25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Bezoek ‘uit respect voor buurman’ Venezuela

CARACAS — Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten vandaag Venezuela. De visite is beperkt gebleven tot een ontvangst door president Nicolás Maduro in het presidentieel paleis Miraflores en duurde slechts drie uur.

Advertentie

- Advertentie -


bezoek venezuela

Op de foto spreekt de Venezolaanse president Nicolás Maduro (op de voorgrond) geflankeerd door zijn partner Cilia Flores het koningspaar toe. In zijn toespraak bedankte de koning Maduro voor het feit dat bij zijn aankomst het Nederlandse volkslied in het Nederlands werd gezongen en verklaarde hij tevens uit te kijken naar een voorspoedige samenwerking tussen het Koninkrijk en het Zuid-Amerikaanse land.

De premiers van Aruba, Curaçao en St. Maarten vergezelden het koninklijk paar bij hun beleefdheidsbezoek.
In het begin van de middag keerde het koninklijk gezelschap weer terug naar Aruba.
Het bezoek aan Venezuela was niet onomstreden.
Er werd vooraf kritiek geuit op de visite vanwege het beleid van gastheer president Nicolás Maduro en het onrustige politieke klimaat in Venezuela.
Dat begreep ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, die het koningspaar op de reis naar Caracas vergezelde.
Maar, zo benadrukte hij gisteren nog tijdens het koninklijk bezoek aan Colombia, ‘de koning bezoekt een land en volk, geen politieke beweging’.

“Het bezoek is een teken van respect en waardering voor het buurland.”

Het olierijke Venezuela ligt op slechts tientallen kilometers afstand van Aruba, Curaçao en Bonaire, en werkt op tal van gebieden nauw met Nederland en de eilanden samen.
Maduro kreeg eerder deze week toestemming van het parlement om het komende jaar per decreet te regeren.
De president wilde die buitengewone bevoegdheden om de economische crisis en gierende inflatie beter aan te kunnen pakken.
Critici beschuldigden hem van een machtsgreep.
De oppositie heeft zaterdag uitgeroepen tot een dag van nationaal protest.

“De Venezolaanse grondwet kent de mogelijkheid om de president de bevoegdheid te geven per decreet te regeren; van die mogelijkheid is gebruikgemaakt. Je kunt dus niet spreken van een staatsgreep”, aldus Timmermans.

Koningin Beatrix en prins Claus brachten in 1987 het tot nu toe eerste en enige staatsbezoek aan Venezuela, in aansluiting op een reis langs de Nederlandse Antillen en het toen net zelfstandig geworden Aruba.
Zij namen, net als koning Willem-Alexander nu bij zijn korte kennismakingsbezoek, ook de premiers van de Caribische landen van het Koninkrijk mee.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -