27 C
Willemstad
• maandag 14 juni 2021 07:14

Laatste reacties

- Advertentie -

Beschuldigingen fraude sms-loten vergezocht

Sms2WinWILLEMSTAD/PHILIPSBURG — De beschuldigingen die de vermoorde politicus Helmin Wiels vorige week uitte jegens het telecombedrijf UTS en Robby’s Lottery zijn op zijn minst aanleiding voor discussie en waarschijnlijk vergezocht.
Dit blijkt uit een onderzoek van de Engelstalige krant Today in St. Maarten.

Hilbert Haar schrijft erover op Caribisch Netwerk.
De krant ontdekte bij de Kamer van Koophandel in Philipsburg dat Radcomm Corporation NV de naamloze vennootschap is die de licentie bezit waaronder UTS op St. Maarten mobiele diensten aanbiedt.
Volgens Wiels worden opbrengsten van illegale loterijverkopen via de sms-dienst van Chippie – het mobiele platform van UTS – weggesluisd naar een bankrekening van dit bedrijf.
UTS wil niet reageren op de beschuldigingen van Wiels voordat de begrafenis van de vermoorde politicus achter de rug is.

Radcomm
UTS kocht Radcomm in 2002 van Max Nicolson.
De enige aandeelhouder van het bedrijf is UTS NV op Curaçao waarvan de aandelen weer in handen zijn van Curaçao en St. Maarten. Paul de Geus en Glen Carty staan geregistreerd als bestuurders van Radcomm.
De Geus is ceo van UTS op Curaçao, terwijl Carty deze post voor UTS op St. Maarten bekleedt.

Rol Dos Santos
Bronnen die vertrouwd zijn met het SMS To Winsysteem – een samenwerkingsverband van UTS met Robby’s Lottery van Bientuverdachte Robbie dos Santos – zeggen dat het telecombedrijf aan Dos Santos een service-fee in rekening brengt en dat eenmaal per maand de omzet van de mobiele lotenverkoop aan Robby’s Lottery wordt overgemaakt – onder aftrek van de service-fee.

- Advertentie -

Vaagheid ob
UTS betaalt gewoon omzetbelasting over de topups die mobiele klanten bij wederverkopers inslaan en ook over de service-fee.
Dit geld staat al bij Radcomm op de bank voordat Chippie- klanten hun loten per telefoon kopen, omdat wederverkopers vooraf voor de top-up kaarten betalen.
Of Dos Santos omzetbelasting over dit deel van zijn omzet betaalt is niet bekend op St. Maarten.

Grijs gebied
De vraag is echter wie nu als de feitelijke verkoper van de loten moet worden beschouwd: UTS of Robby’s Lottery.
Wettelijk is dit een grijs gebied.
Vaststaat wel dat UTS geen vergunning heeft om een loterij uit te baten.
Een andere vraag is of UTS alleen omzetbelasting over de service-fee verschuldigd is of over de totale omzet van de lotenverkoop.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Bicentini wint met Canada eerste wedstrijd tegen Haïti

Persbureau Curacao Canada heeft in de tweede ronde van de kwalificatiefase voor het WK van 2022 in Qatar gewonnen van Haïti: 0-1. Het team met assistent-bondscoach Remko Bicentini...

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...
- Advertentie -