29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Bestrijding mensenhandel vergt totale inzet en structuur

HomeNieuwsBestrijding mensenhandel vergt totale inzet en structuur

WILLEMSTAD — De bestrijding van mensenhandel vergt een structuur waarin mensen zich volledig kunnen inzetten. Zo’n structuur bestaat bijvoorbeeld in Nederland, dat op de TIER 1-lijst staat in de rapportages van Amerika over de aanpak van mensenhandel wereldwijd.

Curaçao is in het laatste rapport op de TIER 2-lijst geplaatst, net als Aruba. Vorig jaar stond Curaçao nog op de TIER 2 watchlist, een stapje lager. Dus er is wel enige verbetering geboekt. Maar nog niet goed genoeg, oordeelt de VS. De overheid moet mensenhandel veel robuuster aanpakken. Maar uit gesprekken met betrokkenen uit dit veld kan opgemaakt worden dat er geen sprake is van het volledig vrijmaken van ambtenaren voor de aanpak van mensenhandel. In Nederland is er bijvoorbeeld een nationale rapporteur en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft een afdeling, die gericht is op de aanpak van mensenhandel. Hier op Curaçao wordt zeker samengewerkt door het platform, waarin naast vertegenwoordigers van Justitie ook Slachtofferhulp zit, maar deze mensen hebben ook andere taken.

Mediacampagne

In het Amerikaanse rapport wordt gepleit voor een grootschalige, meertalige mediacampagne en een (Spaanstalige) advocaat voor slachtoffers. Maar de financiële middelen voor een dergelijke campagne zijn niet begroot. Op de werkvloer zijn er wel acties van de politie en Inspectie Arbeidszaken, maar er zou van de betrokkenen meer afgedwongen kunnen worden. Ook de gewenste trainingen van ambtenaren in het herkennen van mensenhandel staan op een laag pitje. Wel wordt jaarlijks aan vertrekkende studenten (bursalen) voorlichting gegeven over de gevaren van loverboys. Ook worden hierover workshops gegeven in het funderend onderwijs.

Kinderprostitutie

Maar behalve financiën en het vrijmaken van mensen is er ook het verschil in zienswijze tussen de mensen die zich op de werkvloer bezighouden met de bestrijding van mensenhandel, en de politieke eindverantwoordelijken. Toch vragen de mensen op de werkvloer zich af met wie de rapporteurs precies gesproken hebben.

Zo wordt in het rapport melding gemaakt van eventuele kinderprostitutie en mogelijk sekstoerisme hierdoor. Maar de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het OM, de Voogdijraad, Politie en Slachtofferhulp, heeft hierover geen geluiden uit het veld zelf vernomen.

Ook staat in het rapport dat de procedure rond de werving van meisjes voor het gedoogde Campo Alegre onduidelijk is. Terwijl van Campo Alegre zeker duidelijk is dat het om een bordeel gaat, moeten de problemen juist gezocht worden in de illegale prostitutie in meer obscure hotels in het centrum. Dat bleek nog enkele jaren geleden, toen er mensen werden veroordeeld wegens mensenhandel voor het feit dat van buitenlandse vrouwen, die als danseres waren binnengekomen, de paspoorten waren afgepakt.

Creatief

Feit is, dat als er van bovenaf weinig medewerking wordt gegeven aan de aanpak van mensenhandel, de mensen op de werkvloer creatief moeten zijn om hun doel te bereiken. Minister Hillary Clinton overhandigde afgelopen week persoonlijk de TIP (Trafficking in Persons) Hero Honnors aan politiecommissaris Jeannette Richardson-Baars van Aruba.

Naast haar fulltime-baan bij de afdeling opleidingen, is Richardson ook de nationale coördinator voor de bestrijding van mensenhandel. Ze heeft ook niet veel middelen tot haar beschikking, maar ze wist – samen met haar team – door een pro-actieve houding en een innovatieve strategie de publieke bewustwording van mensenhandel wel te vergroten door een meertalige mediacampagne en het verspreiden van posters over het eiland. Ze stelt mensenhandel openlijk aan de kaak en dat is uitzonderlijk voor een eiland, dat voornamelijk van toerisme leeft.

Andere eilanden zijn veel banger voor eventuele negatieve publiciteit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties