27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

ABC komt wél naar Staten

HomeNieuwsABC komt wél naar Staten

Standaardbrief voor parlement

WILLEMSTAD — De directie van Autobusbedrijf Curaçao (ABC) zal aanstaande maandag met minister Charles Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, MAN) en leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van het lokale busbedrijf in de Centrale Commissie-vergadering van de Staten verschijnen. Dit laat ABC weten in een brief aan Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS).

De uitnodiging van de Staten aan ABC was alleen bedoeld voor de directie van het bedrijf. In tegenstelling tot andere overheidsinstanties kiest ABC er niet voor om de afspraak af te zeggen, maar heeft besloten dat het de vergadering bij zal wonen met de vertegenwoordigers van haar Raad van Commissarissen en haar aandeelhouder, in dit geval minister Cooper.

In zijn brief aan Asjes stelt ABC-directeur Riles Paulina dat het voor hem niet duidelijk is ‘in welk verband de directie door de Staten is uitgenodigd’.

“De directie, het bestuur, dan wel de Raad van Commissarissen van een overheidsentiteit is voor haar beleid en werkzaamheden uiteindelijk verantwoording schuldig aan de minister, de regering dan wel de aandeelhouder. Een en ander met inachtneming van de statutaire bepalingen van de overheidsentiteit.”

De bewoordingen van de brief van Paulina komen vrijwel letterlijk overeen met wat bijvoorbeeld de directeur van overheids-nv Curoil, Yamil Lasten, in zijn brief van 8 juni aan Asjes heeft laten weten.

“Het is ons echter niet duidelijk in welk kader en op welke gronden wij voor deze vergadering zijn uitgenodigd. De directie, bestuur dan wel de Raad van Commissarissen is voor haar beleid en werkzaamheden uiteindelijk verantwoording schuldig aan een minister, de regering dan wel de aandeelhouder, een en ander met inachtneming van de statutaire bepalingen van een overheidsentiteit.”

Terwijl Curoil er na deze standaard-constatering voor kiest om niet naar de Staten te komen, omdat de directie van het brandstofdistributiebedrijf het wenselijk acht dat informatievoorziening, dan wel beraadslaging in goed overleg dan wel na overleg met de Raad van Commissarissen en de vertegenwoordiger van de aandeelhouder geschiedt en dat de vertegenwoordiger van de aandeelhouder voor de vergadering is uitgenodigd en aanwezig is, kiest ABC voor een nieuwe benadering.

Het busbedrijf kiest er wel voor om de vergadering bij te wonen, maar plaatst hierbij wel een kanttekening.

Gezien de politieke omgeving waarin de vergadering plaatsvindt acht de directie het uiterst belangrijk dat de vertegenwoordigers van de aandeelhouder en een lid van de Raad van Commissarissen ook bij de vergadering aanwezig zijn. In dit kader deel ik u mede dat wij voor de goede orde tezamen met de vertegenwoordiger van de aandeelhouder en een lid van de RvC de vergadering zullen bijwonen.”

De vergadering staat gepland voor maandagochtend negen uur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties