28 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 19:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Bezoek ‘uit respect voor buurman’ Venezuela

CARACAS — Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten vandaag Venezuela. De visite is beperkt gebleven tot een ontvangst door president Nicolás Maduro in het presidentieel paleis Miraflores en duurde slechts drie uur.

Advertentie


bezoek venezuela

- Advertentie -

Op de foto spreekt de Venezolaanse president Nicolás Maduro (op de voorgrond) geflankeerd door zijn partner Cilia Flores het koningspaar toe. In zijn toespraak bedankte de koning Maduro voor het feit dat bij zijn aankomst het Nederlandse volkslied in het Nederlands werd gezongen en verklaarde hij tevens uit te kijken naar een voorspoedige samenwerking tussen het Koninkrijk en het Zuid-Amerikaanse land.

De premiers van Aruba, Curaçao en St. Maarten vergezelden het koninklijk paar bij hun beleefdheidsbezoek.
In het begin van de middag keerde het koninklijk gezelschap weer terug naar Aruba.
Het bezoek aan Venezuela was niet onomstreden.
Er werd vooraf kritiek geuit op de visite vanwege het beleid van gastheer president Nicolás Maduro en het onrustige politieke klimaat in Venezuela.
Dat begreep ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, die het koningspaar op de reis naar Caracas vergezelde.
Maar, zo benadrukte hij gisteren nog tijdens het koninklijk bezoek aan Colombia, ‘de koning bezoekt een land en volk, geen politieke beweging’.

“Het bezoek is een teken van respect en waardering voor het buurland.”

Het olierijke Venezuela ligt op slechts tientallen kilometers afstand van Aruba, Curaçao en Bonaire, en werkt op tal van gebieden nauw met Nederland en de eilanden samen.
Maduro kreeg eerder deze week toestemming van het parlement om het komende jaar per decreet te regeren.
De president wilde die buitengewone bevoegdheden om de economische crisis en gierende inflatie beter aan te kunnen pakken.
Critici beschuldigden hem van een machtsgreep.
De oppositie heeft zaterdag uitgeroepen tot een dag van nationaal protest.

“De Venezolaanse grondwet kent de mogelijkheid om de president de bevoegdheid te geven per decreet te regeren; van die mogelijkheid is gebruikgemaakt. Je kunt dus niet spreken van een staatsgreep”, aldus Timmermans.

Koningin Beatrix en prins Claus brachten in 1987 het tot nu toe eerste en enige staatsbezoek aan Venezuela, in aansluiting op een reis langs de Nederlandse Antillen en het toen net zelfstandig geworden Aruba.
Zij namen, net als koning Willem-Alexander nu bij zijn korte kennismakingsbezoek, ook de premiers van de Caribische landen van het Koninkrijk mee.

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Overheid profiteert niet van lokale gokindustrie

De Curaçaose overheid profiteert op geen enkele wijze van de zeer omvangrijke gokindustrie. Zo blijkt uit wetsontwerpen in handen van het Antilliaans Dagblad. Uit de documenten blijkt...

Democracy now! | Monday, June 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...
- Advertentie -