26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:31

Laatste reacties

- Advertentie -

BES van de regen in de drup

Niet bereid voortouw aan collega’s van Koninkrijksrelaties over te laten

logo-nederland
Den Haag – Een aantal Tweede Kamercommissies lijkt niet van plan te zijn de bemoeienis met Caribisch Nederland zonder slag of stoot over te dragen aan de collega’s die Koninkrijksrelaties in hun portefeuille hebben.

Advertentie

- Advertentie -

Op aangeven van SP’er Ronald van Raak kwam de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken vorige maand tot de conclusie dat de belangen van de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba beter gediend zijn als deze worden bewaakt door de commissie voor Koninkrijksrelaties waarvan de leden kennis hebben van de lokale omstandigheden en de cultuur van de eilanden, er regelmatig op werkbezoek gaan en contacten hebben opgebouwd.
Sinds 10-10-‘10 waren de BES-aangelegenheden versnipperd over de vakcommissies waarvan de leden wel inhoudelijke kennis hebben van bijvoorbeeld onderwijs of zorg, maar geen benul hebben van de dagelijkse praktijk op de eilanden.
Om die reden heeft de Eerste Kamer meteen al besloten om de BES-belangen – in elk geval tot aan de evaluatie in 2015 – aan de fractiewoordvoerders voor Koninkrijksrelaties over te laten.
De Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken was enkele weken geleden de eerste die tot het inzicht kwam dat het de voorkeur verdient het regeringsbeleid ten aanzien van Caribisch Nederland te centraliseren.
De commissie voor Koninkrijksrelaties is daartoe ook bereid, maar wil van de andere commissies horen of zij het daarmee eens zijn.
Inmiddels hebben de eerste commissies gereageerd op de brief van commissievoorzitter Jeroen Recourt.
De leden van de commissie Financiën hebben er geen moeite mee om BES-zaken af te staan.
De commissie voor Veiligheid & Justitie denkt er heel anders over.
Die wil, als het om justitiezaken gaat, het voortouw niet uit handen geven.
Wel heeft zij aangegeven dat de collega’s van de commissie Koninkrijksrelaties welkom zijn bij het later dit jaar te houden debat met minister Ivo Opstelten over de justitieketen op de BES-eilanden.
De fractiespecialisten op het terrein van Economische Zaken nemen een tussenpositie in:

,,De commissie stemt in met het verzoek om het voortouw over BES-aangelegenheden in principe te laten bij de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties. Ingeval een onderwerp zowel een BES-aangelegenheid als een EZ-aangelegenheid is, zal in overleg met de commissie voor Koninkrijksrelaties worden bekeken welke commissie het voortouw in de behandeling neemt.”

De vijfde commissie die een standpunt heeft ingenomen is die van Onderwijs.
Die heeft het voorstel slechts ‘voor kennisgeving aangenomen’.
Het beeld is dus nogal wisselend; Twee commissies zijn bereid BES-zaken aan de collega’s van Koninkrijksrelaties over te laten, een is dat niet, een ander de ene keer wel en de andere keer niet en de laatste lijkt geen oordeel te hebben.
De overige commissies nemen deze week een standpunt in, maar nu al staat vast dat het er voor de bestuurders en de inwoners alles behalve duidelijker op is geworden bij wie zij moeten aankloppen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | DNB in de fout bij aanstellen curator trustkantoor BK Group

Martijn Pols | Financieel Dagblad De Nederlandsche Bank heeft een gevoelige nederlaag geleden in de aanpak van misstanden in de trustsector. De toezichthouder ging in de fout bij...

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

AntilliaansDagblad | Patstelling tussen VMSC en CMC

Willemstad - De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) hoeft niet bang te zijn dat het Curaçao Medical Center (CMC) de 27 vrijgevestigde medici de toegang tot het...

ParadiseFM | Liquiditeitssteun in twee deeltranches

Curaçao krijgt de komende tranche noodsteun in twee delen. Deze zesde tranche krijgt Curaçao pas als er aan de voorwaarden vanuit Nederland wordt voldaan. Zodra dit het...

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -