28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 12:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Ministerie GMN komt geld tekort

Willemstad – Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), waar tot anderhalve maand geleden Jacinta Scoop-Constancia (MFK) als minister de scepter zwaaide, komt waarschijnlijk financieel niet uit om met de nog beschikbare gelden het eind van het jaar te halen.

Jacinta Scoop-Constancia (MFK) had tot anderhalve maand geleden als minister de leiding over het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
FOTO ARCHIEF

Dat kan worden opgemaakt uit de quickscan door Stichting Overheidsaccountsbureau (Soab) in opdracht van minister Stanley Bodok van de interim-regering Betrian.
GMN heeft tot het eind van het jaar nog bijna 11,5 miljoen gulden om de kosten van het ministerie te dekken.
Dat bedrag is over om er de laatste drie maanden van 2012 mee rond te komen.

Normaal zou circa 8,6 miljoen voldoende moeten zijn om de kosten van het laatste kwartaal van het jaar te kunnen dekken. Soab lijkt alleen erg te vrezen dat nog (lang) niet aan alle verplichtingen over de periode 1 januari 2012 tot en met 30 september 2012 is voldaan.
Met andere woorden: dat nog niet betaalde uitgaven/kosten uit de eerste drie kwartalen alsnog in de laatste maanden van het lopende jaar moeten worden voldaan.
In dat geval zal het restantbedrag van bijna 11,5 miljoen niet toereikend zijn om de kosten van de resterende periode tot de jaarwisseling af te dekken.
De eerste indicaties dat er inderdaad sprake is van nog niet betaalde rekeningen en kosten van het ministerie van GMN zijn Soab al gebleken.
Want tijdens de quick scan bleek onder andere dat de periodieke vergoeding aan het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), het voormalige landslaboratorium, slechts voor de eerste twee kwartalen was betaald.
ADC krijgt een vergoeding van GMN van 580.000 gulden per kwartaal. Op de begrotingspost waarop deze kosten zijn begroot, resteert op dit moment slechts een bedrag van 187.000 gulden, terwijl een totaalbedrag van 1.160.000 nog aan ADC moet worden betaald.
Zo zijn er vermoedelijk meer onbetaalde rekeningen.
Verder is het de onderzoekers van Soab gebleken dat bij het ministerie al te vaak verplichtingen worden aangegaan zonder dat er een bestelbon is gemaakt en zonder dat deze is geautoriseerd door de desbetreffende sectordirecteur.

,,Het kan dus zijn dat niet alle aangegane verplichtingen verwerkt zijn in de financiële administratie”

- Advertentie -

, schrijven senior audit manager J. Gosilio en associate director R. Faneyte van Soab.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -