het ontbreekt nog altijd aan de nodige fondsen om...

AntilliaansDagblad | Bodem ziekenhuis CMC in zicht

Willemstad - De financiële situatie van het Curaçao Medical Center (CMC) is zorgwekkend. Als het ziekenhuis geen 5,3 miljoen gulden extra per maand krijgt, komt de electieve...

AntilliaansDagblad | United koper Banco di Caribe

Willemstad/Philipsburg - Drie maanden nadat het AntilliaansDagblad onthulde dat de Centrale Bank CBCS bezig was met de verkoop van Banco di Caribe (als dochter van verzekeringsgroep Ennia...

AD | Kaag stapt op na motie van afkeuring door Tweede Kamer

Hanneke Keultjes en Tobias den Hartog | Algemeen Dagblad Sigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar...
- Advertentie -